3.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Leica design Fuji bőrben ? FinePix X100 | fototv.hu

A klasszikus távmérős időket felelevenítő fényképezőgépet jelentet be a Fujifilm, mely az X100 elnevezést viseli. A készülék ötvözi a retrót és a legújabb technológiákat, elsőként jelent meg benne egy olyan hibrid kereső rendszer, mely lehetővé teszi optikai és digitális kép megjelenítését is az átnézeti keresőben.

 

A Fuji némileg tőle nem megszokott készülékkel rukkolt elő az idei Photokinára. Az új FinePix X100 a régi korok távmérős gépeit idézi, magnézium vázat kapott és hagyományos filmes gépek vezérlését is átvette. Viszont film helyett egy 12.3 megapixeles CMOS érzékelőt, 2.8” átmérőjű 460 000 képpontos LCD kijelzőt és egy fix, 35mm ekv. gyújtótávolságnak megfelelő Fujinon objektívet kapott. A készülék kialakításából és fix látószögű objektívjéből már sejthető, hogy nem az amatőrök gépének szánja a gyártó. Főként professzionális fotósok és igényes másod gépet vásárlók lehetnek az X100-as potenciális tulajdonosai.

 

A többszörösen rétegkezelt és aszférikus elemet is tartalmazó 23mm f2 Fujinon lencse kiváló optikai teljesítménnyel büszkélkedhet, a blenderendszer 9 lamellából áll és beépített 3Fé-től ”megfosztó” ND szűrőt is kapott. Az érzékenység alapjáraton ISO200 és 6400 között állítható, kiterjesztéssel bővíthetjük a skálát ISO100-12 800-ig.

Az új 12 megapixeles CMOS érzékelőt úgy alakították ki, hogy a képszéleken is a megfelelő szögben érkezzen a fény a képpontra. A gyors képfeldolgozásért az EXR processzor felelős, ennek köszönhetően 5kép/mp teljes felbontású sorozatfelvétellel és 720p HD videó rögzítéssel is számolhatunk.

Az igazi újítás a megjelenést leszámítva az optikai kereső jelenti. A készülék a távmérős fényképezőgépekre hajaz, tehát a keresőben az SLR-ekkel ellentétben nem az objektíven keresztüli valós képet látjuk. A Fuji válasza a problémára a fordított Galilean optikai kereső, melyben helyet kapott egy prizma is, így egy gombnyomásra válthatunk az 1 440 000 képpontos elektronikus vagy az optikai keresőkép között. Ez a kereső 0.5x nagyítással bír és 90%-os a lefedettsége.

A Fuji X100 hátuljára egy 460 000 képpontos 2.8”-as LCD kijelző került, a képeket és videókat SD/SDHC/SDXC memóriakártyákra menthetjük.

A készülék 1000 dolláros áron kerül majd a boltokba az USA-ban, 2011 márciusában .

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles