Megérkezett a Pentax K-r | fototv.hu

0
0

A Pentax K-r a belépő DSLR kategóriát erősíti majd a Hoya-Pentax gyártó palettáján, bár több tulajdonságában is rácáfol a ”belépő kategória” jelzőre. A készülékkel egy időben egy f2.4-es fényerejű 35mm-es alapobjektívet is bejelentettek.  


Az K-x-et leváltó K-r gépváz specifikációját tekintve némileg kilóg a belépő kategóriából. Kezdődik ez a rozsdamentes acél vázzal, mely kellő védelmet és masszívságot nyújt a kompakt kialakítású DSLR-nek. Megjelenésében a K-x köszön vissza, a készülék három alapszínben érkezik Európába, de persze Japánban az elődmodellhez hasonlóan a K-r is hatalmas színválasztékban lesz kapható/kombinálható.

A képérzékelő egy 12.4 megapixeles CMOS érzékelő, mely SR fizikai képstabilizátort kapott. Az érzékenység alaphelyzetben ISO200 és 12800 között állítható, kiterjesztéssel azonban ISO100-25600 közötti tartományban dolgozhatunk. A K-r-ben a PRIME II elnevezésű képfeldolgozó processzor végzi a munka digitális részét. A megnövelt sebességű képfeldolgozás több helyen is tetten érhető. Ilyen például a kategórián túlívelő 6 kép/mp-ces teljes felbontású sorozatfelvétel, melyet 25 JPEG képig képes tartani a masina.

A K-r 9 képmódot kínál, melyek használhatóak videózáskor is. ezen kívül 18 különböző digitális filtert is alkalmazhatunk, ráadásul ezeket kombinálhatjuk is. Kapunk kereszthívás képmódot és tovább fejlesztett HDR képkészítést is. Ez esetben már kézből is készíthetőek HDR felvételek az Auto Align funkciónak köszönhetően. Az egyszerű képkészítés kedvelőinek elérhető az Auto Picture mód, mely használatakor a készülék a 11 témaprogram közül választja ki a szituációnak leginkább megfelelőt.

A Pentax K-r-ben a SAFOX IX 11 AF ponttal rendelkező automata élességállító rendszer működik, a 11 pontból 9 keresztszenzoros. Ez elméletileg az élőkép használata során is meggyorsítja az automatikus élesség állítást. Az optikai kereső 96%-os lefedettséget garantál és 0.85x nagyítású. A készülék hátuljára egy 3” átmérőjű és a kategória átlagánál nagyobb felbontású, 921 000 képpontos LCD kijelző került.

A K-r-hez mellékelt lithium akkumulátor CIPA szabvány szerint 560 fénykép elkészítését tudja garantálni, de a D-BH109 ceruza elemes/akkumulátoros opcionális portré markolattal ez tovább növelhető.

A legújabb Pentax DSLR-nek mozgókép rögzítés terén sem kell szégyenkeznie, hiszen 1280×720 pixeles HD videókat készíthetünk vele 25 kép/mp-ces frissítéssel.

Újdonság továbbá az IrSimple infrás veték nélküli nagysebességű adatkapcsolat, melyet azonban csak az ezt támogató eszközökkel érhető el.

smc Pentax DA 35mm f2.4 AL

A digitális SLR-ek gyújtótáv szorzója miatt egyre több 35mm-es alapobjektív jelenik meg. Az új Pentax lencse 54mm-es látószöget nyújt a gyártó APS-C méretű gépvázain, mindössze 124g tömegű és 30cm-es közelponttal rendelkezik. Kapunk aszférikus elemeket és SP bevonatot, mely a frontlencsét víz- és portaszítóvá teszi. A f2.4 fényerő tekintetében nem kényeztet el bennünket túlzottan a gyártó.