Megújuló Canon prémium kompaktok – PowerShot G16 és S120 | fototv.hu

0
1

Ráncfelvarrás és WiFi kapcsolat jellemzi a legújabb PowerShot G16 és PowerShot S120 modelleket. A Canon S szériájában eddig is találtunk vezeték nélkül kommunikáló készüléket, ám az S120 esetében még könnyebb párosítást ígérnek, annak ellenére, hogy egyik új felsőkategóriás gép sem rendelkezik NFC, azaz egy érintéses WiFi-n keresztüli kommunikációval.

Canon PowerShot S120

A felvezetőben azért is emeltük ki az NFC hiányát, mert furcsának találjuk ezen funkció nélkül egy készüléket úgy tálalni, de jó, hogy kapott WiFi modult? Azért ez már-már alapelvárásnak nevezhető, pláne a prémiumnak nevezett drágább kompaktokat tömörítő kategóriában. Okostelefonunkra a Canon CameraWindow applikációját kell felinstallálnunk, mely iOS és Android rendszerekre is elérhető. Térjünk akkor rá az újdonságokra, a G16 és S120 modellekre.

A Canon PowerShot G16 megtartotta az előd G15 főbb külső- és belső jegyeit, kicsit kényelmesebbé tették lekerekítéssel a markolatot, megmaradt az elülső értékállító tárcsa és fő programmód választó tárcsa is. A hátoldalon kicsit átrendeződtek a gombok, a fő funkciók azonban változatlanok. Maradt az átnézeti optikai kereső és hátsó nem kihajtható, nem érintés érzékeny 3?-os LCD kijelző, mely 922.000 pixeles felbontással kecsegtet.

Canon PowerShot G16

A szenzor 1/1.7? méretű és 12.1 millió képpontos felbontású, természetesen CMOS technológiájú. Újdonság a DIGIC 6-os processzor, mely a gyártó szerint jobb zajszűrést és hatékonyabb működést ígér gyengén megvilágított környezetben.  Az érzékenységek ISO 80 és 12800 között szabályozható, kapunk természetesen RAW fájlformátumot és 50 képkockás progresszív 1080 Full HD videót.

Canon PowerShot G16

Sajnos a zoomátfogás és a kezdő látószög nem változott, maradt a 28-140mm ekv. átfogás, a fényerő f1.8-2.8-tól indul. Javult a sorozatelvétel is, a Canon PowerShot G16 12.2 kép/mp sebességre képes az első 6 képkockáig, 9.3 kép/mp-cel rögzít maximum 522 teljes felbontású JPG képet.

Canon PowerShot G16

A G16 valószínű októberben érkezik világszerte a boltok a polcaira, a tengerentúlon 550 dollárt kérnek majd érte.

A Canon PowerShot S120 szintén a közvetlen előd S110 alapjaira épült, a váz nagyjából megegyező, egyedül hátsó gombokon látszódik, elhagyták a lapos kialakítást és domborúbb gombokra cserélték azokat. Az S120 sebességben előzi meg elsősorban elődjét, 50%-ot gyorsult a kioldási késés és az AF teljesítmény.

Canon PowerShot S120

Az 5x zoomátfogást biztosító objektív 24-120mm-t fed le 35mm-es formátum szerint kifejezve, kezdő fényereje nagylátószögű állás esetében f2-ről f1.8-ra ?világosodott?. Az objektív körül elhelyezkedő bordázott gyűrűvel változatlanul állíthatjuk a fontosabb expozíciós értékeke, a géptetőből kipattanó beépített vaku aktiválására immáron egy tolókapcsoló szolgál. Megnövekedett a sorozatfelvétel sebessége is, mely majdnem megegyezik a G16-éval megfelelő sebességű UHS-1 besorolású memóriakártya esetén.

Canon PowerShot S120

A hátsó LCD kijelző is nagyobb felbontású lett, a 3? átmérőre 922.000 képpont jut, természetesen érintőkijelzőről beszélünk az S széria esetében. A korábban említett WiFi adatkapcsolat segít a gyors képtovábbításban és távvezérlésen.

Canon PowerShot S120

Az USA-ban 450 dolláros áron debütál a Canon PowerShot S120 októberben.