30.3 C
Budapest
szombat, július 2, 2022
Kezdőlap!frissítveHivatalosan is itt a Fuji X-Pro 1 MILC | fototv.hu

Hivatalosan is itt a Fuji X-Pro 1 MILC | fototv.hu

Hivatalosan is bejelentették az ide PMA-CES kiállításon a Fujifilm cserélhető objektíves kompakt MILC rendszerét, melynek első tagja az X-Pro 1 három lencsével karöltve érkezik a piacra az év elején. A Fuji saját gyártású különleges APS-C méretű CMOS érzékelőjét a Canon etalon DSLR-ének, az 5D Mark II full frame szenzorának kiváló képminőségéhez mérik.

A Fuji X100 nagy sikert aratott világszerte, a fix objektív ellenére főként külföldön kimagasló darabszámot adtak el a retro világot idéző, teljes Leica képkoca méretű érzékelővel ellátott prémium/presztízs kompaktból. A következő fix optikás, ám zoomos modell az X10 volt, mely már előre vetítette a cserélhető optikás rendszer közeledtét. Az idén a CES show szárnyai alatt megrendezésre kerülő PMA szakkiállításon tárta a publikum elé a Fujifilm MILC rendszerét, mely az X-bajonettre épül.

Az X-Pro 1 modell egy saját fejlesztésű X-Trans CMOS névre keresztelt szenzort kapott, mely igazi újdonságot hozott. A pixelek feletti színszűrőket 6×6-os csoportokban, random elszórással helyezték el, így elhagyható a low-pass alul-áteresztő szűrő, mégis remek színvisszaadást és moiré mentes képeket garantál. Az elrendezést a filmszemcsék random elhelyezkedése ihlette. A gyors és tökéletes képfeldolgozásért az EXR Processor Pro képfeldolgozó rendszer felel.

Az X-Pro 1 vázra készült objektívektől is sokat várhatunk, hiszen a rendkívül közeli, 17.7mm-es érzékelő-objektív távolság megkönnyíti a kiváló minőségű, mégis kis mérető optikák tervezését. Három objektív jelenik meg a gépvázzal párhuzamosan és további két objektív várható 2012 folyamán. 9 optika jön ki a gyártó tervei szerint 2013-ig.

A tetszetős váz hátuljára egy 3? átmérőjű 1.2 millió képpontos kijelző került, lássunk akkor még pár fontos információt. A legrövidebb vakuszinkron 1/180 sec, képsorozatot 6 kép/mp sebességgel lőhetünk, elérhető RAW formátum az érzékenységi skála ISO 200-6400-ig tart, kiterjesztéssel elérhetőek az ISO 100, 12 800 és 25 600 értékek is. Legnagyobb felbontás 4896 x 3264 pixel, oldalarányok közül választhatunk 16:9 és 1:1-et is.

Az APS-C méretből adódóan 1.5x gyújtótáv szorzó faktorral kell számolnunk az XF lencsék esetében, az f2 fényerejű 18mm-es nagylátószög 27mm-nek felel meg kisfilmes formátum szerint, a KIT-ben érkező 35mm f1.4 alapobjektív 53mm-nek megfelelő látósz9get ad. Az XF 60mm f2.4 Macro elnevezéséből adódóan közelfényképezéshez és portrézáshoz lehet ideális, az ED és aszférikus elemeket tartalmazó rendszer 0,5x nagyítást biztosít.  A teljesen elektronikus vezérlésű Fuji X-Mount bajonettenen keresztül az optika adatokat szolgáltat a gépváznak, mely így állítja be az átnézeti kereső lefedettségét is. Az objektíveken kézi élességállítás estében is elktromos mozgatásról beszélünk.

Fujinon XF 35mm f1.4 Fujinon XF 60mm f2.4 Macro

A készülékben debütált a legújabb Hybrid Kereső rendszer, mely egyszerre képes optikai úton, látószöghöz igazított ?távmérős? kép megjelenítésére és elektronikus EVF visszajelzésre.

Az elektronikus kereső sem fukarkodik a felbontással, 1.44 millió képpont vetül egy kar elmozdítása után az átnézeti képre. Videót is rögzít természetesen a készülék, de Full HD és 720p módban is csak 24p cinema képfrissítés mellett (H.264, sztereó).

A Fujifilm analóg időkben készült kisfilmes Xpan rendszerére hasonlító X-Pro 1 gépváza alumínum tokozást kapott, manuális tárcsák szolgálnak az alapvető vezérlésre és nem hiányozhat az aktív vakusaru sem a tetejéről. A gyártó jól eltalálta, milyen funkciókat és szoftveres megoldásokat rakjon bele ebbe a vázba. Akinek bejön a retró, annak valószínűleg volt filmes gépe. Ha volt filmes gépe bizonyára használt Fuji nyersanyagot, tehát nem hiányozhatnak az X-Pro 1-ből a megszokott Velvia, Astia, Provia diafilm képvilágok és két újdonság; Pro Neg. Std. és Pro Neg Hi a 100 és 400ASA-s színes negatív filmek karakterisztikája. A multiexpozíciót is sokan keresik, hiányolják més gyártóknál, a Fuji ezt is belerakta?

A készülékhez megvásárolható lesz külső markolat és vaku, valamint további kiegészítők. Az árazáson is meglátszik a Fuji célcsoportja, 1700 USA dollár környékén dobják piacra még idén februárban az X-Pro 1et, az objektívek 650 dollár körül mozognak majd.

Mintaképek itt láthatóak:http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_x_pro1/sample_images/

Budapest
tiszta égbolt
30.3 ° C
30.8 °
29.9 °
40 %
8.2kmh
0 %
szo
31 °
vas
33 °
hét
36 °
ked
27 °
sze
32 °

További friss hírek