Fotókiállítás – Steve McCurry | fototv.hu

0
0

2016. február 25-től látogatható a kortárs fotóművészet ikonikus alakjának kiállítása a Műcsarnokban. Steve McCurry fényképei, köztük talán a legismertebb az afgán lányról készült képe, bejárták a világsajtót. Budapesten most először nyílik kiállítása, ahol a fotográfus mintegy 60 fényképét csodálhatjuk meg. A megnyítóra 2016. február 24-én kerül sor.

Steve McCurry - Afgán lány

Helyszín:

Műcsarnok

1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Megközelíthető: Millenniumi Földalatti Vasút – Hősök tere megálló

Időpont:

2016. február 25. – április 3.

Steve McCurry – Legendás fotók

Steve McCurry a kortárs fotóművészet ikonikus alakja. Munkái magazinok és könyvek címoldalán szerepeltek; több mint egy tucat könyvet jelentetett meg, és világszerte megszámlálhatatlan kiállítás fűződik a nevéhez.

McCurry Philadelphia egyik külvárosában született. A Pennsylvaniai Állami Egyetem film szakán tanult, majd egy helyi újság munkatársa lett. Többéves szabadúszó tevékenység után egy hátizsáknyi ruhával és filmtekerccsel keresztül-kasul utazta Indiát, miközben fényképezőgépével fedezte fel az országot. Több hónapos utazás után lépte át a pakisztáni határt, ahol egy afgán menekültekből álló csoporttal találkozott. Akkor csempészték át Afganisztánba, amikor a szovjet megszállók épp lezárták az országot a nyugati újságírók előtt. Heteket töltött a mudzsahedinek közé beépülve – a világ McCurrynek köszönheti az afgán konfliktusról készült első képeket, a háború emberi oldalát bemutató felvételei bejárták a világsajtót. Azóta számtalan országban készített lenyűgöző felvételeket; elsősorban a konfliktus sújtotta területek, eltűnőben lévő kultúrák, ősi hagyományok, valamint a kortárs kultúra érdekli. Az ember minden képén elsőrendű fontosságú – az afgán lányról készült, méltán híres képe is ennek köszönheti elemi erejét.

McCurryt a fotóművészet legrangosabb díjaival tüntették ki: Robert Capa-aranyérmet, Nemzetközi Sajtófotó Díjat kapott, a World Press Photo versenyen pedig egyedülálló módon négy fődíjat is nyert. A francia kultuszminiszter a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát adományozta számára, nemrég pedig a londoni Royal Photographic Society ítélte neki a Centenáriumi Életműdíjat.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!