EXR szenzor már ultrazoomaban is | fototv.hu

0
0

Várható volt, hogy az új fejlesztésű EXR képérzékelő előbb-utóbb egy bridge készülékben is vissza fog köszönni. Most itt a FinePix S200EXR, mely a bridge fényképezőgépek fölötti uralmat igyexik megszerezni EXR érzékelőjével felvértezve.

 Az S100fs fényképezőgépet leváltó S200EXR már elnevezésében is utal az újgenerációs CCD-re. Az elődmodellhez képest felbontás és a zoomátfogás tekintetében nem történt változás (14,3 x-os), de a képérzékelő mérete csökkent az S100fs-hez képest. A kisebb képérzékelőt – az optikai leképzésnek köszönhetően – elsősorban a nagylátószög sínyli meg, az elődmodellhez képest nem 28mm-es ekvivalens, hanem 30,5mm-es nagylátószöggel dolgozhatunk. A bemozdulás mentes képekről itt is optikai képstabilizátor igyekszik gondoskodni.

Az új EXR szenzor 12 megapixeles és immáron RAW nyers fájlformátum is kinyerhető belőle, mely RAF kiterjesztésű. Az ISO értékeket 100-3200 között állíthatjuk 12 megapixelen, csökkentett felbontásban elérhető a 6400 és a 12800 is. A EVF kereső sem változott, mindössze 200 000 pixeles felbontásra képes.


A hátsó LCD kijelző elvesztette sajnálatos módon kihajthatóságát, viszont 2,7” méretűre hízott megtartva 230 000 képpontos felbontását. Újdonság az intelligens vakú mód, mely használhatóságát már az F200EXR-ben is bebizonyította. Az új bridge masina teljes manuális kontrolt biztosít fényképezéskor, a leghosszabb 30 mp-es záridőn túl Bulb mód is rendelkezésre áll, expozíció sorozatból már dinamika tartomány kiterjesztést is alkalmazhatunk. A DR optimalizálást pedig 800%-ig feltornázták a mérnökök.

A fényképezőgéppel az új CCD technológiának köszönhetően alkalmazhatjuk a HR, DR és az SN üzemmódot, melyekkel nagyobb dinamikatartományt és kisebb képzajt érhetünk el.

Az új képhez – a Fujira jellemző módon – új koncepció is párosul; a Pro Focus mód, több felvétel összemosásával kis mélységélesség érzetét keltő felvételeket készíthetünk. Az új szolgáltatásnak köszönhetően nem szembesülünk a kisméretű képérzékelővel rendelkező fényképezőgépeknél még teleállásnál is tapasztalható nagy mélységélességgel. A Pro Focus mód használatával lehetőség nyílik a háttértől jól elkülönülő „ kis mélységélességű” portrék készítésére. A Pro Low-light mód segítségével pedig négy képből alkot extra zajtalan fotókat a pixel Fusion technológia segítségével az S200EXR.

Úgy tűnik a Fujit teljesen hidegen hagyja napjaink HD láza, így mozgóképet csak 640×480, VGA felbontásba rögzíthetünk 30 kép/mp-es frissítéssel, de legalább az optikai zoom-ot használhatjuk közben.

A készülék tápellátásául az NP-140 Li-ion akkumulátor szolgáll, mellyel az elődmodellhez képest 50%-al több fényképet készíthetünk az S200-as optimalizált fogyasztásának köszönhetően. A tengeren túl 600 dollárért lesz megvásárolható az új Fuji bridge masina 2009 augusztusától.