-1.1 C
Budapest
Thursday, November 30, 2023

Jutka Rona – Túlélők című kiállítása | fototv.hu

2014. március 30-ig megtekinthető a Mai Manó "Kis Manó" Galériában Jutka Rona Túlélők című kiállítása. A fotósorozat emlékezés a Roma Holokausztra.

Jutka Rona kiállított képe

Helyszín:

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.

Telefon: 473-2666Fax: 473-2662

E-mail: maimano@maimano.hu

A kiállítás megtekinthető:

2014. február 07. ? március 30.

minden hétköznap 14-19 óra között, hétvégén 11-19 óra között.

A kiállítás díjmentesen megtekinthető.

A fotográfia egyik alapvető szerepe, hogy emlékeztessen. Nemcsak arra, amire szeretnénk, hanem arra is, amit elfelejtenénk.A Magyar Fotográfusok Háza ? Mai Manó Ház Jutka Rona Túlélők című kiállításával emlékezik és emlékeztet a Roma Holokausztra. Egy olyan képsorozattal, amelynek ereje a mindennapok tárgyilagos megmutatásában rejlik. A képek tőmondatok és a konkrét szereplőiken túl, mindannyiunkról szólnak. Az egyes ember sorsát teszik közös történetté. Látszólag nincs különös aspektusuk és éppen ezért megrázóak. Mert bármelyikünk szülei, nagyszülei lehetnének ott, a képeken. Még akkor is, ha tudásunk van arról, hogy nem, hisz ők is mindezen helyzetek részesei voltak. Szomszédok, régi fényképeikkel együtt élő idősek, unokájukkal ebédelő nagyszülők és sorolhatnám. Nézzék meg a képeket, mert a dolgunk tudni az elfelejtett közös történeteinket.

Jutka Rona Hollandiában élő fotográfus, aki kivándorolt szülők gyermekeként, maga is zsidóként és üldözöttként ? egy holland parasztcsaládnál elrejtőzve ? élte túl az európai holokausztot. 2006-ban Magyarországon, a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központ egy kiállításán járva fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy szeretne megemlékezni a magyar romák holokausztjáról is.2010-ben Hollandiában jelent meg egy kötet, amely beteljesítése Jutka Rona akkori fogadalmát. Az album roma túlélőket mutat be, saját életterükben, sokszor családtagjaikkal együtt és interjúkat tartalmaz, amelyekben az egyéni sorsok bontakoznak ki.

A kötet bevezetőjében Ferge Zsuzsa szociológus írja ?, hogy a romák kirekesztettsége rendkívül nagyméretű hazánkban; így a többségi társadalom tudatosan elkerülte a szembenézést a magyar történelem eme gyászos fejezetével. Nyilván nem segíti a roma múlt ezen szeletének feldolgozását az sem, hogy a hazai cigányság mélyszegénységben él immár hosszú-hosszú idő óta.

Hazánkban 2011-ben a Napvilág Kiadó jelentette meg Magyar cigányok – Túlélők vallanak Hungarian gypsies – Suvivor’s Stories, címmel, magyar?angol, kétnyelvű kiadásban a kötetet, amely egyszerre mementó és főhajtás a hazai cigányholokauszt előtt. A magyar történelem elfeledett, de megtörtént tragédiáját idézi fel a maga módján, a túlélők mindennapjainak bemutatásában.

Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles