0 C
Budapest
Sunday, December 10, 2023

Magyar döntősök a Sony World Photography Awards-on | fototv.hu

Négy magyar fotós is bekerült a Sony World Photography Awards döntőjébe, ahol folytathatják a versengést a kategória- és fődíjakért. Az évek alatt rangos fotópályázattá vált megmérettetésre rekordnak számító, 122 000 pályamunka érkezett.

Kihirdették a Sony World Photography Awards 2013-as fotópályázatának professzionális, nyitott és ifjúsági kategóriájában nevezettek szűkített listáját. A minden eddiginél nagyobb számú beérkezett pályázat közül négy magyar fotós alkotásai is esélyesek az abszolút és a kategória díjakra.

A Sony World Photography Awards idei versenyére 170 országból rekordszámú, közel 122 000 alkotás érkezett, amelyek közül a fotós ipar vezető képviselőiből álló tiszteletbeli zsűrinek kellett kiválasztani azt a párat, amelyek minőségükkel, eredetiségükkel és modern megjelenésükkel kitűntek a többi közül. A beérkezett pályázatok között olyan témájú képek is szerepeltek, mint a szíriai konfliktus, Barack Obama elnöki kampányútja, egy magával ragadó tanulmány a kabuli moziközönségről vagy éppen egy merész kép az állatvilágról.

A világméretű fotóversenyre beérkezett pályázatok közül négy magyar fotós alkotásai is felkerültek a szűkített listára. A professzionális versenyen belül, az ?Emberek? kategóriában Gárdi Balázs került be a döntősök közé, míg az amatőrök versenyén belül az ?Építészet? kategóriában Forgács István, a ?Pillanatfelvétel? kategóriában pedig Nagy Tamás esélyes a győzelemre. A 20 év alatti fiatal fotográfusok versenyén a ?Kultúra? kategóriában induló Ilian Filin képviseli hazánkat.

Balazs Gardi – Hungary,  Finalist,People, Professional Competition, 2013 Sony World Photography Awards
Balazs Gardi – Hungary,  Finalist, People, Professional Competition, 2013 Sony World Photography Awards

A szűkített listára került kiváló alkotásokat végignézve bárki megtapasztalhatja, hogyan is látták 2012-t a világ legjobb feltörekvő fotográfusai. Az idei fotópályázatra azonban nem csak fiatal tehetségek neveztek, hanem olyan neves fotósok is, mint a spanyol nemzetiségű Javier Arcenillas, az új-zélandi Robin Hammond vagy az olasz fotós, Paolo Pellegrin.

Nagyon sokat vitáztunk az elmúlt három napban, hiszen mindenki hevesen érvelt az általa bírált kategóriából kiemelkedő képekért? ? számolt be a kiválasztási folyamat kihívásairól Catherine Chermayeff zsűritag, a Magnum Foundation igazgatója. ?A képek elbírálása rendkívül nehéz szakmai feladat, de a kiválasztott képeket elnézve, megérte az erőfeszítéseket? ? fűzte hozzá a zsűri elnöke.

István Forgács – Hungary, Shortlist,  Architecture, Open Competition 2013 Sony World Photography Awards

Astrid Merget, a World Photo Organization kreatív igazgatója egyértelműen megfogalmazta a szervezet célkitűzését, mégpedig hogy megtalálja a világ legjobb kortárs alkotásait és művészeit. A WPO igazgatója hozzátette, hogy a szűkített lista a legjobb módszer arra, hogy felhívja a fotósvilág figyelmét az új tehetségekre.

Tamás Nagy – Hungary, Shortlist, Split Second, Open Competition 2013 Sony World Photography Awards

A szűkített listára került fényképészek pályázatai bemutatásra kerülnek a londoni Somerset Housban 2013. április 26. és május 12. között, illetve az évente megjelenő Sony World Photography Awards 2013-as kiadású könyvében is.

A Nyitott és az Ifjúsági kategória nyerteseit március 19-én hirdetik ki.

Ilia Filin – Hungary, Shortlist, Culture, Youth, 2013 Sony World Photography Awards

A professzionális kategória győzteseit április 25-én, egy Londonban megrendezésre kerülő gálaesten hirdetik ki, ahol egyben átadják a L?Iris d?Or-t, azaz a Sony World Photography Awards Professional Photographer of the Year (az év profi fotósa) címet is egy 25 000 dolláros jutalommal együtt a 15 profi kategória győzteseiből választott legjobb fotográfusnak. Az amatőr kategória győztese az Open Photographer of the Year (az év amatőr fotósa) díjjal és 5 000 dollárral lesz gazdagabb, emellett a Sony minden kategória nyertesét a legújabb képalkotási felszereléseivel is megjutalmazza.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,482RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles