3.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Fujifilm X-E1 élesben | fototv.hu

Volt szerencsém a Photokina utána újra kézbe venni, próbálgatni és demózni kicsit a Fujifilm második MILC készülékével, az X-E1-gyel. A Photoexpo rendezvényen a Fuji stand demo stúdióját mi üzemeltettük, így a helyszínen és előtte is sikerült kitapasztalni a gép kiváló képminőségét.

Amikor először meghallottam az X-E1 várható bejelentéséről szóló pletykákat már sejtettem, ez remek MILC váz lesz, ha eltalálják és leszorítják az árát. Ezt a nagytestvér X-PRO 1 tekintetében sikerült is megtennie a Fujifilmnek, hiszen a fél millió forintos vázárat 270 ezer környékére sikerült faragni. Mivel az érzékelő 16.3 mindkét modellben APS-C X-Trans CMOS, a képfeldolgozásért pedig EXR PRO processzor felelős, a képminőség tekintetében nem számíthattunk nagy különbségre. Ezt a valóság is visszaigazolta, az X-E1 hozta a csúcsmodell minőségét. Akkor mi is a különbség? Az E1-es kisebb gépvázat kapott, szintén fémötvözet és normál súlya van, tehát a stabilitás szempontjából nem lett túl könnyű, egész pontosan 350g. A retró dizájn sajnos szögletes formavilágot eredményez, így a markolati részről nem zenghetünk ódákat, de személyes tapasztalatom alapján lányegesen komfortosabb a nagytesóhoz képest, ugyanis itt kisebb ?téglát? kell tartanunk.

Lényeges különbségekre lelünk viszont a kijelzők tekintetében. Az X-PRO 1 egyik kulcsfontosságú újítása a Hybrid kereső, mely képes valós optikai kép és digitális információ kijelzés kombinálására, emellett teljes értékű elektronikus EVF keresőt is használhatunk. Az X-E1 esetében ?csak? EVF van, viszont egy 2.36 millió képpontos OLED technológiájú keresőt kapunk, ami maximálisan kielégítő megoldás a piac és konkurens modellek jelenlegi kereső megoldásainak tekintetében. Egy valamit nem tudunk így biztosan, akku üzemidőt spórolni, hiszen mindenképp kijelzőt üzemeltetünk. A hátsó LCD monitor mérete is csökkent és átlagos 460 000 képpontot kapott. Betekintési szöge és világossága jó, tehát mindennapi használat során kielégítőnek gondolom, persze jobb volna egy VGA felbontás.

Összességében tehát a jóárasítás nem igazán volt hatással a képminőségre, bizonyos funkciókról és szolgáltatásokról le kell mondanunk, de mínusz kétszázezerért azt gondolom ez nem probléma. Hab a tortán, az X-bajonettes Fujinon lencsék kiváló élességgel vannak megáldva és felbontóképességük tökéletesen kiszolgálja az APS-C X-trnas CMOS-t.

Íme néhány fotó a Photoexpo-n készültek közül, rákkatintva letölthetővé válik az eredeti méret is, modellünk Juhász Adrienn volt. Zajtesztért nézzétek rá korábbi cikkünkre

ISO 200 f5.6 1/125 sec eredeti JPG eredeti JPG részlet nagyítás

RAW-ból konvertált JPG Adobe 25-ös értékű alap élesítéssel RAW-ból konvertált JPG részlet nagyítás

ISO 200 f4 1/160 sec eredeti JPG ugyanezen kép 50-es élesítésű RAW-ból konvertált változata
RÉSZLET 1 RÉSZLET 1
RÉSZLET 2

RÉSZLET 2
A készülék Vevia filmszimulációs eredeti JPG képe
A készülék Vevia filmszimulációs eredeti JPG képe
A készülék Vevia filmszimulációs eredeti JPG képe
Fekete-fehér filmmód eredeti JPG képe
Fekete-fehér filmmód eredeti JPG képe
Szépia filmmód eredeti JPG képe
RAW-ból konvertált Adobe Lightroom-ban feldolgozott kép
RAW-ból konvertált Adobe Lightroom-ban feldolgozott kép
RAW-ból konvertált Adobe Lightroom-ban feldolgozott kép

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles