Hogyan küldjünk RAW file-okat e-mailben | fototv.hu

0
0

El akarsz küldeni néhány nyers fényképet RAW formátumban, de utálod, hogy darabonként több tíz megabájtnyi helyet foglalnak el? Adobe Lightroommal könnyen átméretezheted a fájlokat, és egy pillanat alatt a kisebb méretű másolatokat oda-vissza tudod küldeni.

Válasszunk ki egy nagy méretű RAW filet.

Ez egy beépített funkció, amely a szoftver Export eszközének része. A kezdéshez keress egy jó nagy RAW fájlt, amit nagyon nehezen küldenél el e-mailben. Legyen ez a fotó 26,1 megabájt.

Kattints jobb egérrel a fotóra és válaszd ki az Export->Exportot.

Kattints jobb egérrel a fotóra és válaszd ki az Exportot.

A megjelenő menüből válaszd ki a DNG-t képformátumnak  a Médiumot a JPEG megjelenítéshez, és pipáld ki a "Use Lossy Compression" mezőt. A kép méretezése alatt (Fájl Settings panel alatt), kattints a Resize to Fit (átméretezés illesztéshez) mezőre, ügyelj arra, hogy ez Long Edge-re legyen állítva, és állítsd be a méretet 2560 pixelre (vagy bármilyen méretre, amelyet szeretnél elküldeni):

Használd a Long Edge menüpontot.

Ha már ezek a beállítások megvannak, akkor kattints az Export gombra, hogy elmentsd a DNG fájlt a számítógépre. Így a példában használt RAW file esetében sikerült a file méretet 26.1MB-ról 1,7 MB-ra csökkenteni, amely már e-mailben elküldhető!

Mindjárt kész a módosítás

A kompromisszum az egészben az, hogy a küldött kép az eredeti RAW fájlnak kisebb felbontású, veszteséges változata. Ez tehát nem az eredeti, de mégis egy RAW fájl, ami könnyen megosztható és értékelhető.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!