5.9 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Fuji X-E1 bejelentés két új objektívvel megspékelve | fototv.hu

Megérkezett az X-PRO 1 kistestvére, azaz a Fujifilm második cserélhető optikás kompakt rendszerváza az X-E1 személyében. Az APS-C szenzor köré épülő váz nagyjából az X100-zal megegyező méretű és kialakítású.

Mivel korábban már kiszivárogtak termékfotók az X-E1-ről, ezért nem ért minket akkora meglepetésként a masina bejelentése, de örvendetes, hogy a Fuji bővíti a MILC készülékeinek sorát. Ebbe a modellben egy APS-C méretű X-Trans CMOS képérzékelő került, mely szenzor típus az X-PRO 1-ben debütált először és lényege, hogy szakított a hagyományos Bayer-színszűrő mintázattal (részletek és ábra itt). Az érzékenység ISO 200-6400 közötti alapskálát kapott, kiterjesztéssel elérhető a legalacsonyabb 100-as és a magas, akár ISO 25 600 maximum. A képfeldolgozást EXR processzor végzi.

Mivel egy kistestvérről beszélünk, valahol le kellett faragni a tudásból, ezért az X-E1-ben nem található meg a hybrid kereső. Kapunk viszont helyette egy 2.36 millió képpontos OLED keresőképet, mely nem csak felbontásában ígéretes, hanem az előtte található üveg/műanyag kereső ?optikai ? is két aszférikus elemet kapott. A hátoldalon egy 460 ezer pixeles 3?-os LCD-t találunk, a hátoldali panel pedig szintén az X100-ra hajaz.

Újdonság a beépített vaku, ami változatlan az a filmszimulációs módok, a multiexpó, a panoráma mód.

Videó rögzítés terén a Fuji X-E1 1920×1080 felbontásra képes viszont 24kép/mp-cel tudja mindezt, külső mikrofont is tudunk csatlakoztatni a gépvázhoz.

A Photokina-n minden bizonnyal találkozhatunk majd a készülékkel és már ősszel forgalomba kerül Európában is. Két tesztfotó még a végére:

ISO 200 – f2 ISO 640 – f1.4

Két új objektív is érkezett a MILC váz mellé, egy stabilizált alap zoom és egy fényerős nagylátószög.

Fujinon XF 18-55mm f2.8-4 R LM OIS

A standard KIT (27-82mm ekv. jelen esetben) optikáknál lényegesen fényerősebb verzióban kerül piacra az X-bajonettes Fujinon optikák első zoom modellje. Ráadásul egy 4Fé kompenzációra képes optikai képstabilizátort is találunk benne, az élességállítást Linear Motor végzi, mely extra gyors és csendes élességállítást ígér (akár 0,1mp-es beállási idővel). Ráadásképpen még manuális blendegyűrű is helyett kapott az objektív tubuson. A lencserendszer 14 tagot tartalmaz 10 csoportba rendezve, a kész konstrukció késő ősztőől lesz megvásárolható kb. 600 eurós áron.

Fujinon XF 14mm f/2.8 R

A 21mm-es látószögnek megfelelő f2.8-as fényerejű Fuji optika a gyártó állítása szerint különlegesen alacsony torzítási mutatókkal rendelkezik, azaz egy precíziós Fujinon-nal állunk szemben (szerencsére eddig is erről voltak híresek a nem kommersz Fujinon objektívek). A 10 lencsetagból álló rendszert 7 csoportba rendezték, kapott két aszférikus és három alacsony színszórású elemet is az optika. Szintén késő ősszel kerül a boltokba, 800 eurós árcédulával.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles