0 C
Budapest
Sunday, December 10, 2023

Megérkezett a Panasonic Lumix DMC-GH4 | fototv.hu

A CES szakkiállításon még csak üveg mögötti demo készülék volt látható a Panasonic legújabb zászlóshajójáról, a CP+-on már kézbe is foghatják a szerencsések 2014 minden bizonnyal egyik legkiválóbb fényképezőgépét. Amit akár videókamerának is hívhatnánk, hiszen broacast elvárásoknak megfelelő mozgókép rögzítésre képes 10bit ?es 4:2:2 szintérrel, akár 4K felbontással, variálható képfrissítéssel és akár 200Mbit adatsűrűséggel. Mindezt 2000 dollár körüli összegért? Lássuk mitől is ennyire különleges a Panasonic Lumix DMC-GH4

16 megapixeles Live MOS szenzor dolgozik a GH4-ben

Kezdjük akkor az alapoknál. Már a GH3 is bizonyította igen komoly videót lehet kinyerni a Panasonic MILC készülékeiből és a M4/3 rendszer tartogat még meglepetéseket a szkeptikusoknak. A sikeres elődre építkezve a GH4 maximális képminőséget kínál remek kezelhetőség és a legmodernebb technológiák mellett. A vázkialakítás maradt, minimális fizikális különbségekről beszélhetünk. A strapabíró vázszerkezet magnéziumból készült és a külső borítás teljes szigetelést biztosít a por és fröccsenő víz ellen. A gépvázon 5 különböző helyen találunk programozható gombokat, így mindenki saját felhasználásnak megfelelő funkciókhoz villámgyorsan hozzá tud férni. A kellemes markolati kialakítás és az 560g-os tömeg kiváló súly/méretarányt jelent.

Magnézium vázra épült a Panasonic új csúcsgépe

A Panasonic Lumix DMC-GH4 újonnan kifejlesztett Digital Live MOS képérzékelőt kapott 16.05 effektív megapixellel, a Venus Engine processzor szintén az új szörnyeteg igényeinek megfelelő gyorsaságú. A gyorsaság elsődleges volt a készülék megalkotásakor, lássuk a akkor a legfontosabbakat számszakilag. A legrövidebb záridő a GH4 esetében 1/8000mp, a zárszerkezetet ráadásul 200.000 expozícióra hitelesítette a gyártó (ez kétszerese a GH3-nak). A vakuszinkron is 1/250mp immáron, a sorozatfelvétel pedig csúcs DSLR kategóriát idéz, 12 kép/mp-et kapunk egészen 50db RAW+JPEG képig! Fókuszkövetés esetén is 7 kép/mp-cel számolhatunk, ami szintén szép szám.

Kihajtható a GH4 3

Az új Live MOS szenzor megnövelt natív érzékenységi skálát biztosít, ahol ISO 200-tól indulunk és ISO 25.600-on van a plafon, melyet kiterjesztéssel tovább szélesíthetünk. A GH4 ráadásul 1/3Fé-kel jobb dinamika átfogást ígér az elődhöz képest minden standard ISO értéken. Kijelzők terén is jól áll a masina, hátul egy megszokottan kihajtható és forgatható, egymillió képpontos 3?-os OLED képernyőt találunk 3:2-es oldalaránnyal és 100%-os lefedettséggel. Az EVF kereső 2.360.000 pixelt kapott, ami 1024×768-as felbontást jelent, szintén OLED technológiájú, mely technológia vibrálás mentes és valósághű színvisszaadást garantál.

Hátul az 1 millió képpomntos OLED kijelző és a 2.3 milliós OLED EVF kereső

Az automatikus élességállítást a Panasonic egy teljesen új megoldással igyekezett tovább tökéletesíteni. Először találkozhatunk az úgy nevezett DFD (Depth-of-Defocus) rendszerrel, mely az életlen képhelyek segítségével tökéletesíti a 49 pontos kontrasztérzékelős AF pontosságát. A GH4 finom AF művelettel ellenőrzi, hogy a képmezőben lévő tárgyak/témák az aktuális fókuszpont előtt vagy mögött helyezkednek-e el. A kamera kiértékeli, milyen messze vannak az élességen kívüli tárgyak, ezt életlenségük mértéke alapján végzi az adott blendeértéket figyelembe véve, mely objektív specifikus és jelen pillanatban 22 Micro 4/3 optika képes ilyen adatok közlésére a gépvázzal. Az objektív profilok további bővítése várható a megjelenés után! Persze ez az információ önmagában még nem biztosítana a Lumix GH4-nek szuper gyors élességállítását, de elég többlet adatot nyújt a kontrasztérzékelő AF rendszernek, honnan is kezdje az élesség keresését. Így érhette el a Panasonic a 0.07mp-es élességállítást optimális helyzetben.

Lássuk végre a videó részt, hiszen a GH4 professzionális filmrögzítő is egyben, az első MILC készülék mely 4K felvételezésre képes. Sőt, talán a Canon 5D Mark II óta a legizgalmasabb készülék videó szempontból a piacon.

Az Ultra HD felbontás kezd beszivárogni a hétköznapokba és a Panasonic GH4 az egyik első készülék, mely elérhető áron kínálja majd a Full HD 4x-t. Nem is akárhogy. Az alábbi 4K módok érhetőek el: Cinem 4K – 4096×2160/24 fps és QFHD 4K: 3840×2160 /24/25/30 fps. ?Kisebb? felbontásban pedig kimagasló bitrátájú rögzítést garantál, 1080p Full HD ALL-Intra (legkevésbé veszteséges tömörítés) módban akár 200Mbps maximumot kapunk, melyet csökkenthetünk 100Mbps és 50Mbps IPB mód alkalmazásával MOV és MP4 kimeneti fájlformátumok mellett. Az alap képfrissítési ráták: NTSC 23.98, 29.97 és 59.94 kép/mp, PAL 25 és 50 kép/mp, valamint Cinema 24 kép/mp. Újdonság, hogy a rendszer frekvencia is szabadon állítható: 59.94Hz (23.98Hz) / 50.00Hz / 24.00Hz.

Nem mardt ki a GH4-ből a Jack csatlakozós mikrofonbemenet sem

Külső rögzítés esetén a HDMI kimenetet használva akár 10-bit-es 4:2:2 broadcast színterű felvételeket tudunk menteni a GH4-gyel, ha a memóriakártyára is rögzítünk, akkor csak 8-bitet kapunk. A hihetetlen adatmennyiség miatt UHS-I U3 szabványú SDHC/SDXC memóriára lesz szüksége minden GH4 tulajnak. Már a GH3 is rengeteg segítséget nyújtott a tökéletes filmek elkészítéséhez, a profi szoftveres megoldások tárháza jelentjük tovább bővült. A Zebra (kiégett területek mutatása) és Focus Peaking (éles tárgyak élvonalának kiemelés) funkciókkal korábban is találkoztunk, ám mozihatás szerű gamma finomhangolással nemigen. A standard Luminancia szintek mellett A GH4 képes fénykép szintű 0-255 tér megjelenítésére. Találunk előre beállított flat gamma preset-eket a kreatív videó módban. A szenzor gyors kiolvasása miatt ráadásul a rolling shutter hibát is sikerült minimalizálnia a gyártónak.

A szokásos portrémarkolaton felül a Panasonic bemutatott egy Interface Unit-nak nevezett ?dokkoló? egységet DMW-YAGH néven. Ez profi bementekkel bővíti a kamerát, két XLR csatlakozót találunk rajta minőségi hangrögzítés végett és SDI bemenetet külső timecode-os rögzítéshez. A 4 SDI kimeneten keresztül kaphatjuk meg a 10bit 4:2:2 nyersanyagot és ráadásul 12V-os hálózati tápolás is megoldott a DMW-YAGH modulon keresztül.

Panasonic Lumix DMC-GH4 és a DMW-YAGH Interface Unit

DMW-YAGH Interface Unit csatlakozói

Pár fontos kiemelendő tulajdonság a végére. A silent, azaz néma exponálási mód teljesen láthatatlanná teszi a fotóst, nem kell a zárfelcsapódástól tartanunk. Time Lapse és Stop Animation alapértelmezetten előállítható a Lumix DMC-GH4-gyel, minden külső szerkesztés és utómunka nélkül, a gép összefűzi a felvételeket. A dupla értékállító tárcsával külön-külön finomhangolhatóak például a csúcsfényes-árnyékos részletek. A WiFi funkció nyilván nem maradt ki a készülékből, NFC kapcsolódással pedig villámgyorsan párosítani tudjuk a GH4-et okostelefonhoz vagy táblagéphez.

Felülről is impozáns a GH4, ráadásul csak 560g a tömege

Magyar vonatkozású és kiemelendő hír, hogy a GH4 prmóciós anyagai közül egyet a magyar természetfotózás fenegyerekével, Máté Bencével forgattak leshelyein. Bence évek óta tresztel és használ Panasonic technikát is:

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,482RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles