Hannes Heikura a Mai Manóban | fototv.hu

0
0

2009. május 7-én, a Magyar Fotográfusok Házában nyílik meg a finn sajtófotózás egyik kiemelkedő alakjának, Hannes Heikura-nak kiállítása, melyhez május 9-én egy szimpózium is társul, Sajtófotó és a dokumentarizmus a művészet mezsgyéjén címmel. 

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház és a Finnagora tisztelettel meghívja Önt és barátait:

HANNES HEIKURA: A csend képei című kiállításának megnyitójára

A megnyitóra 2009. május 7-én 18 órakor kerül sor a Mai Manó Ház George Eastman termében

A kiállítást megnyitja: Benkő Imre fotográfus

Kurátor: Csizmadia Alexa művészettörténész

A kiállítás megtekinthető: 2009. május 8 – június 14.

minden hétköznap 14-19 óráig,

hétvégén 11-19 óráig.

A Finnagora és a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház szeretettel meghívja Hannes Heikura (Finnország) kiállításához kapcsolódó, a Sajtófotó és a dokumentarizmus a művészet mezsgyéjén című SZIMPÓZIUMRA

2009. május 9., szombat 10.00 – 13.00

Helyszín: Mai Manó Ház, Napfényműterem

A szimpózium célja egyrészt Hannes Heikura és munkásságának megismertetése a magyar közönséggel, másrészt az ő munkái és a hazai fotós alkotóközeg legújabb műveinek összevetése. Izgalmas lesz a finn és magyar szakmai törekvések és eredmények közti párhuzamok és különbségek felfedezése, a sajtófotózás irányainak feltárása művészeti szempontok felől megközelítve.

Részletes program:

10.00 A kiállító művész, Hannes Heikura bemutatása;

         beszélgetőtárs: Csizmadia Alexa, kurátor, művészettörténész

10.45 Erdei Krisztina, fotográfus képekkel illusztrált prezentációja

11.10 Hossala Tamás, fotográfus képekkel illusztrált prezentációja

11.35 kávé szünet

11.50 Molnár Zoltán, fotográfus képekkel illusztrált prezentációja

12.15 Pfisztner Gábor, művészettörténész előadása a szimpózium témájában

12.45 kerekasztal beszélgetés a résztvevőkkel

13.15 büfé ebéd

A szimpózium magyar nyelven zajlik, finn tolmácsolással.


Hannes Heikura a finn sajtófotózás kiemelkedő alakja, egy személyben egyesíti a sajtó diktálta tempót követő fotóriportert és az időtlenül szemlélődő, analizáló művészt. Heikura művészeti előképzettségének köszönhetően a sajtófotósok új generációját képviseli, képeit a fotótörténeti elődök munkáinak ismeretében alkotja meg. Napjaink képdömpingjében Heikura fotói ‘régi-új’ minőséget jelenítenek meg esztétikai értékekhez és kompozíciós sarokkövekhez ragaszkodva.

A hétköznapok gyakran észrevétlenül maradt motívumainak kiemelése, a személyes hangvétel a finn fotónak és Heikura képeinek egyaránt jellegzetessége.

Első budapesti bemutatkozásán Hannes Heikura munkásságának minden szeletéből ízelítőt nyújt; a finn mindennapok mellett a világ távoli, háború sújtotta vagy éppen békésen szunnyadó országainak hétköznapjaiba is bepillanthatunk humanisztikus, gondolatébresztő, agresszív eszközökkel soha nem operáló fotóin, melyek mindegyike mögött egy-egy történet sejlik fel.

(Csizmadia Alexa, kurátor)

Hannes Heikura (1958) Helsinkiben él és dolgozik. A Tamperei Műszaki Egyetem Fizika tanszékén szerzett diplomát majd a Helsinki Art és Design (TAIK) Egyetem fotószakát végezte el, később ugyanott film- és televíziós produkció-tervezést tanult. A TAIK oktatási metódusának köszönhető, hogy az utóbbi évtizedekben a Finn fotográfia és az ún. Helsinki iskola széles körben ismertté vált és Finnország egyik legkeresettebb kulturális exportcikke lett. Az iskola sajátos tanítási metódusát a kreatív kritika, a csoportmunka és a művészetelméletek összehangolt alkalmazása jellemzi. Heikura Finnország első olyan sajtófotós generációjához tartozik, akiknek munkáját művészeti előképzettség alapozta meg, és akik képeik komponálásakor a fotóművészet előképeit tekintik kiindulópontnak. Heikura kritikusai elsősorban a fotós erőteljes kompozícióit, színalkalmazását és fényhasználatát emelik ki.

Hannes Heikura 1984 óta a legnagyobb finn napilap, a Helsingin Sanomat előbb szabadúszó, majd állandó munkatársa. Képei – sok egyéb díj mellett – az Év Sajtófotója díjat nyerték el 1992, 1996, 1997 és 2001-ben, valamint a Legjobb Fotóillusztráció díját 1996-ban. Munkáival 1992-ben és 2006-ban az Év Sajtófotósa címmel tüntették ki.

Jelentősebb díjak:

Az Év Sajtófotósa, Finnország, 1992, 2006.

Fuji Euro Press Díj, 3. helyezett, London, 1998.

Legutóbbi kiállításai:

Finn Fotográfiai Múzeum, Helsinki, 2008.

Finn Intézet, Madrid, 2007.

Haarlem, Amszterdam, 2005.

Koorjaamo Galéria és Mikkeli Fotográfiai Központ, Helsinki, 2005.