10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

EOS vezérlés okostelefonnal | fototv.hu

Az Android operációs rendszerre fejlesztett DSLR Controller nevet viselő alkalmazás segítségével okostelefonunkról irányíthatjuk a fejlettebb Canon EOS gépvázat.

Ehhez nincs is másra szükségünk, csak felkúszunk a világhálón az Android Market-re, ahol a szoftver első bétás verzióját 1639Ft ellenében már el is kezdhetjük letölteni telefonunkra. A fényképezőgép és a telefon között mindösszesen egy USB kábel biztosítja az adatkapcsolatot, melyen keresztül az élőkép funkcióval rendelkező EOS DSLR-ek kijelző információja megjelenik okostelefonunk vagy éppen táblagépünk képernyőjén. Az összes fontos képi információ és beállítási paraméter irányíthatóvá válik, mint pl.: fehéregyensúly, élő hisztogramm kijelzés, részletnagyítás az élesség pontos beállításához, képsorozat és az érintő kijelző segítségével az AF pont kiválasztás.

A szoftvert az alábbi Canon EOS vázakon tesztelték: 550D, 600D, 50D, 60D, 7D, 5D Mark II, 1D Mark IV

Íme a funkciókat bemutató videó:

Az alkalmazás megszületése több dologra is rámutat. Ez első tanulság, hogy igenis hiányzik az érintőkijelző a DSLR készülékek hátuljáról, a Panasonic Micro 4/3 vázai megmutatták, lenne létjogosultsága komolyabb gépekben is. De ez minden bizonnyal egy-két éven belül így lesz?

A második fontos dolog a távvezérelhetőség kérdése, melyet eddig nem túl költséghatékony módon lehetett megoldani, ráadásul nem ekkora és ilyen minőségűi kijelzőkön (HD telefon és tablet képernyők). A széles állítási lehetőségek pedig csak hab a tortán.

A harmadik felvetés a témában, pedig maga az androidos környezet és a moduláris szoftverek, melyek hamarosan elérhetik a fényképezőgépeket, videokamerákat is. A német Appcam cég már el is kezdte fejleszteni fotóapparátokba szánt egyedileg konfigurálható platformját, mely a tervek szerint az összes érintőkijelzős készüléken futhatna. Persze az érdekháború nem teszi ezt egyből lehetővé, de elképzelhető, hogy a közeljövőben minden felhasználó valóban a saját szokásainak megfelelően konfigurálhatja kijelzőjének összetevőit és funkcióit.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles