0.3 C
Budapest
Sunday, December 10, 2023

GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa pályázat | fototv.hu

Még egy hónapig lehet jelentkezni a Magyar Természetfotósok Szövetsége -a naturArt fotópályázatára, Az Év Természetfotósa pályázat 2014-re. A kiírás nyilvános, a pályázók 15 kategóriában nevezhetnek.

Az Év Természetfotósa pályázat 2014

Pályázati kiírás

Hazánk, Magyarország, a Kárpát-medencei ökorégió és Földünk természeti értékeinek, csodálatos tájainak, egyedülálló élővilágának és a természet ritka pillanatainak bemutatásán keresztül a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége -a naturArt, immár huszonkettedik alkalommal hirdeti meg Magyarország legnagyobb természetfotó pályázatát, melynek névadó támogatója idén is a GDF SUEZ.

A pályázat nyilvános, arra hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek, az etf.naturart.hu felületen, a következő kategóriákban:

1. Kezünkben a Föld

Az ember és a természet közötti kapcsolat, szerepünk, felelősségünk természeti környezetünkért.

2. A madarak viselkedése

Ebbe a kategóriába természetes környezetükben vadon élő madarakról készült képeket várunk, amelyek mozgalmas jelenetet vagy eseményt, akciókat, érdekes viselkedésformákat esztétikusan megjelenítve mutatnak be.

3. Az emlősök viselkedése

Ebbe a kategóriába természetes környezetükben vadon élő emlősállatokról készült képeket várunk, amelyek mozgalmas jelenetet vagy eseményt, akciókat, érdekes viselkedésformákat esztétikusan megjelenítve mutatnak be.

4. Az állatok viselkedése

Ebbe a kategóriába a 2. és 3. kategóriába nem sorolható, természetes környezetükben vadon élő állatokról készült felvételek nevezhetők, amelyek mozgalmas jelenetet vagy eseményt, akciókat, érdekes viselkedésformákat esztétikusan megjelenítve mutatnak be.

5. Állatok és környezetük

Itt olyan képek nevezhetők, amelyek tájképszerűen mutatják az állatok élőhelyét és tükrözik az állatok és környezetük szétválaszthatatlan kapcsolatát. Fontos, hogy a képen felismerhetőek legyenek az állatok, de a képek értékelésében elsősorban a téma esztétikus bemutatása, a kompozíció kap hangsúlyt.

6. Az állatok szemtől szemben

Ide nevezhetők közel- és makro-felvételek a vadon élő állatokról természetes környezetükben, állatportrék az állatvilág törpéitől az óriásokig.

7. Növények és gombák

Ebbe a kategóriába várjuk a vadon élő növényekről és gombákról készült felvételeket, melyek kiemelik a bemutatott fajok szépségét, különlegességét – természetes környezetükben az élőhelyektől a mikrovilágig.

8. Kompozíció, forma és kísérletezés

Természeti témák absztrakt megjelenítése, amelyet a zsűri kizárólag esztétikai szempontok alapján bírál el. Ebben a kategóriában teret biztosítunk azoknak a kísérletező alkotóknak, akik természeti témájú képeiket a hagyományos kategóriákba nem sorolhatják.

9. Tájak

Ez a kategória a természeti- és kultúrtájaké. Olyan természetfotókra számítunk, amelyek hűen szemléltetik egy táj szépségét, egyediségét, harmóniáját, vadságát, érintetlenségét.

10. Élet a vízfelszín alatt

A víz felszíne alatt készült természetfotók nevezését várjuk.

11. Napnyugtától napkeltéig

Olyan természetes környezetükben vadon élő állatok fotóit várjuk, amelyek a kategória címében megjelölt, éjszakai időszakban készültek. A napkeltekor vagy napnyugtakor készült fotók esetében, ha a napkorong a képen látható, annak legalább félig a horizont alatt kell lennie. Fontos szempont, hogy a kép hangulatán köszönjön vissza az éjszaka hangulata.

12. Fekete-fehér természetfotók

Ide olyan képeket várunk, amelyek kihasználva a fekete-fehér technika lehetőségeit hatékonyan emelik ki a témát és a kompozíciót. A kép tartalma meg kell, hogy feleljen a pályázat többi kategória egyikének.

13. A természet féktelen energiái, zabolátlan erők

A kategória címéhez illő felvételeket várunk. Elvárás, hogy a képek mondanivalója utaljon a Természet erőire, amelyek hatnak az élő és élettelen környezetünkre, lakóhelyünkre és működtetik a földi ökoszisztémákat.

14. Ifjúsági kategória

Ebben a kategóriában kötetlen témájú természetfotók nevezhetők a felnőtt kategóriákban megfogalmazottak szerint. A pályázati felső korhatár 18 év, azaz ebben a kategóriában azok pályázhatnak, akik 1996. május 1. után születtek. Az életkoruk szerint ifjúsági kategóriába tartozó pályázók saját döntésük alapján nevezhetnek a felnőtt kategóriákban is, de ebben az esetben, az Ifjúsági kategóriában nem indíthatnak pályamunkákat. (A kategóriát a zsűri döntése alapján az a versenyző nyeri, aki kollekciójával a legeredményesebben szerepel az ifjúsági kategóriában.)

15. Werk (Természetfotósok munka közben)

Ebben a kategóriában azokat a fotókat várjuk, amelyek érdekes jeleneteket, eseményeket vagy akciókat mutatnak be a természetfotósokról munka közben. E kategóriában a zsűri a kiválasztja a legérdekesebb képeket, és azok bemutatásra kerülnek a kiállításon, illetve a fotóalbumban, de ezek díjazására nem kerül sor, és a végeredmény számításában sem vesznek részt.

DÍJAZÁS

A kiíró és támogatói a felsorolt 1.-13. kategóriákban, az első három helyezett fotót díjazzák. Az 14., azaz ifjúsági kategóriában az a pályázó nyeri el ? Az Év Ifjú Természetfotósa ? címet, aki a legeredményesebben szerepel a pályázaton.

A zsűri minden kategóriában kiosztja az 1.-2.-3. díjakat.A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesülnek. A kiosztásra díjak összértéke mintegy 1.500.000 Ft.Az egyes kategóriák győztesei kategóriánként minimum 50.000 Ft értékű díjban részesülnek, amely lehet részben vagy egészben tárgyjutalom.Támogatóink ezen túlmenően, számos értékes különdíjat is felajánlottak. A kiállításra kiválasztott képek alkotói elismerő oklevélben részesülnek.

FŐDÍJAK

Hazánk legrangosabb szakmai elismerését, ? Az Év Természetfotósa 2014? kitüntető címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó nyeri el.

A díj – a pénzjutalom mellett – Kiss Jenő Ferenc makói szobrászművész kisplasztikája.

? Az Év Természetfotósa 2014? fődíjat elnyerő pályázó felkérést kap a következő évi pályázat zsűrijébe.

? Az Év Természetfotója 2014? díjat a zsűri által legjobbnak ítélt kategória-győztes felvétel kapja.

Az ifjúsági kategória győztese az ? Az Év Ifjú Természetfotósa 2014? címben részesül.

Az Év búvárfotósa 2014? díjat az a búvár-természetfotós kapja, aki búvármerülés során készített képeivel a legeredményesebben szerepel a pályázaton. (Búvármerülés: lásd Magyar Búvár Szakszövetség definíciója: www.buvar.hu)

A naturArt által kiírt Dr. Tildy Zoltán -díjat annak a 24 év alatti pályázónak ítélik oda, aki a legjobban szerepel a ? Madarak viselkedése? kategóriában.

Díjazásban részesül a legjobb humoros felvétel, kategóriától függetlenül.

Különdíjban részesül a legszebb, kárpát-medencei ökorégióban készült tájkép

Különdíjban részesül a ? Piros-fehér-zöld? címnek legjobban megfelelő tartalmú felvétel.

PONTOZÁS

Az Év Természetfotósa pontozási rendszere: Az Év Természetfotója: 5 pont, valamely kategória első díja: 4 pont, kategória második díja: 3 pont kategória harmadik díja: 2 pont. Különdíj: 1 pont. Kiszámoljuk, hogy egy adott szerző a pályázaton kiosztott összes pontszám hány százalékával rendelkezik, majd azt, hogy a kiállított összes képnek hány százalékát készítette. A két százalék átlaga adja a pályázaton elért eredményt. A legmagasabb átlagot elérő szerző nyeri el ?Az Év Természetfotósa? díjat. A Kárpát-medencei ökorégióban készült, vagy ide tartozó fajokról készült képek minden kategória és díj kiszámításakor alkalmazott pontozásban +1 pontot kapnak.(Az ifjúsági és Werk kategória képei nem vesznek részt a végeredmény számításban.)

ELBÍRÁLÁS

A pályamunkákat a naturArt Elnöksége által felkért, a természetfotózás gyakorlatában jártas hazai és/vagy külföldi neves szakemberek bírálják el.A ZSŰRI tagjai: (felkérés alatt)? Bánkuti AndrásForrásy CsabaKármán BalázsNovák LászlóVizúr JánosDr. Kalotás ZsoltElőd László

A zsűrizés háromfordulós. A zsűri az összes képet értékeli. Az első fordulóban a zsűri kb.1000 képet választ ki további mérlegelés céljára.A második fordulóban a zsűri kb. 400 darabra szűkíti le a pályaművek számát.A harmadik fordulóban a zsűri a kiállításra kerülő kb. 100 képet választja ki.

A zsűrizés második és harmadik fordulója nyilvános, annak teljes menete on-line követhető az interneten, az etf.naturart.hu címen.

A kategóriák helyezési sorrendjét és a díjakat a zsűri a negyedik fordulóban zárt ülésen dönti el.A kiíró és a zsűri döntései ellen jogorvoslatnak helye nincs.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

A beküldhető pályaművek száma legfeljebb 25 db, egy kategóriában pedig legfeljebb 5 kép!Az ifjúsági kategóriában legfeljebb 10 kép nevezhető.A Werk kategóriába beadott pályaművek nem számítanak bele a max. 25 képbe!A pályázatra olyan analóg vagy digitális képek nevezhetők, amelyek nem voltak kiállítva a naturArt korábbi pályázatain, illetve amelyek 2014. április 7.-ig nem értek el 1.-3. helyezést, vagy különdíjat olyan más hazai pályázaton, ahol 1000 képnél több nevezés volt.A zsűri projektorral vetített digitális pályaműveket értékel! Ezért – annak is, aki filmes géppel készített képpel akar pályázni – az eredeti képről készített, az alábbi adatoknak megfelelő nagyméretű JPEG formátumú képekkel lehet, amelyeket fel kell tölteni az etf.naturart.hu honlapra az alább található Pályázati Naptár szerint.A szerző által használt kamera eredeti képarányai mellett elfogadható arányok 1:1, 1:2, 1:3 (ekvivalens: 60 x 60, 24 x 36, 60 x 120, ~60 x 170 mm) arányú képek nevezhetők. Továbbá még: 4:3, 3:2, 16:9, 4:1.A formai követelmények megtartásának ellenőrzése, a zsűrizés akadálytalan lebonyolítása és a kiállítás előkészítése céljából a pályázati anyagnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

A: Analóg pályázati anyag esetén:

1. Az eredeti diapozitívot 6X17 cm-es méretig.

2. Az eredeti diapozitívról (negatívról) digitalizált nagyméretű korrigált*, vágott** jpg állomány a legmagasabb minőséggel elmentve (Photoshop, jpg-options: quality – 12).

B: Digitális pályázati anyag esetén:

1. Az eredeti, módosítatlan kamerafájl. (RAW,TIFF vagy JPEG)

2. Az arról készült korrigált*, vágott .jpg állomány (kész kép) a legmagasabb minőséggel elmentve (pl.: Photoshop, jpg-options: quality – 12), melynek interpolálatlan mérete minimálisan 6 megapixel lehet. A pályázatra beadott digitális képnek tartalmazniuk kell a szokásos EXIF adatokat: a használt gép és objektív típusát, az alkalmazott ISO értéket, a felvétel idejét, a zársebességet és a blendét.A nevezéssel a pályázó nyilatkozik arról, hogy rendelkezik a kép szerzői jogaival, az eredeti módosítatlan kamera fájlokkal, illetve analóg pályázat esetén diapozitívval (negatívval) (Analóg pályázat, 1. és Digitális pályázat 1.pont). Ezeket a második forduló után a zsűri bekéri.A pályázó vállalja, hogy ezeket a fájlokat feltölti a szerverre, postán vagy személyesen a pályázati naptárban megadott határidőig eljuttatja a kiíróhoz. Továbbá, a pályázó vállalja, hogy a bekért képek mellé egyidejűleg csatolja a képek technikai adatait, a képek leírását. A kiírók kérésére a szerző vállalja, hogy önéletrajzot és egy nyomdai minőségű portrét küld magáról, a felkérésben részletezett paraméterek alapján. Egy pályázati anyag tartalmazhat digitális és analóg pályaműveket is.A fájlok átnevezését a regisztrációs kód alapján a feltöltő szoftver automatikusan elvégzi.*A pályázatra beküldött képeket sRGB színtérben kell elkészíteni.A képfeldolgozás során történő beavatkozások elfogadásáról, mértékéről és természetességéről a zsűri dönt.Engedélyezett a kép megvágása, zavaró elemek levágása és a kép orientációjának megváltoztatása.Beküldhetők olyan felvételek is, amelyek az alábbi technikákkal készültek:Egy helyszínen, időben egymás után készített több felvétel kamerán belüli vagy utólagos (kamerán kívüli!) egyesítéséből származó HDR és panoráma képek, összeadott képek-csillagászati ?csillagíves? és asztrotájkép felvételek. Tekintettel az óriási file méretekre az ily módon készített képek eredeti file-jait a zsűri egyedileg kéri majd be az érintett pályázóktól.A 7. ?Kompozíció, forma és kísérletezés? kategóriában az alkotók teljes szabadságot kapnak a képkészítés során, de fontos, hogy képeikkel a természet létező formáit, jelenségeit mutassák be művészi eszközökkel.Vágás: Maximum az eredeti képkocka 50%-a vágható le akár analóg, akár digitális pályamű kerül beadásra.Digitális állomány esetén a vágott fájl minimális mérete 6 megapixel lehet.A panoráma formátumú képekre is a fenti szabályok érvényesek. Egy képből vágott vagy több képből összeállított, fenti képarányú pályaművek nevezhetők.Nem küldhetők be digitális módon keretezett, felirattal és dátummal ellátott képek.A kép egyes részeinek módosítása, illetve retusálása nem megengedett!Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítására: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por. Engedélyezett továbbá a felvételek fekete-fehérré alakítása, valamint az analóg felvételeknél a szkennelési/digitalizálási hibák (karcolás, porszem) eltávolítása.

ETIKAI ELVÁRÁSOK

Követelmény, hogy az egyes állat- és növényfajokról készült felvételek vadon élő példányokat ábrázoljanak természetes környezetükben, azaz a beküldött felvételek természetes körülmények között (!) készüljenek, hiteles mondanivalót tükrözzenek, és etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak! Ennek igazolására a nevezés, mint nyilatkozat szolgál. Amennyiben aggály merül fel a pályázatra küldött képekkel kapcsolatban, a kiíró kötelezheti a szerzőt a zsűrizés során felmerült bizonytalanságra okot adó kérdések írásban való tisztázására, és ennek ismeretében dönt a képek és a pályázó további sorsáról. Ha a pályázó a zsűri által megadott határidőre nem adja meg a válaszokat a feltett kérdésekre, illetve nem biztosítja a zsűri számára a felmerült kérdések megnyugtató tisztázását szolgáló felvételi anyagokat, akkor a pályázót a zsűri kizárja a pályázatról. http://www.naturart.hu/etikai-kodex

SZERZŐI JOGOK

A pályázaton résztvevők nevezésükkel egyidejűleg hozzájárulnak képeik kiállítási katalógusban, vagy az azt helyettesítő albumban és a kiállítást propagáló minden egyéb elektronikus és nyomtatott publikációkban, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során és a pályázat archívumában való térítésmentes megjelenéséhez. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a tervek szerint, a kiállításra kiválasztott képek anyagából ?Az év természetfotói Magyarország 2014? címmel album jelenik meg. Az albumból a kiállításra kiválasztott képek szerzői 1-1 ingyenes példányt kapnak. A pályázat kiállításához készített papírképek (1-1 darab nagyítás) a vándorkiállítás után a kiíró tulajdonába kerülnek. A kiíró és a támogatók fenntartják maguknak a jogot, hogy a pályázat zsűrizésével egyidejűleg egyéb kiadványaikhoz képeket válogassanak. E képek felhasználására a naturArt és a támogatók között szerződések alapján, a szerzőkkel való egyeztetés után, megfelelő honorárium ellenében kerül sor. A kiíró a beküldött képeket a kizárólag a pályázat promóciója céljából térítés nélkül felhasználhatja nyomtatott és elektronikus formában, a szerző feltüntetésével (ahol ez technikailag lehetséges).

NEVEZÉSI LAP

A pályázaton az etf.naturart.hu weboldalon (regisztráció során) kitöltött nevezési lappal lehet részt venni. Egy pályázó csak egy nevezési lappal pályázhat! A nevezési lap beküldésével a pályázó nyilatkozik arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, és arról, hogy beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírási feltételeknek.

NEVEZÉSI DÍJ

A nevezési díj 4.000,- Ft, amit átutalással, a pályázati honlapon keresztül bankkártyával vagy ?rózsaszín? postai csekken kell a Magyar Természetfotósok Szövetsége részére az UniCredit Bank Hungary Zrt., vezetett 10918001-00000031-04710000 számlaszámra a nevezési határidő végéig befizetni.Érvényesnek az a nevezés tekinthető, amelynél a nevezési díj 2014. május 22-én éjfélig megérkezik a fenti számú számlára.Csak a befizetés visszaigazolása után adódik lehetőség véglegesíteni (lezárni) a pályázatot.A naturArt tagjai, nyugdíjasok és az ifjúsági kategória pályázói kedvezményesen, 2.000,- forintos nevezési díjért nevezhetnek.

FONTOS!

Az utaláson, valamint a postai rózsaszín postai csekken is a megjegyzés rovatba kérjük feltüntetni a pályázó (nem a számlatulajdonos) nevét és a nevezés során kapott (a nevezési lapon található) 4 jegyű kódot! (pl.: 1234, Minta János, vagy: Minta János, 1234)A zsűri döntése által a második fordulón túljutott, erről külön értesített pályázótól bekért nyers fájlokat a pályázati oldalra lehet majd feltölteni, a diákat tartalmazó pályázati anyagokat lezárt csomagban kérjük eljuttatni postán vagy személyesen az alábbi címre. A zárt csomagra kérjük ráírni ?naturArt – Az Év Természetfotósa 2014?. A borítékra a nevezés során kapott 4 jegyű kódot kérjük ráírni.

PÁLYÁZATI CÍM

Analóg pályázat esetén, postán: Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) 1113 Budapest, Vincellér u. 39/A. (A kiíró a postai kézbesítés során bekövetkezett károkért felelősséget nem vállal!)A pályázat részleteiről tájékozódhat az etf.naturart.hu és a facebook.com/naturart.hu honlapokon, esetleges kérdéseit az említett oldalak Fórumaiban teheti fel.

PÁLYÁZATI NAPTÁR

Pályázati felhívás : március 20.

Feltöltés indítása: április 07.

Feltöltés vége: május 22, 23:59

Zsűrizés I. forduló (nem nyilvános) : május 22 – május 29.(ekkor választja ki a zsűri a legjobb kb. 1000 képet)

Zsűrizés II. Forduló: május 31. Nyilvános élő, interneten közvetített.(ekkor választ a zsűri 1000-ből kb. 400 képet)

Nagyfelbontású bekérés kezdete: június 2.

Nagyfelbontású bekérés vége: június 13.

Technikai ellenőrzés vége: június 13.

Zsűrizés III. Forduló: június 14.Nyilvános élő, Interneten közvetített.(ekkor választja ki a zsűri a legjobb kb. 100 képet)

Zártkörű döntő (IV. forduló): június 14.(ekkor választja ki a zsűri a legjobb 100-on belül a díjazott képeket.)

2014. június végéig: A sikeresen szerepelt kb.100 fotó szerzőjének kiértesítése/meghívása a kiállításra.A helyezéseket és díjazottakat a díjkiosztón jelenti be a kiíró.

A kiállítás megnyitása, díjkiosztó: 2014. november 4. (tervezett)

A kiállítás megtekinthető: 2014. november 5. – december 31.

A kiállítás ünnepélyes megnyitója és díjkiosztója a Magyar Természettudományi Múzeumban (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6) 2014. november 4. 17 (tervezet) órakor lesz. A ?GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa 2014? fotópályázat kiállításának megnyitójával egybekötött díjátadóra minden pályázó nyomtatott meghívót kap a nevezési lapján megadott postacímére.A díjnyerteseket a kiíró külön értesíti és kéri, hogy személyesen vegyenek részt a díjátadó ünnepségen.

A kiíró fenntartja a jogot a változtatásra!

A pályázás menete:

1. Regisztráció az etf.naturart.hu honlapon, jelentkezési lap kitöltése.

2. A regisztráció után a rendszerben megjelenik a négyjegyű kódszám, amit a pályázónak a továbbiakban használnia kell.

3. Nagyméretű JPEG képek feltöltése (technikai követelményeket lásd a ?Pályázati feltételek?, határidőket a ?Pályázati naptár? szerint.)

4. A nevezési díj átutalása.

5. Pályázat lezárása.

6. A zsűri a 2. fordulóból továbbjutott cca. 400 kép szerzőitől bekéri a nagy felbontású képeket.

Névadó támogató: GDF SUEZ Energia Holding Zrt.

Minden pályázattal kapcsolatos információ megtalálható awww.naturart.huhonlapon és afacebook.com/naturart.huoldalon.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles