Hannes Heikura a Mai Manóban | fototv.hu

0
0

2009. május 7-én, a Magyar Fotográfusok Házában nyílik meg a finn sajtófotózás egyik kiemelkedő alakjának, Hannes Heikura-nak kiállítása, melyhez május 9-én egy szimpózium is társul, Sajtófotó és a dokumentarizmus a művészet mezsgyéjén címmel. 

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház és a Finnagora tisztelettel meghívja Önt és barátait:

HANNES HEIKURA: A csend képei című kiállításának megnyitójára

A megnyitóra 2009. május 7-én 18 órakor kerül sor a Mai Manó Ház George Eastman termében

A kiállítást megnyitja: fotográfus

Kurátor: Csizmadia Alexa művészettörténész

A kiállítás megtekinthető: 2009. május 8 – június 14.

minden hétköznap 14-19 óráig,

hétvégén 11-19 óráig.

A Finnagora és a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház szeretettel meghívja Hannes Heikura (Finnország) kiállításához kapcsolódó, a Sajtófotó és a dokumentarizmus a művészet mezsgyéjén című SZIMPÓZIUMRA

2009. május 9., szombat 10.00 – 13.00

Helyszín: Mai Manó Ház, Napfényműterem

A szimpózium célja egyrészt Hannes Heikura és munkásságának megismertetése a magyar közönséggel, másrészt az ő munkái és a hazai fotós alkotóközeg legújabb műveinek összevetése. Izgalmas lesz a finn és magyar szakmai törekvések és eredmények közti párhuzamok és különbségek felfedezése, a sajtófotózás irányainak feltárása művészeti szempontok felől megközelítve.

Részletes program:

10.00 A kiállító művész, Hannes Heikura bemutatása;

         beszélgetőtárs: Csizmadia Alexa, kurátor, művészettörténész

10.45 , fotográfus képekkel illusztrált prezentációja

11.10 Hossala Tamás, fotográfus képekkel illusztrált prezentációja

11.35 kávé szünet

11.50 Molnár Zoltán, fotográfus képekkel illusztrált prezentációja

12.15 Pfisztner Gábor, művészettörténész előadása a szimpózium témájában

12.45 kerekasztal beszélgetés a résztvevőkkel

13.15 büfé ebéd

A szimpózium magyar nyelven zajlik, finn tolmácsolással.


Hannes Heikura a finn sajtófotózás kiemelkedő alakja, egy személyben egyesíti a sajtó diktálta tempót követő fotóriportert és az időtlenül szemlélődő, analizáló művészt. Heikura művészeti előképzettségének köszönhetően a sajtófotósok új generációját képviseli, képeit a fotótörténeti elődök munkáinak ismeretében alkotja meg. Napjaink képdömpingjében Heikura fotói ‘régi-új’ minőséget jelenítenek meg esztétikai értékekhez és kompozíciós sarokkövekhez ragaszkodva.

A hétköznapok gyakran észrevétlenül maradt motívumainak kiemelése, a személyes hangvétel a finn fotónak és Heikura képeinek egyaránt jellegzetessége.

Első budapesti bemutatkozásán Hannes Heikura munkásságának minden szeletéből ízelítőt nyújt; a finn mindennapok mellett a világ távoli, háború sújtotta vagy éppen békésen szunnyadó országainak hétköznapjaiba is bepillanthatunk humanisztikus, gondolatébresztő, agresszív eszközökkel soha nem operáló fotóin, melyek mindegyike mögött egy-egy történet sejlik fel.

(Csizmadia Alexa, kurátor)

Hannes Heikura (1958) Helsinkiben él és dolgozik. A Tamperei Műszaki Egyetem Fizika tanszékén szerzett diplomát majd a Helsinki Art és Design (TAIK) Egyetem fotószakát végezte el, később ugyanott film- és televíziós produkció-tervezést tanult. A TAIK oktatási metódusának köszönhető, hogy az utóbbi évtizedekben a Finn fotográfia és az ún. Helsinki iskola széles körben ismertté vált és Finnország egyik legkeresettebb kulturális exportcikke lett. Az iskola sajátos tanítási metódusát a kreatív kritika, a csoportmunka és a művészetelméletek összehangolt alkalmazása jellemzi. Heikura Finnország első olyan sajtófotós generációjához tartozik, akiknek munkáját művészeti előképzettség alapozta meg, és akik képeik komponálásakor a fotóművészet előképeit tekintik kiindulópontnak. Heikura kritikusai elsősorban a fotós erőteljes kompozícióit, színalkalmazását és fényhasználatát emelik ki.

Hannes Heikura 1984 óta a legnagyobb finn napilap, a Helsingin Sanomat előbb szabadúszó, majd állandó munkatársa. Képei – sok egyéb díj mellett – az Év Sajtófotója díjat nyerték el 1992, 1996, 1997 és 2001-ben, valamint a Legjobb Fotóillusztráció díját 1996-ban. Munkáival 1992-ben és 2006-ban az Év Sajtófotósa címmel tüntették ki.

Jelentősebb díjak:

Az Év Sajtófotósa, Finnország, 1992, 2006.

Fuji Euro Press Díj, 3. helyezett, London, 1998.

Legutóbbi kiállításai:

Finn Fotográfiai Múzeum, Helsinki, 2008.

Finn Intézet, Madrid, 2007.

Haarlem, Amszterdam, 2005.

Koorjaamo Galéria és Mikkeli Fotográfiai Központ, Helsinki, 2005.