25 C
Budapest
Wednesday, June 19, 2024

ÉlményKép – fotó- és videópályázat | fototv.hu

A Művészetek Palotája fotó- és videópályázatot írt ki középiskolás diákok, egyetemi, főiskolás hallgatók számára. Maximum 10 darab fotóval és legfeljebb 5 perces videóval lehet pályázni 2014. április 20-ig. A zsűri elnöke Korniss Péter, tagjai Káel Csaba, Lajos Tamás, Réz András, Egri Gábor és Martin Wanda.

Művészetek Palotája Élménykép pályázat

A Művészetek Palotájában olyan művészekkel, előadásokkal, személyiségekkel találkozhat az ide látogató, akikkel a hétköznapi életben nem lenne lehetősége párbeszédbe elegyedni. A Müpa igyekszik olyan különleges helyzetbe hozni a művészetek rajongóit, művelőit és leendő, felnövekvő közönségét, hogy az alkotásokon, közös élményeken, egymásra hangolódáson keresztül ők maguk is közelebb kerülhessenek a művészetekhez és ezáltal egymáshoz is.

A 2014-es pályázat célja ennek az élménynek, ezeknek a pillanatoknak, illetve közvetlen és közvetett hatásainak bemutatása maximum 10 darab egyedi fotóban, minimum 3 – maximum 10 darabos fotósorozatban vagy legfeljebb 5 perces videoklipben.

A kiíró az alábbi gondolatok mentén kívánja a téma képi megfogalmazására inspirálni a résztvevőket:

 • élmények, reakciók, katarzis megjelenítése, közvetlenül egy-egy előadás, koncert után
 • pillanatképek a szünetben, vagy a koncertek, előadások után
 • beszélgetés, csevegés egymással a koncert/előadáshoz kapcsolódóan
 • közös séta hazafelé a koncert, előadás után
 • gratuláció a művészeknek
 • művész és közönség találkozása, párbeszéd
 • művészek pillanatai a koncert/előadás után
 • párbeszéd a művészvilágban
 • hangszer és gyermek találkozása (párbeszéde) egy-egy gyerekelőadás után
 • az elhangzott mű által kiváltott érzések, gondolatok, hatások megjelenítése
 • az épület és a látogató vizuális összekapcsolódása (tükröződés, lenyomat)

A pályázati téma megvalósításában nem elvárás, hogy a pályamunkák a Művészetek Palotája épületében készüljenek.

A Művészetek Palotája kifejezetten olyan pályamunkákat vár, amelyeket kampányaiban, kiadványaiban a Müpa image-nek megfelelően fel tud használni. A Müpa az ilyen jellegű felhasználásokról külön megállapodásokat köt.

A pályaművek kizárólag digitális formában, a megadott szerverre történő feltöltés útján adhatók be, az oldalon történt pályázati regisztráció után 2014. március 10-től. Mindenki csak a saját maga által készített fotókkal/videoklippel pályázhat Egy pályázó kizárólag egy, maximum 5 perces videoklipet, egyedi fotó esetében maximum 10 különálló fotót, illetve a fotósorozat kategóriában egy minimum 3 – maximum 10 képből álló fotósorozatot adhat be.

Beadási (feltöltési) határidő: 2014. április 20.

A zsűri bármilyen eszköz, utómunka szoftver használatát elfogadja, de kérik feltüntetni azt: A kiíró nem korlátozza a fotók utómunka során történő módosítását, minden beavatkozást elfogad, amennyiben az kizárólag és bizonyíthatóan a pályázó munkája. A pályamunkák mellett a pályázó köteles minden, a pályamunka megalkotásához használt utómunka szoftvert, egyéb programot feltüntetni.

A zsűri elnöke:

Korniss Péter – Kossuth- és Pulitzer-díjas fotográfus, fotóriporter

A zsűri tagjai:

Káel Csaba – filmrendező, a Művészetek Palotája vezérigazgatója

Lajos Tamás – operatőr, a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem oktatója

Réz András – filmesztéta, reklámszakember

Egri Gábor – értékesítési és marketing igazgató, Művészetek Palotája

Martin Wanda – fotográfus, fotósorozat kategória győztes, fotó- és video kategória közönségdíj (2013)

A zsűri mind a fotó, mind a fotósorozat, mind a videoklip kategóriában egy 1., egy 2., egy 3. díjat adhat ki. A zsűrinek joga van sorozatból kiemelkedő képet egyedi kategóriába áttenni és díjat nem kiadni. A legjobb – a kiállításra kiválasztott – pályamunkákat online közönségszavazásra bocsátjuk.

Pályázati naptár:

Pályázat meghirdetése: 2014. március 6.

Regisztráció kezdete:
2014. március 10.

Müpa fotózás/videofelvétel-készítés:
2014. március 6 – április 20. között

Beadás (feltöltés) kezdete: 2014. március 10. hétfő 0.00 órától

Beadási (feltöltési) határidő:
2014. április 20. vasárnap 24.00 óráig

Nyílt fórum a zsűri tagjaival: 2014. március 31. hétfő 17.00, Müpa

A zsűrizés (zárt, online közvetítéssel) időpontja:
2014. április 23. 10.00 Közönségszavazás (on-line): 2014. április 25 – május 7. 24.00 óráig

Kiállításra kerülő képek nagyfelbontású változatának beadása:
2014. ápr. 28-ig Ünnepélyes díjátadás és kiállítás megnyitója: 2014. május 8. 18.00, Müpa

Díjak:

A Művészetek Palotája kategóriánként egy 1., egy 2. és egy 3. díjat oszt ki

1. díj: – Fujifilm X-A1 digitális fényképezőgép 16-50mm objektívvel, E-20 vakuval, tartalék NP 126 akkumulátorral – 35 000,- Ft értékű jegyvásárlási lehetőség a Müpa saját szervezésű programjaira a 2014/2015-es évadban, valamint – megjelenési lehetőség a Művészetek Palotája kiadványaiban/honlapján.

2. díj: – Fujifilm FinePix SL300 digitális fényképezőgép (fotó és fotósorozat kategóriában) vagy Fuji FinePix SL240 digitális fényképezőgép (videoklip kategóriában), – 30 000,- Ft értékű jegyvásárlási lehetőség a Müpa saját szervezésű programjaira a 2014/2015-es évadban, valamint – megjelenési lehetőség a Művészetek Palotája kiadványaiban/honlapján.

3. díj: – 25 000,- Ft értékű jegyvásárlási lehetőség a Müpa saját szervezésű programjaira a 2014/2015-es évadban, valamint – megjelenési lehetőség a Művészetek Palotája kiadványaiban/honlapján.

Közönségdíj:

A Művészetek Palotája minden kategóriában 1 közönségdíjat oszt ki

15 000,- Ft értékű jegyvásárlási lehetőség a Müpa saját szervezésű programjaira a 2014/2015-es évadban, valamint – megjelenési lehetőség a Művészetek Palotája kiadványaiban/honlapján.

Pályázati anyag leadása interneten:

A pályázati anyagokat a pályázók előzetes regisztráció után tölthetik fel egy központi szerverre. A szerveren minden felhasználónak csak a saját adatállományaihoz van hozzáférési joga. A megadott adatokat a Művészetek Palotája adatbázisában rögzíti, azokat harmadik félnek nem adja ki.

A pályázó a regisztrációval hozzájárul személyes adatai rögzítéséhez és a pályázatban szereplő feltételek szerinti kezeléséhez, továbbá nevének a pályázattal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalához. A szerver 2014. március 10. 0.00 órától 2014. április 20. 24.00 óráig fogad el feltöltéseket! Az utolsó napokban a feltöltés lassulhat, ezért kérjük, lehetőség szerint minél hamarabb kezdjék meg a pályázati anyagok beadását.

A zsűrizés több fordulós, bizonyos szakaszokban nyilvános. A szakmai zsűri (már a pályázati idő alatt) online (zárt rendszerben, nem nyilvánosan) szűkíti a pályaművek számát. A nyilvános zsűrizés elé csak a formai feltételeknek, valamint a kategória tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan, előzsűrizett fotók, videoklipek kerülhetnek, amelyek közül a szakmai zsűri, 2014. április 23-án választja ki a nyertes alkotásokat, illetve a kiállításra szánt fotókat.

A zsűrizés folyamata csak online, a www.fotoklikk.hu címen követhető. Az online zsűrizés közvetítése a nyertes képek és videoklipek, valamint a kiállításra kerülő képek és videoklipek kiválasztásával befejeződik. Az eredményhirdetésre a díjátadás napján, 2014. május 8-án, a Művészetek Palotájában kerül sor.

A nyertes képek, videoklipek, valamint a zsűri által kiválasztott, kiállításra szánt alkotások 2014. május 8. – 2014. június 30. között megtekinthetők a Művészetek Palotájában.

Közönségszavazás

A kiállításra kiválasztott képeket és a legjobbnak ítélt videókat közönségszavazatra bocsátjuk. A közönség online szavazhat, a KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS menüpontban leírtak szerint.

Technikai és egyéb feltételek

A pályázati anyagok beadása digitális formában regisztrációt követően lehetséges.

A pályázati anyagok beadásakor minden résztvevő köteles feltüntetni a pályamű megalkotásakor használt technikát (eszköz, valamint képfeldolgozó szoftver).

A pályaművek kizárólag digitális formában, a megadott szerverre történő feltöltés útján adhatók be, az oldalon történt pályázati regisztráció után. Mindenki csak a saját maga által készített fotókkal/videoklippel pályázhat. Egy pályázó kizárólag egy, maximum 5 perces videoklipet, egyedi fotó esetében maximum 10 különálló fotót, illetve a fotósorozat kategóriában egy minimum 3 – maximum 10 képből álló fotósorozatot adhat be. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyedi képként és sorozat részeként, ha mégis, az a kép vagy sorozat kizárását vonja maga után.

Videoklip esetében, amennyiben a beadott pályamű tartalmaz bármilyen nem a pályázó által készített művet vagy annak részletét (zene, film, fotó), akkor a pályamunkához csatolni kell a felhasznált mű készítőinek (kiadó, ill. jogtulajdonos) írásos beleegyezését.

Szabadon felhasználható zeneművek: http://freemusicarchive.org

A pályázati anyagok formai és technikai követelményei:

A Művészetek Palotája mind a fotó, mind a videoklip kategóriában elfogadja a mobiltelefonnal készített pályamunkákat.

Képfile technikai feltételei:

File-típus: JPEG, a legmagasabb képminőséggel elmentve Méret: hosszabbik oldal, fekvő kép esetén 1400 pixel, álló kép esetén 1000 pixel Minimális eredeti méret: 2592 x 1944 pixel (5 Mpixel) Mobiltelefonnal készített fotók esetében: 800 x 600 pixel, illetve érvényes EXIF információk

A pályázaton legalább 5 megapixel (2562×1936) felbontású eredeti képpel lehet részt venni, melynek kicsinyített 1400×1000 pixeles változatát kell feltölteni. A 3. fordulóba bejutott képekről külön értesítés után feltöltendő a nagyfelbontású változat maximum 10 megapixel (3648 x 2736 pixel) méretű változata.

A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat nem áll módunkban elfogadni. A pályázó adatait nevezéskor az online regisztrációkor, a képekhez tartozó képcímet és képaláírást a képek feltöltésekor adják meg. Kérjük a pályázókat, hogy minden egyes feltöltött fotó vagy sorozat mellé csatoljanak egy-egy rövid leírást, amely elmagyarázza, hogyan kapcsolódik a fotó/videó a pályázati kiíráshoz és mire szeretnék vele felhívni a figyelmet.

Pályázó tudomásul veszi, hogy a bekért nagyfelbontású képek feltöltése hiányában a kiíró kizárhatja őt a pályázatból.

Videofile technikai feltételei:

File-típus: amit a youtube vagy vimeo támogat, lehetőleg mp4 formátum, (min.: 720p)

Maximális méret: 5 perc

A képektől eltérően a videókat a youtube vagy vimeo videómegosztó oldalra kell feltölteni (youtube esetében NEM LISTÁZOTT, Vimeo esetében Rejtett / Hide beállítással – nem publikusként, de a link birtokában megnézhetőként), majd a pályázati felületen megadni a videó egy jellemző képkockáját, a videó linkjét, beágyazó kódját, címét, leírását. A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat nem áll módunkban elfogadni.

A pályázó adatait nevezéskor az online regisztrációkor, a videóhoz tartozó címet és aláírást a videó feltöltésekor adják meg. Kérjük a pályázókat, hogy a feltöltött videó mellé csatoljanak egy rövid leírást, amely elmagyarázza, hogyan kapcsolódik a videó a pályázati kiíráshoz és mire szeretnék vele felhívni a figyelmet.

A file-nevek nem tartalmazhatnak szóközt, egyéb speciális karaktert!

Szerzői és személyiségi jogi feltételek:

Pályázni kizárólag olyan fotókkal és videóval lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyek személyhez fűződő jogait. Amennyiben a beadott fotók/videoklip mégis más személyek szerzői vagy egyéb személyhez fűződő jogait megsértik, akkor az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik és köteles a Művészetek Palotáját mindennemű jogi igény érvényesítése alól mentesíteni.

Pályázó a pályázat megküldésével díjigényéről kifejezetten lemond az alábbi felhasználások tekintetében, illetve a fotók/videó pályázatra való elküldésével díjigény nélkül engedélyezi, hogy:

1.a Művészetek Palotája a fotókat, videókat a pályázat idején a pályázattal kapcsolatos felületeken, és a pályázat kapcsán rendezett kiállításon közzé tegye;

2. a pályázat zsűrizésével kapcsolatosan a fotók/videók a fotopalyazat.mupa.hu oldalon zárt formában, kizárólag a zsűri tagjai számára, online módon hozzáférhetőek legyenek;

3.a fotók és videók a Művészetek Palotája által rendezett kiállítás keretében. 2014. május 8. napjától 2014. június 30. napjáig a nyilvánosság számára hozzáférhetők legyenek;

4.a Művészetek Palotája archívumában időbeli korlát nélkül tárolhassa a fotókat/videókat. A fenti célok érdekében a Művészetek Palotája jogosult a fotók/videók tárolására digitális formában, illetve elektronikus eszközön. Arra, hogy a fentiektől eltérő célokra használja a Művészetek Palotája a fotókat/videókat, csak külön szerződés alapján jogosult. A Művészetek Palotája a fotók/videók esetleges kiállítása során biztosítja, hogy a pályázó neve fel legyen tüntetve.

5.a beküldött pályázati anyagok az élőben közvetített zsűrizési felvételen megjelenjenek és a zsűrizés felvételét a fotoklikk.hu archívumában megőrizze;

A Müpa épületében 2014. március 6 – április 20. között van fotózásra és videofelvétel készítésére lehetőség.

A Művészetek Palotája épületében történő fotózáshoz, illetve videofelvétel készítéshez pályázati azonosító szükséges, melyet minden (előzetesen a pályázati honlapon) regisztrált résztvevő a helyszínen az Információs Pultban igényelhet. A Müpa épületében 2014. március 6 – április 20. között készíthetők fotók és videók a közönségforgalmi területeken. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban, a Kék teremben, az Előadóteremben és az Üvegteremben csak a Művészetek Palotája által előzetesen megadott időpontokban készíthetők épületfotók és videók.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban, a Kék teremben, az Előadóteremben és az Üvegteremben történő fotózási lehetőség időpontjáról és feltételeiről a FOTÓZÁS menüpontból informálódhatnak.

A Művészetek Palotája épületében készített videofelvételek kizárólag a pályázathoz használhatók, bármilyen, ettől eltérő célú publikációhoz a Művészetek Palotája nem járul hozzá.

Az előadásokon a kiíró nem tud fotó- és videofelvétel készítésére lehetőséget adni.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,504RajongókTetszik
197KövetőKövetés
767FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles