Henkel Art.Award. 2012 | fototv.hu

0
0

A bécsi székhelyű Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) idén tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Henkel Art.Award. pályázatot. A vállalat Közép-Kelet-Európa 23 országából, a képzőművészet több területéről várja a jelentkezőket, így pályázni lehet festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriában.

 

A nyertes a 7 000 eurós pénzjutalom mellett lehetőséget kap arra is, hogy hazájában, illetve a bécsi MUMOK-ban 2012-ben saját műveiből kiállítást rendezzen. A KulturKontakt Austria és a Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig által is támogatott pályázat díjának összértéke közel 35 000 euró.

A Henkel Art.Award. a kortárs képzőművészet területéről (festészet, grafika, fotó, videó és installáció ) várja idén a művészek jelentkezését. A többlépcsős kiválasztási folyamat végén egy kurátorokból és múzeumi szakemberekből álló nemzetközi szakmai zsűri választja ki a győztest. A pályázat szakmai együttműködő partnere a KulturKontakt Austria, aki már húsz éve kezdeményez és népszerűsít művészeti projekteket Közép-, Kelet-, és Dél-Kelet Európában. A projekt másik szakmai partnere 2009. óta a MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig). A nyertesnek a 7 000 eurós pénzjutalom mellett lehetősége nyílik arra is, hogy a Henkel támogatásával 2013-ban egy saját kiállítást rendezzen a bécsi MUMOKmúzeumban, illetve hazájában is. 2007-ben Domán Rajmund, magyar formatervező pályázó nyerte el a fődíjat, kotyoGO fantázianevű hordozható kávéfőzőjével. Saját kiállítását az APRoPÓDIUM Galériában rendezte meg. 2010-ben az installáció kategóriában pályázó Hory Gergely is bekerült az 1 100 művész közül kiválasztott legjobb öt közé. Tavaly a fődíjat az orosz születésű David Ter-Oganyan nyerte. Az utóbbi években a Henkel Art.Award. számos résztvevője és nyertese szerepelt nemzetközi kiállításokon, és többen arra használták fel a pénzdíjat, hogy elindítsák nemzetközi karrierjüket.

HENKEL ART.AWARD. 2012

 

FELHÍVÁS ÉS VERSENYKIÍRÁS

A pályázat témája

 • Alkotások a kortárs képzőművészet (festészet, grafika, fotó, videó és installáció) területéről. Az idei kiírásra a Henkel olyan pályaműveket vár a jelentkezőktől, amelyek a kortárs képzőművészet fent felsorolt, valamely területről érkeztek.

Díjak

A zsűri a verseny döntőjén egy győztest hirdet, aki az alábbi díjakban részesül:

 • Henkel Art.Award. 2012 díj és 7 000 euró pénzjutalom
 • a Henkel Art.Award. 2012 nyertesének lehetősége nyílik arra, hogy műveiből 2013-ban egy saját kiállítást rendezzen a bécsi Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig-ban. Alkotásai a kiállítási katalógusban is megjelennek
 • a Henkel támogatja egy önálló kiállítás megrendezésében, hazájában is.
 • További nyereményként a Henkel Magyarország a hazai zsűri által kiválasztott 5 magyar versenyzőnek felajánl 2-2 db tiszteletjegyet a MUMOK kiállításaira.

A döntőbe, a teljes nemzetközi mezőnyből öt versenyző kerül. Ők meghívást kapnak Bécsbe, hogy a tervek szerint 2012 októberében részt vegyenek a Henkel Art.Award. díjátadó gáláján.

A pályaművek beérkezési határideje, az anyagleadás módja

 • Beérkezési határidő: 2012. május 25., péntek 16 óra
 • A pályázati anyagot az alábbi címre kérjük eljuttatni:

Morpho Communications

1037 Budapest, Montevideo utca 10.

A borítékra rá kell írni: Henkel Art.Award. 2012

 • Az anyagleadás módja:
 • személyesen, a fent megadott címen 2012. május 22-én 10-16 óráig
 • postán, a fent megadott címre, a beérkezési határidőig.

A nevezés személyi feltételei

 • A Henkel Art.Award. pályázatra 40. életévüket be nem töltött alkotók jelentkezhetnek
 • A pályázatra csak a következő országokban élő művészek jelentkezhetnek: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Fehéroroszország, Horvátország, Kazahsztán, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.
 • A fenti országok magyar és nem magyar állampolgárai egyaránt pályázhatnak Magyarországon. Külföldi állampolgárság esetén a pályázó elfogadja a magyar zsűri értékelését.
 • Nevezési díj nincs.

A jelentkezés tartalmi és formai követelményei

A verseny első fordulójához a pályaművek dokumentációját kell beküldeni, nem az eredeti alkotásokat!

Csak 2009. után készült művek dokumentációját fogadja el a zsűri.

A verseny első fordulójához az alábbi dokumentumokat kérjük beküldeni egy maximum A/3 méretű borítékban az alábbi címre:               Morpho Communications

1037 Budapest, Montevideo utca 10. 1. emelet

 • A Morpho Communications vagy Henkel Magyarország a honlapjáról (www.morpho.hu/sajtoszoba vagy www.henkel.hu) letöltött, és értelemszerűen kitöltött nevezési formanyomtatvány
 • Önéletrajz és művészeti pályafutás ismertetése magyar és/vagy angol nyelven
 • 3-5 művészeti alkotás bemutatása a következő formátumokban:
 • Fotó, grafika vagy festmény dokumentációja esetén: a képek CD-re vagy DVD-re írva. A pályaművek dokumentációjának formai követelménye: nagy felbontású (300dpi) jpeg vagy tif formátumú, sajtómegjelenésre alkalmas fotók.
 • Installáció dokumentációja: albumba rendezve és/vagy CD-re, DVD-re írva. Installáció esetén kérjük mellékelni az installáció alaprajzát, valamint az installációról több nézetből készített fotókat. Videó installáció esetén a videó maximális hossza 10 perc lehet.
 • Videó esetén: maximum 10 perc hosszúságú videó, DVD-re írva.
 • A benyújtott pályaművek rövid szöveges (4-5 mondatban) ismertetése, melyben a pályázó feltünteti a pályaművek eredeti méretét (fotó, grafika, festmény, illetve installáció esetén), vagy időtartamát (videó esetén).

A nevezés folyamata, zsűrizés

A verseny kétlépcsős kiválasztási folyamatban zajlik. Júniusban a magyar zsűri kiválaszt egy művészt, akinek pályamunkái és jelentkezési dokumentumai továbbjutnak Bécsbe a nemzetközi zsűrihez.

A pályázat benyújtásával a pályázó vállalja, hogy

 • amennyiben pályázata továbbjut a nemzetközi mezőnybe, a pályázathoz tartozó dokumentumokat (önéletrajz, művészeti pályafutás ismertetése, a pályamű bemutatása, videó esetében az értelmezéshez szükséges felirat biztosítása) az értesítést követő 7 napon belül megküldi a Morpho Communications részére angol nyelven.
 • a kiválasztott pályaműről nagy felbontású (300dpi) jpeg vagy tiff formátumú, sajtómegjelenésre alkalmas fényképet küld az értesítést követő 24 órán belül.

Azok a pályázók, akiknek munkáját a helyi zsűri nem választotta ki, a benyújtott pályázati anyagot az alábbi címen és időpontban vehetik át személyesen:

Morpho Communications

1037 Budapest, Montevideo utca 10. 1. emelet

2012. július 16-20. 10-16 óra között.

Azoknak a pályázóknak, akik a feltüntetett időpontban nem veszik át jelentkezési anyagukat, postán küldjük vissza a beküldött pályamunkáit 2012. augusztus 1-ig.

A Henkel, a magyar zsűri által kiválasztott pályázó munkájának részeként, további leírást kérhet. Ezt a pályázóknak egy előre egyeztetett időpontban el kell juttatnia a Morpho Communications címére, ahonnan az alkotások dokumentációja Bécsbe kerül, és a nemzetközi zsűri értékeli azt. A nemzetközi zsűri az összes résztvevő országból érkezett pályázó közül kiválasztja azt az öt jelöltet, akik esélyesek a Henkel Art.Award. díjra. A pályázat eredményét ünnepélyes díjátadó gála keretében 2012 októberében hirdetik ki Bécsben. A gálán bemutatják az öt jelölt, köztük a nyertes alkotásait.

A pályázók nem részesülnek anyagi juttatásban a bécsi (vagy a saját hazájukban szervezett) gálán való részvételért. A vállalat a benyújtott dokumentációkat visszajuttatja az alkotóknak, miután a hazai zsűrizés, illetve az öt döntős kiválasztása megtörtént. A dokumentumok elvesztéséért vagy megsérüléséért a Henkel és a Morpho Communications nem vállal felelősséget.

A beküldött anyagokhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok

A pályázó tanúsítja, hogy a beküldött munkákat ő maga hozta létre, és ezek nem tartalmazzák, vagy sértik harmadik fél szellemi tulajdonjogait.

A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotásairól, művészi tevékenységéről a Henkel sajtóanyagaiban, honlapjain tetszőleges terjedelemben, képekkel, portréfotóval beszámoljon.

A pályázó adatainak felhasználása

A Henkel minden, a versennyel kapcsolatban beküldött adatot felhasznál a pályázattal kapcsolatos ügyintézéséhez és az értékeléséhez. Amennyiben bármilyen kérdése van az adatai felhasználásával kapcsolatban, vagy a megadott adatok pontosítását kéri, lépjen kapcsolatba a szervezőkkel az artaward@morpho.hu email címen.

Kommunikációs célú felhasználás

A döntőbe jutott pályázó a versenyben való részvételével felhatalmazza a Henkelt, hogy vezetéknevét, keresztnevét, amennyiben még hallgatói jogviszonyban van, felsőoktatási intézményének nevét, fényképét és ötletét felhasználhassa kommunikációs célokra.

A Henkel CEE magyar leányvállalata, a Henkel Magyarország Kft. megbízta a Morpho Communications ügynökséget a pályázat magyar fordulójának lebonyolításával.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!