6.3 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Megújult D300 – itt a D300s | fototv.hu

Közel két év után frissítésre szánta el magát a Nikon a középkategóriában is, bár a D300-at nem egy új modell váltja csak egy szó szerinti frissítésről van szó. Természetesen előnyére változott a készülék…  

Ahogy az a Nikon-tól már megszokhattuk, most sem a felbontás növelésének céljával született meg a D300s. Maradt az előd 12.3 megapixeles effektív felbontású CMOS érzékelője, Multi-CAM 3500-as 51 AF-pontos rendszere, 3”-os VGA kijelzője és még sorolhatnánk. Szinte az összes fő alkatrész és szolgáltatás ugyan az maradt.

Azért magát a gépvázat is érte némi változás, a markolat kicsit keskenyebb lett az új D700/ D3-hoz hasonló formavilág miatt, a többirányú vezérlőgomb közepére egy kis OK gombocska került, megkönnyítve ezzel a navigálás közbeni gyors beállítást. Dedikált gombot kapott a Live view és egy plusz Info gomb is átkerült a hátlap jobb oldalára. Némileg változott a beépített vaku is, a lefedettsége már a 16mm-es látószöget is kiszolgálja.

Fontos megemlíteni még, hogy eltűnt a memória kártya fedél nyitó pöcke, cserébe CF kártyán kívül SD memóriát is belerakhatunk a D300s-be, így dual slot-ossá vált a készülék.

Az új modellben már nagyobb kiterjesztéssel használható az Active D-Lighting dinamika optimalizáció és képsorozatot is készíthetünk vele. Ha már a sorozat szó előkerült, fontos újítás a megnövelt sorozatfelvétel, melynek köszönhetően a D300s 7 kép/ mp-re képes, az opcionális MB-10 markolattal pedig 8 kép/mp sebességgel tüzelhetünk. A Quiet (csendes) módban a tükör nem csapódik vissza azonnal, így halkabb működés érhető el. A nagyobb testvérekből átkerül a virtuális horizont is, ami vízszintező nélküli állvány használatakor lehet hasznos. Érdekes és szintén hasznos szolgáltatás a szerkeszthető, képekhez rendelhető copyright adatok.

És végezetül lássuk a legfontosabb újítást, a mozgókép rögzítési módot. Az alapmodellhez képest kevés változtatáson átesett D300s-t talán inkább D300v-nek kellett volna keresztelni. Nikon-os hozzáállás szerint (semmilyen mérőszámot nem növelnek feleslegesen) nem Full HD, csak 720p HD felbontású videókat készíthetünk. A végeredmény motion JPEG AVI formátum, melyből egyszerre 5 perc rögzíthető. Alapból mono hangot rögzít a készülék, de sztereo mikrofon bemenettel is ellátták a modellt a tervezők. Fontos és előre mutató opció a videózás közben is használható autofókusz, mely kontraszt érzékelési alapokon működik ( Live view Tripod mód). A menürendszerben egy videó szerkesztő pontot is találunk, így megoldható a készüléken belüli videó vágás.

   

A D300s vázat két stabilizátoros objektívvel dobják KIT-ben piacra, a 18-55mm VR-rel és az újonnan bejelentett 18-200mm VR II-es optikákkal. A várható piacra kerülés őszre datálható.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles