12.6 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Kémfotó a Nikon MILC gépéről | fototv.hu

Nemrég megjelent a világhálón egy kép a Nikon új cserélhető objektíves kompakt gépvázáról, egész pontosan a bajonett csatlakozóról és képérzékelőjéről. A kép hiteles lehet, hiszen a gyártó azt azonnal leszedette.  

A Panasoni-Olympus-Sony –Samsung négyes fogat után két tradicionális gyártó is bejelentette, illetve tudata felhasználóival, hogy érkezik az új tükör nélküli rendszer. Amikor a Pentax előrukkolt a Q elnevezést viselő készülékével, minden bizonnyal többeket meglepett a Micro 4/3-nál is kisebb képérzékelője. Az 1/2.3” méretű szenzor fényérzékenység szempontjából biztos nem lesz világmegváltó újdonság, de mivel a gyártók manapság sokkal inkább a méretcsökkenésre mennek rá, ott pár hétig biztos elmondhatja magáról majd a Pentax, övék a legkisebb MILC…

Ha némi személyes véleményt is bele szeretnénk csempészni ebbe a cikkbe, el kell mondanom, hogy már a Micro 4/3 létjogosultsága is megkérdőjelezhető pl. a Sony NEX-ek APS-C szenzorához képest. Persze a kérdés a felhasználás… Ha gyártók a teljesen amatőr réteget akarnak megszólítani, akkor elég lehet a kisebb szenzor, de ha hozzáértőbb fotóst szeretnének megnyerni másodgép gyanánt, már rezeg a léc. Egy APS-C érzékelős DSLR után akár 4/3 is okozhat némi csalódást zaj tekintetében, akkor mit várhatunk a normál kompaktokban használatos szenzortól…?

Az alábbi fotó arról tanúskodik, hogy a Nikon új cserélhető objektíves kompakt rendszere is az APS-C-től kisebb érzékelőt kap majd. Így le lehet persze faragni az árból, csökken a gyártási költség, kisebb méretben és olcsóbban készülhetnek az akár fényerős objektívek, és persze be lehet szállni a miniatürizáló versenybe.

De mire is történik a mellveregetés a MILC/EVIL szegmensben? Amikor az analóg időkben egy filmes Olympus Miju kompakt valóban elfért a zsebben egy kiváló rajzú optikával? Belefért egy, a mostaniaktól csak kicsit vaskosabb vázba minden; film, mechanika, elektronika és optika és mindez ugye 35mm ”Full Frame”!!!

Ha egy cserélhető optikás kompakt az amatőröknek szól, akkor minek egyáltalán a cserélhetőség? Miért ne vegyen az a bizonyos felhasználó egy ultra zoom-ot vagy bridge fényképezőgépet? Nem kell vele ”szarakodni” és az ember elkönyveli, hogy kis szenzoros, zajos, de bármikor tudok vele lövöldözni… Ugyan ezt nem biztos, hogy az örömmel állapítjuk meg egy 100 ezer forint feletti készüléknél, amit ráadásul részben azért is veszünk, mert egy rendszerben kezdünk el gondolkozni, amit a későbbiek folyamán esetleg fejleszteni szeretnénk.

Érdekes fejlemények és kérdéses jövő, de legalább minden hónapban elkészülhet a világ legkisebb cserélhető objektíves kompakt digitális fényképezőgépe…

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles