13 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Hivatalosan is itt a Canon első MILC fényképezőgépe | fototv.hu

Magyarország, 2012. július 23. – A Canon ma tovább bővítette díjnyertes EOS családját az újonnan megjelent EOS M modellel. A cég első kompakt rendszerű fényképezőgépe (CSC, compact system camera), az EOS M azok számára készült, akik a fényképezést arra használják, hogy megosszák másokkal mindennapi szenvedélyeiket – legyen az étkezés, divat, kultúra, zene vagy éppen művészet. A DSLR-szerű képminőséget, kreatív funkciókat és Full HD filmfelvételt kompakt, egyszerűen kezelhető kivitelben kínáló EOS M tökéletes, bárhová elvihető társ a rajongók új nemzedéke számára, akik életüket képekkel örökítik meg, anélkül, hogy profi fényképészekként gondolnának magukra.

 

Az EOS M vonzó fekete, fényes fehér, visszafogott szürke és merész vörös színekben kapható, és a Canon méltán híres EOS-képfeldolgozási örökségét elegáns, kompakt kivitelben kelti életre. A modell két új – az EF-M 22mm f/2 STM „pancake” és az EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM normál zoom – objektívvel együtt érkezik, valamint egy új, kompakt EX Speedlite vakuval, a Speedlite 90EX-szel, hogy mindig, minden rendelkezésre álljon a lenyűgöző képek készítéséhez. Azok számára pedig, akik még extrább képeket kívánnak készíteni, az EOS M a Canon EF objektívjeinek széles választékát is fel tudja használni az új EF-EOS M objektívadapterrel, még nagyobb kreatív szabadságot adva.

Egy Canon DSLR minősége

Az EOS M nagyfelbontású, 18 megapixeles APS-C Hibrid CMOS érzékelőjének köszönhetően a kedvenc pillanatok akár poszter méretben is kinyomtathatók, vagy jelentősen meg is vághatók – legyen szó akár a kedvenc klub fényképezéséről, vagy egy újabb csinos táskáról. A nagyméretű érzékelő lehetővé teszi a háttér elmosását is gyönyörű portrék vagy igen hatásos közelképek készítéséhez.

A Canon DIGIC 5 processzorának köszönhetően a színek felragyognak és a bőrárnyalatok különösen természetesnek tűnnek, a szupergyors zár segítségével pedig a másodperc törtrésze alatti cselekmények is megragadhatók. Az esti felvételek atmoszférája és a kihívást jelentő éjszakai képek is könnyedén, megkapó részletességgel rögzíthetők, hála az EOS M igen széles ISO-érzékenységének (100-12800, 25600-ra kiterjeszthető).

A tűéles felvételek és professzionálisnak látszó anyagok készítéséhez az új gép egy Hibrid AF-rendszert használ, amely szupergyors, pontos automatikus fókuszálásra képes álló- és mozgóképek felvételekor egyaránt – ezzel bármilyen pillanat nyugodtan megörökíthető.

Fényképezze le, amit lát, és bontakoztassa ki kreatív elképzeléseit

Az EOS M minden porcikája úgy készült, hogy vonzó, kreatív, kiváló minőségű képeket lehessen vele készíteni. A fényes, nagy felbontású, 7,7 cm-es (3,0”), Clear View LCD II érintőképernyő első érintésétől kezdve az EOS M pont annyit enged a képekhez nyúlni, amennyit csak akar szeretnénk. A különféle fényképezési módok és beállítások egyszerűen az érintőképernyő ikonjaival választhatók ki; de igény esetén az Intelligens jelenetérzékelő automatika a tárgytól és a felvételi körülményektől függően módosítja a gép beállításait is, hogy tényleg csak a komponálásra és a megfelelő pillanatban az elsütőgomb megnyomására kelljen koncentrálni.

Az EOS M felhasználók annak tudatában fényképezhetnek nyugodtan, hogy a világ legátfogóbb fényképészeti rendszere segíti őket. Ha pedig még nagyobb rugalmasságra van szükségük – legyen szó akár egy közelkép minden részletének megörökítéséről, akár ráközelítésről egy messzi témára –, a Canon EF objektívjeinek bőséges választéka szintén csatlakoztatható az új EF-EOS M objektívadapterrel.

A Canon Speedlite vakuival kipróbálhatók a kreatív vakuzási technikák is, még egy szinttel megnövelve a sokoldalúságot. Egyedi képek készíthetők a különféle kreatív szűrőkkel is: eldobható papírfényképezőgéphez hasonló felvételek, szemcsés fekete-fehér, vagy akár halszemoptikát utánzó képek. A szűrők bekapcsolhatók a felvétel előtt is, és az eredmény Élőkép módban megtekinthető – bátran lehet kísérletezni tehát a különféle effektusokkal még a végső kép tökéletes módosításának kiválasztása előtt.

EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM EF-M 22mm f/2 STM

Váljon operatőrré az EOS videó és a Video pillanatfelvétel funkciókkal

Ha az alkalom állóképeknél többet követel, akkor az EOS M egy mozdulattal Full HD felbontású, sztereó mikrofonnal rendelkező videokamerává alakítható. A Video pillanatfelvétel móddal megkímélheti családját és barátait a vontatott házimozi-felvételektől: izgalmas, professzionálisan megvágottnak tűnő filmek készíthetők magával a fényképezőgéppel.

Az EOS rendszer kibővítése speciális tartozékokkal

A Canon meglévő EF objektívjein , tartozékain és Speedlite vakujain túl az EOS M egy sor saját, kompakt tartozékkal együtt érkezik. Két új EF-M objektív kínál kiváló hordozhatóságot és teljesítményt az új modell mellé – az EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM normál zoom és az EF-M 22mm f/2 STM „pancake” objektív. Mindkét precíziós Canon objektívbe új technológiájú léptetőmotor került a kivételesen finom AF-működés érdekében, ugyanakkor kompakt kialakításuk tökéletesen illeszkedik a fényképezőgép zsebben elférő méretéhez.

Ezenfelül az EOS M alapkiszerelésben az új Speedlite 90EX vakuval érkezik. A könnyű, kompakt, maximum kilences kulcsszámú vaku támogatja a nagy látószögű objektívek használatát is, vagyis ideális általános célú vaku a mindennapos használatra. A vezeték nélküli vezérlő funkcióval több vaku is vezérelhető egyszerre vezeték nélkül; az érdeklődőbb felhasználók egy sor igen kreatív megvilágítási effektussal kísérletezhetnek.

 

Az EF-EOS M objektívt adapterrel

 

Az EF-EOS M objektívt adapterrel

EOS M – a legfontosabb jellemzők

  • Digitális tükörreflexes gép minősége kompakt házban
  • Intelligens, kompozíciófüggő automatikus képkészítés
  • Sokoldalú a cserélhető objektívek révén
  • Elmosott hátterek a nagyobb hatás érdekében
  • Egyszerűen kezelhető érintőképernyő
  • Atmoszférikus fényképek alacsony megvilágításnál is
  • Full HD felbontású video Video pillanatfelvétel móddal

EOS M – a technológiák magyarázata

Canon CMOS érzékelő

A Canon által kifejezetten a saját DIGIC processzoraihoz tervezett és gyártott CMOS-technológia fejlett zajszűrő áramköri kapcsolásokat alkalmaz minden egyes pixelhelyhez, gyakorlatilag zajmentes képeket produkálva. A Canon CMOS-érzékelőinek a CCD-technológiához képest alacsonyabb energiafogyasztási jellemzői a hosszabb akkumulátoros üzemidőhöz is hozzájárulnak.

A Canon CMOS-érzékelők jeleinek átalakítását minden pixelhelyen külön erősítők kezelik. Nincsenek felesleges töltésátviteli műveletek, így a képfeldolgozó processzor sokkal gyorsabban kaphatja meg a jelet. Kevesebb a zaj, alacsonyabb a fogyasztás és a képfrissítési sebesség is növelhető.

Az EOS M APS-C érzékelője egy új, összesen 31 AF-pontos, hibrid autofókusz (AF-) rendszerrel együtt érkezik, amely az érzékelő középső pixeleit használja a folyamatos autofókuszáláshoz Élő nézet módban vagy EOS videók rögzítésekor . A Hibrid AF rendszer a fázisérzékelést és a kontraszt-autofókuszt együtt használja az élesség gyors és pontos, automatikus beállításához.

Az érzékelő újfajta kialakításával DSLR-szintű képminőség biztosítható magas és alacsony ISO-érzékenység mellett is, 14 bites analóg-digitális átalakítással a finomabb tónusátmementek leképezéséhez.

DIGIC 5 képfeldolgozó processzor 

A Canon DIGIC processzorának legújabb generációja – a DIGIC 5 – úgy készült, hogy még részletesebb képadatokat dolgozhasson fel minden eddiginél gyorsabban, pontosan, természetes színekkel és sima tónusokkal adva vissza a látvány minden részletét.

Az EOS M-ben található, az adatokat az elődjénél hatszor gyorsabban feldolgozó DIGIC 5 teljesítményével a fotósok a fejlett felvételi beállítások és módok széles választékát használhatják fel a képminőség javítása vagy a kreatív alkalmazási terület kiszélesítése érdekében. A DIGIC 5-tel például az EOS M másodpercenként 4,3 nagyfelbontású állóképet tud készíteni, minimális zajjal rögzíthet alulvilágított képeket ISO 12800-as érzékenységgel, és olyan új funkciók is elérhetőkké válnak, mint a HDR háttérvilágítás-vezérlés.

Felvétel Élőkép módban

Az EOS M-ben egy 7,7 cm-es (3.0”), 3:2 arányú Clear View LCD II érintőképernyő található, amellyel a fényképész kényelmesen megkomponálhatja felvételeit. Számos, a képernyőn megjelenő kijelzés közül lehet választani, és többféle módon is megkomponálhatók és áttekinthetők a képek:

  • Expozícióvezérlés – Többféle fénymérési módszer is válaszható (kiértékelő, részletes, szpot és középre súlyozott átlagoló mérés); az ISO-érzékenység megjelenik. Az expozícióbeállítások szintén áttekinthetők a képernyőn, a végső kép megnézhető a kioldógomb megnyomása előtt.
  • Rácsvonalak megjelenítése – Kétféle ráccsal is felbontható a képernyő, akár 9, akár 24 részre, ezzel is segítve a tökéletesen kiegyensúlyozott képek komponálását.
  • Többféle képarány – Négyféle képarány – 3:2, 4:3, 16:9 és 1:1 – választható, amely a képernyőn megjelenve segít az egyes képek megszerkesztésében. JPEG formátumban fotózáskor a kép a kívánt képaránnyal kerül rögzítésre; a RAW formátumban rögzített képek pedig a DPP használatakor alakítódnak át a kívánt képarányra.

31 pontos Hibrid AF-rendszer

Az EOS M-ben egy 31 pontos Hibrid AF-rendszer található, amely szupergyors, pontos automatikus fókuszálásra képes álló- és mozgóképek felvételekor egyaránt. Az EOS M CMOS-érzékelője fáziskülönbség és kontraszt alapú autofókusz-rendszer együtteséből álló gyors és igen pontos Hibrid autofókusz rendszert használ. Álló- és mozgóképek felvétele közben a fáziskülönbség alapú AF-rendszer nagysebességű fókuszálást biztosít, a CMOS-érzékelő középső részét használva. A kompozíció nagyobb területét figyelembe vevő kontraszt alapú autofókusz pedig a fókuszálás végső fázisaiba segít be, a még nagyobb pontosság érdekében.

Az EOS M-el Egyképes AF és Szervó AF mód is használható, valamint egy sok különböző AF-módszer, hogy mindenféle típusú tárgyhoz optimális megoldást lehessen választani. A használható AF-módszerek:

  • Arcfelismerés és követő AF – Automatikusan felismeri a kompozícióban látható arcokat, rájuk fókuszál és követi őket az AF-pontok közötti váltással. A fényképész a fényképezőgép LCD-kijelzőjén látható pontok kiválasztásával szabályozhatja, hová fókuszáljon a gép.
  • FlexiZone-Multi – A képet automatikusan 31 különböző AF-zónára osztja, és egy speciális algoritmus segítségével szabályozza a középpontra és a tárgy közelebbi részeire történő fókuszálást. A felhasználók kilenc AF-zóna közül választhatnak a fókuszterület módosításához
  • FlexiZone-Single – A szokásos AF-mód, amelynek használatakor az LCD-érintőképernyő bármely AF-pontja kiválasztható.
  • Fókuszállítás AF után – Az EOS DSLR-modellek teljeskörű kézi élességállítás funkciójához hasonlóan, az automatikus fókuszálás (AF) befejezte után a fényképezőgép automatikusan átáll kézi fókusz módba, hogy a fényképész kedve szerint alakíthasson még a képen.
  • Érintéses AF és érintéses zárkioldás – egyszerűen csak meg kell érinteni ott a képernyőt, ahová a fényképezőgép fókuszáljon, és azonnal elkészíthető egy állókép.

EF-M objektívek és EF objektívek

Az EOS M egy saját, egyedi átmérőjű, az APS-C méretű érzékelőkhöz optimalizált EF-M foglalatot használ. Van azonban lehetőség a Canon EOS rendszer több mint 70 EF objektívjének használatára is az új EF-EOS M objektívadapterrel. Ezenfelül két új EF-M objektív kifejezetten az EOS M-hez lett kifejlesztve, hogy a fényképészek az ideális kompakt objektíveket vihessék magukkal, akárhová is menjenek. Az új objektívek:

  • EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM – 18-55 mm-es normál zoom objektív
  • EF-M 22mm f/2 STM –22 mm-es, „pancake” objektív

EOS videó Az EOS videó funkcióval a felhasználók az expozíció és a képfrissítési sebesség (30, 25 vagy 24 kép/mp) teljes egészében kézi vezérlésével rögzíthetnek Full HD (1920x1080p) felbontású videókat, valamint 60 és 50 kép/mp képfrissítéssel 720p felbontású videókat.

Az EOS M képes a gyors autofókuszálásra Video módban is, ahol háromféle AF-módszer használható az éles, részletes filmek rögzítéséhez. A videóknál használt autofókusz a fáziskülönbség alapú AF-re épül, amely a CMOS-érzékelő középső részét használja. A videóknál használt autofókusz az alábbi AF-módszereket használja az optimális fókusz beállításához: 

  • Arcfelismerés és követő AF
  • FlexiZone-Multi
  • FlexiZone-Single

Az EOS M-ben található egy beépített sztereó mikrofon is, amellyel tisztán, határozottan rögzíthetők a hangok a vizuális élmény kíséretéhez. A mikrofon az EOS M vakupapucsától balra található, hogy problémamentesen vegye fel a hangokat, a hangrögzítés menüben pedig található egy csillapítási funkció is, amely képes a hirtelen nagy erejű hangok felvételi szintjét csökkenteni. Bekapcsolható egy szélzaj-szűrő is, amely a 100 Hz-es frekvencia alatt csökkenti a felvételi szintet.

A hangok felvétele 48 KHz/16 bit mintavételezéssel történik, és van lehetőség a felvételi szint automatikus és manuális vezérlésére is; ez utóbbi esetben 64 szint közül lehet választani.

A leendő operatőröket az EOS M egy 3,5 mm-es sztereo mini csatlakozóval is segíti: ide dughatók a kompatibilis külső mikrofonok.

Video pillanatfelvétel 

A Video pillanatfelvétel funkcióval 2, 4 vagy 8 másodperces rövid videofilmecskék készíthetők. Ezek a rövid pillanatfelvételek aztán egy fájllá fűzhetők össze a Video pillanatfelvétel albumban, dinamikus, gyors klipsorozatot alkotva. A videoklipek időtartamának kiválasztása után a gép a Filmfelvétel gomb minden következő megnyomásakor készít egy adott hosszúságú videót. Ha például négy másodperces Video pillanatfelvétel van kiválasztva, akkor a Video pillanatfelvétel album négymásodperces videókból fog állni.

Video, Video pillanatfelvétel album vagy Diavetítés lejátszásakor háttérzene (BGM) is használható, akár a fényképezőgép érintőképernyőjén, akár nagyobb HDTV-n a fényképezőgép HDMI csatlakozóját használva. Ehhez a felhasználóknak át kell alakítaniuk az audiofájlokat a támogatott .WAV formátumra, mielőtt az EOS Utility szoftver feltöltené a fájlokat a fényképezőgép SD-kártyájára, hogy azok a lejátszás alatt kiválaszthatók legyenek. A fényképezőgéphez gyárilag mellékelt öt zeneszám is használható. Az EOS M-mel a felhasználók szerkeszthetik is a videós pillanatfelvételeket, módosíthatják a sorrendjüket vagy törölhetnek egyes klipeket a fényképezőgépről.

Clear View LCD II érintőképernyő

Az EOS M 7,7 cm (3”), 3:2 képarányú Clear View LCD II érintőképernyője kapacitív technológiát használva támogatja a természetes, gesztus alapú vezérlést a felvételek készítése és lejátszása közben is – beleértve az olyan többujjas gesztusokét is, mint a kicsinyítés-nagyítás, húzás, lehúzás. Az új, érintéssel vezérelhető felületen a felhasználók érintéssel választhatják ki a megfelelő pontokat az autofókuszhoz, az arcok és objektumok követéséhez, az Érintéses zárkioldás funkcióval közvetlenül a képernyőről exponálhatnak, illetve módosíthatják a képbeállításokat a Gyorsvezérlő képernyőn.

Maga a képernyő körülbelül 1,04 millió képpontos felbontást kínál a képek minőségi megtekintéséhez és az élesség ellenőrzéséhez lejátszáskor. A tömör szerkezet kiküszöböli, hogy levegő legyen az LCD és az edzett üveg védőréteg között, így kevesebb a tükröződés. Emellett egy ujjlenyomat-mentesítő bevonat is védi a képernyőt a nyomoktól és gondoskodik róla, hogy a megjelenő képek természetesek és az sRGB színtérhez közeliek legyenek.

Zajcsökkentés több felvétellel

A Zajcsökkentés több felvétellel funkcióval az EOS M gyors egymásutánban négy felvételt készít, majd ezeket egyetlen, minimális zajt tartalmazó képpé egyesíti. Az új funkció úgy lett kialakítva, hogy még az Erős zajcsökkentésnél is hatékonyabb legyen.

Kompozíció-felismerés: EOS Scene Detection technológia 

Az EOS Scene Detection technológia automatikusan megkeresi az arcokat, elemzi a fényességet, a mozgást, a kontrasztot és a távolságokat a kompozícióban, majd ezeket az információkat visszajelzi az Intelligens, kompozíciófüggő automatikus mód felé.

Intelligens, kompozíciófüggő automatikus képkészítés 

Az Intelligens jelenetérzékelő automatika funkció az EOS kompozíció-felismerő rendszere által nyújtott adatok alapján meghatározza az adott helyzethez legmegfelelőbb beállításokat. Arcképek készítésekor például úgy igazítja a beállításokat, hogy a bőrszínek természetesebbnek tűnjenek.

Képstílusok

A képstílus-beállítások kicsit hasonlít az eltérő típusú filmekkel való fényképezésre: mindegyik másképp reagál a színekre. Az egyes kiválasztható beállításokkal a fényképészek kézben tarthatják az élességet, a kontrasztot, a színtónust és a színtelítettséget. A fényképezőgép Normál képstílusa azonnal használható JPEG képeket eredményez, amelyeknél nincs szükség további feldolgozásra. RAW képek esetében a képstílusok a Canon Digital Photo Professional szoftverével átállíthatók. Az EOS M-en elérhető beállítások:

  • Normál: Éles, élénk színű képek, amelyeknél nincs szükség utófeldolgozásra.
  • Portré: Optimalizálja a színtónust és a telítettséget, csökkenti az élesítést a tetszetős, természetes bőrszínek eléréséhez.
  • Tájkép: Hatásosabb zöldek és kékek erősebb élesítéssel, hogy a hegyek, fák és épületek körvonala kristálytiszta legyen.
  • Semleges: Ideális az utófeldolgozáshoz.
  • Nagy színhűségű: A tárgyhoz igazítja a színeket, ha a kép 5200 K alatti színhőmérséklet alatt készült.
  • Monokróm: Fekete-fehér kép többféle szűrőeffektussal (sárga, narancs, vörös, zöld) és színezéssel (szépia, kék, bíbor és zöld).

Az EOS M Automatikus képstílus móddal is rendelkezik. Ez az új képstílus lehetővé teszi a finom beállításokat az EOS kompozíció-felismerő (Scene Detection) rendszerének elemzése alapján, egy képstílus létrehozását a kép alapján. Három felhasználói képstílus is létrehozható a géphez adott Képstílus-szerkesztő használatával létrehozott egyéni beállítások tárolására, illetve ezekben helyezhetők el a Canon weboldaláról letöltött beállítások: www.canon.co.jp/Imaging/picturestyle/file/index.htm

Alap+

Az Alap+ mód a fényképezéssel még csak ismerkedők számára könnyíti meg a különféle effektusok alkalmazását, az egyedi beállítások módosítása nélkül, vagyis a felhasználók készíthetnek képeket a hangulat, a megvilágítás, vagy éppen a kompozíció alapján.

A hangulat változtatásához kilenc effektus közül lehet választani: Normál beállítás, élénk, lágy, meleg, intenzív, hűvös, fényesebb, sötétebb és monokróm.

A megvilágítás vagy kompozíciótípus alapján fényképezésnél hétféle beállítás közül választható ki egy, amelyik a fehéregyensúlyt még inkább felhasználóbarát módon jeleníti meg: Alapértelmezett beállítás, napfény, árnyékos, felhős, volfrám izzó, neonfény, naplemente.

Kreatív szűrők 

Az EOS M sokféle kreatív effektszűrőt is kínál, amelyek a RAW képekre és az összes JPEG képre alkalmazhatók. Mivel a szűrő azután kerül alkalmazásra, hogy a kép elkészült, a felhasználók szabadon próbálgathatják a különféle szűrőket ugyanazon a képen és tekinthetik meg a hatásukat:

  • Merész művészi hatás (alacsony/normál/erős): Olajfestmény-szerű hatást ér el a kontraszt és a színtelítettség átállításával.
  • Vízfesték-hatás (enyhe/normál/mély): Lágy színekkel vízfesték-hatást hoz létre. A színek denzitása három intenzitási szintnek megfelelően állítható.
  • Halszem-hatás: Hordó alakú torzítást hoz létre, amely a halszem-objektív hatásához hasonló. A hatás állítható a torzítás szintje alapján és a kép széle levágható.
  • Szemcsés fekete-fehér: Szemcsés fekete-fehér képet készít. A hatás a kontraszt állításával hangsúlyozható.
  • Lágy fókusz: Lágyított eredményt ad. Ez az elmosódottság állításával fokozható.
  • Játékkamera-hatás: A játék fényképezőgépekre jellemző színárnyalatokat nyújtja. A kép négy sarkát is besötétíti. A kép lágynak és finoman szemcsésnek tűnik. A színárnyalat hidegebbre vagy melegebbre is módosítható.
  • Miniatűr hatás: Igen szűk mélységélesség hatását kelti, olyan, mintha a kompozíció egy kisméretű modell lenne. Fényképezéskor a kép felső és alsó részének meghatározott részei elmosódnak, a kép maradéka pedig fókuszban marad. A terület beállítása (vízszintes vagy függőleges) az INFO gomb megnyomásával módosítható.

ImageBrowserEX

Az ImageBrowser EX egy képek megjelenítésére, módosítására és rendszerezésére használható szoftver azok számára, akik főleg JPEG formátumban fényképeznek. Egy programban egyesíti a ZoomBrowser EX és az ImageBrowser funkcióit, amelyekkel a felhasználók alapszintű képszerkesztési feladatokat végezhetnek el, állíthatják például a világosságot és a színegyensúlyt. A szoftver a DPP-hez kapcsolódik a RAW képszerkesztéshez. A felhasználók egyszerre több képet is kiválaszthatnak, átnevezhetnek és átméretezhetnek, illetve ki is nyomtathatják ezeket a beépített egyszerű nyomtatási lehetőségek használatával.

Kompatibilitás az EX Speedlite vakukkal

Az EOS M-en található vakupapucs azonnali kompatibilitást biztosít a Canon EX Speedlite vakujaival. Egy új, kompakt Speedlite, a Speedlite 90EX, 9-es kulcsszámot biztosít, valamint opcionálisan lehetőség van vezeték nélküli vezérlésre is a vaku még kreatívabb használatához.

 

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles