8.7 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Exkluzív: Photoshop Elements 10 | fototv.hu

A cél egyszerű, miért legyen az eszköz komplikált? Eljött a generációváltás ideje a Photoshop Elements számára.  

Az első Elements megjelenésekor még úgy tekintettünk a programcsomagra, mint olcsó és szerényebb tudású kistestvérre. Hatalmasat hibáznánk, ha most is így tennénk. A Photoshop Elements hatékony, sokoldalú és sokkal inkább kiszolgál mint nagyobb testvére. Itt nem kell profinak, Photoshop Guru-nak lenni ahhoz, hogy a képeink remekül nézzenek ki, hogy a Facebookra vagy Flickerre feltöltött fotóink mágnesként vonzzák a kattintásokat.

Az Elelments célja, hogy bárki által könnyen használható megoldást kínáljon a képek gyors feldolgozására, a gépünkön tárolt képáradat áttekinthetővé tételére és a fotóink megosztására.

A 10-es verzió természetesen teli van kisebb-nagyobb újításokkal, lássunk is egy párat közülük.

A Photoshop Elements 10 automatizált eszközök sorával segít rendet tenni a képek között. A hasonló, vagy azonos tartalmú képeket könnyedén rendezhetjük csoportba, vagy törölhetjük a feleslegesnek ítélt példányokat, mivel az arcok mellett már egyéb képelemekre, tárgyakra, vagy akár épületekre is kereshetünk képeink között. A program egyúttal képes csoportokat létrehozni a képek tartalma alapján, ezzel még egyszerűbbé téve a hétköznapi keresgélést.

A tetszetős végeredményért, megjelent a képkivágás segéd ami a szokványos harmadoló vonalak mellett már aranymetszéssel is segít. Bekerült az eddigiek mellé 30 új effekt és minta is, amiket már kép szűkebb területein is használhatunk. A szöveg opciók között újdonság, hogy már ívek mentén is vezethetjük a betűk sorát.

Amit azonban talán a legtöbben fognak használni, az a mélységélesség effekt. Biztosak lehetünk benne, hogy az ezt az effektet használó profilképek sora jelenik meg hamarosan a Facebookon.

Ha pedig már eleget bűvészkedtünk a képekkel akkor ideje azokat megosztani. Az Elements 10 itt is fejlődött. Az már természetes, hogy sok más mellett, közvetlenül a Flickr-re és a Facebookra is feltölthetjük képeinket. Az Elements 10 azonban nem csupán így kapcsolódik a közösségi oldalhoz. Az új PS egyik legnépszerűbb újítása minden bizonnyal a Facebook-os ismerős listát is felhasználó arcfelismerés lehetősége lesz. Vagyis az eddig egyirányú kapcsolat a barátokat gyűjtő oldal és a barátaink képeinek kincsesbányája, a saját képkészletünk közötti kapcsolat most kétirányúvá vált.

Nagy tudáshoz nagy gép is kell?

Bár az új programcsomag első ránézésre leginkább bővült és gazdagodott, nem kétséges, hogy a motorháztető alatt is zajlott a munka az Adobe műhelyében, azért mindjárt ki is próbáltuk a programcsomagot két olyan gépen ami érezhetően szerényebb teljesítményű a boltok polcain ma tömegével sorakozó Core i3, vagy annál is erősebb processzor köré épülő notebookoknál.

Windowsos környezetben az Elelemnts 10 teljesítmény igénye nem éppen égbekiáltó. Elvben elég lehet akár egyetlen processzormag, 1,6GHz órajelen, 1GB memóriával és egy legalább 1024×576 felbontású képernyővel. Elméletben kell még DVD meghajtó is, de ez ma már más módon is megoldható, így a tesztgépekben sem volt jelen. Az elvárások listáját gazdagítja még néhány, ma már említésre sem méltó apróság is, minta legalább 4GB szabad hely a merevlemezen, vagy a Win XP SP3- vagy annál fejlettebb oprendszer.

Ezek alapján a ma kapható legtöbb netbook is alkalmas lehet a program futtatására. Persze egy alapszintű törpeszámítógépen komoly képfeldolgozó programot futtatni épp olyan mint kis kategóriás városi autóval egy komplett konyhabútort hazavinni. Bár nem lehetetlen, mégsem igazán praktikus. Minden program meghálálja, ha a minimálisan elvártnál erősebb gép áll rendelkezésére.

Mac esetén az elvárások hasonlóan könnyen teljesíthetőek. Nem kell más, csak egy többmagos Intel processzor, 1024×768 felbontás az OS X 10.5.8-as verziója, vagy annál újabb.

Ezért aztán a tesztre is egy picivel nagyobb, N570-es ATOM processzor köré épülő netbookot vetettünk be. A kis gép 2GB memóriája még vagánynak is tűnhetne, ha a rendszer egészének teljesítményét nem húzná le drasztikusan a kategória leglassabb WD merevlemeze.

Az Elements 10 ügyesen kezelte a véges erőforrásokat, vidáman és gördülékenyen futott. A mappák importálása pörgős volt, a hasonló képek felkutatása ugyanakkor már alaposan lelassul. 1,6GB-nyi közepes felbontású, javarészt webre szánt Jpeg átböngészése majd 20 percig tartott a szoftvernek a hordozható apróságon. Mindeközben a RAM használat meg sem közelítette a 200MB-ot.

Persze egyértelmű, hogy egy netbook nem erre lett kiatalálva, de azért megnyugtató, hogy a lehetőség nyitva áll.

Egy ma még egy kis jóindulattal éppen átlagosnak nevezhető teljesítményt nyújtó, Intel E8200 processzor és 6GB ram köré épülő, Win7-et futtató gépen, ugyanezeknek a képeknek a katalógusba importálása alig volt több 10 másodpercnél. Igaz, itt az Organizer önmaga is elhasznált 170MB-ot a rendelkezésre álló memóriából, még az editor alapjáraton 400MB-ot foglalt le magának a 6GB-ból. Megjegyzendő, hogy a nagyobbik gépben dolgozó merevlemezek sebessége sokkal-sokkal nagyobb a netbookban lappangónál.

A nagyobbik gépen az Organizer a hasonló tartalmú képek keresésével eltöltött majd 5 percet, ami elsőre kicsit soknak tűnt, hiszen van olyan program, ami ilyen jellegű kérést kevesebb mint 1 perc alatt kiszolgálja. Az eredmény viszont magáért beszél, méghozzá nem is kis különbségről szólva! Az Photoshop sokkal többet tesz, mint a legtöbb, azonosságot kereső program. Felismerte az eltérő felbontású, de közel azonos tartalmú mellett, az eltérő oldalarányú, eltérő színbeállítású (fehéregyensúly), de még a bizonyos mértékben eltérő tartalmú képeket is. Így került a válogatásban egymás mellé a két azonos típusú, de eltérő színű vetítőt ábrázoló kép, a fejhallgatót üvegkalitkában, becsillanással és az nélkül ábrázoló, valamint a Professzor Colani által tervezett nyergesvontatót különböző szögekből bemutató fotók sora. Még olyan is volt, ahol az egyik képen egy ember látunk kezében egy fényképezőgéppel, még a másik képen csak a kézfej látszik, ugyanazon géppel, de más szögből! A dolog valóban bámulatos. Ezek után az már meg sem lepett, amikor az arcfelismerés is buzgón dolgozott és így szereplők szerint is csoportba rendezett képsorokkal találtam magamat szembe.

Visszatérve a netbookra, a képeket egy gombnyomással kipofozó, Smart Fix funkció 7s alatt megbirkózik egy 10 megapixeles Jpeg képpel. Az eredmény pedig komolyan elgondolkodtat, hogy miért is töltök máskor annyi időt a Lightroom előtt ülve, képeket feldolgozva, mikor ez ilyen egyszerűen is megoldható. Az elkészült kép ugyanis nem csak tetszetős, de túlzásoktól mentes is. Az effektek sorából, meglepő módon a leghosszabb feldolgozási idővel a sarkok sötétítése járt, a maga 20 másodperces munkaidejével. Mindez egy netbookon, egy 10 megapixeles képen végrehajtva. A többi effekt, mint a különböző elmosások, vagy kereszthívás, automatizált fény és kontrasztkorrekciók, pár másodperc alatt megvoltak. Ezek az effektek a normál teljesítményű gépen a másodpercet alig meghaladó munkaidő után már készen voltak.

A program használata is egyszerű. Nem csak a beépített segédek sora miatt, hanem azért is mert maga a kezelőfelület nagyon jól átlátható. A már a korábbi verzióra is jellemző, letisztultság most még hangsúlyosabb lett, ami mellesleg tökéletesen egybe vág a Windows 8 vagy az újabb Google arculatfrissítés által követett trendbe. Persze nem csak a divatosság diktál, de a funkció is. A felesleges design elemek mellőzése csökkenti a program gépigényét, így pedig több szabad kapacitás marad a feladat elvégzésére. Nem véletlen, hogy a Windows 7-ben is kikapcsolható az Aero felület.

A látottak alapján úgy tűnik, hogy az Adobe kisebbik képkezelő szoftvercsomagja jó eséllyel egy igazi bomba lesz a piacon. Az egyszerű használat és a hatékonyság már eddig is sajátja volt a rendszernek. A hozzáadott funkciók ezt csak tovább javítják. Az innovatív újítások, különösen a rendszerezés és a Facebookkal való együttműködés azonban messze túlmutatnak az elvárásokon. Ez az a program ami egyszeűbbé, sőt élménnyé teszi képeink kezelését, miközben megfelel a Photoshop névhez fűződő magas minőségi elvárásainknak.

A teljesítménnyel kapcsolatos tapasztalatainkról:

Az általunk kipróbált program még nem végleges verzió! A megjelenéség még optimalizálások, finom beállítások által tovább javulhat annak stabilitása és teljesítménye. Ezért aztán a fentebb felsorolt adatok nem feltétlenül tükrözik a végleges program sebességét. Igaz, mi már jelen állapotában is gyorsnak és vonzónak éreztük, stabilitási problémának pedig a leghalványabb nyomát sem tapasztaltuk.

A Photoshop Elements 10 az ősz folyamán kerül a boltokba, ára 99$-os árral indul.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,493RajongókTetszik
197KövetőKövetés
694FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles