24 C
Budapest
Monday, July 22, 2024

Éder Vera – Az én operám | fototv.hu

A Bethlen Galéria egy újabb kiállítással gazdagítja vizuális kultúránkat. Éder Vera, Az én operám című kiállítása 2009. november 20- ától tekinthető meg, a megnyitó november 20- án, 18 órakor kezdődik.

Íme egy kis ízelítő a kiállítás előbeszédéből, melyet Szalay Zoltán előadásában hallhatuk.

Éder Vera augusztus 11-én percre pontosan akkor született, amikor a teljes napfogyatkozás bekövetkezett, igaz hogy 22 évvel később.(1999-ben) mikor is született, tessék számolni. De ez az esemény a későbbiekben meghatározóvá vált számára. A fény és változásai, ezt képein tetten érhetjük.

Tanult, 97-ben leérettségizett, és megkezdte Siófokon pályafutását pultosként a vendéglátóipar gyöngyszemeként. Ez a karrier gyorsan véget ért, édesanyja beíratta a miskolci fényképész szakmunkástanuló intézetbe. A szakmát részben ott tanulta, de leginkább az Új Észak című napilap szerkesztőségében a napi munka közben. Hamar bedobták a mély vízbe. Néha lemerült, ivott is, de nem fulladt meg. Megtanult úszni, és mindég nagyobb medencére volt szüksége, hogy kipróbálja magát és nyerjen. A következő állomások: hetilap, színház, még Miskolcon, majd a Fővárosi Operettszínház. Képei megjelennek a lapokban, felfigyelnek rá. 2001-ben Koncz Zsuzsa a Színház című lap képszerkesztője megkéri, hogy ugorjon be helyette a Veszprémi Összművészeti Fesztiválra fotografálni. Beugrik, végig ússza a medencét célba ér, és azóta is sikeres tagja annak a csapatnak. Csapatjátékosnak is kitűnő. Én igazán 2004-ben ismertem meg a fesztiválon, nem is akárhogy. Az éjszakai órákban igyekeztem hazafelé a szállodába, amikor is az egyik utcasarkon érdekes trióba ütközöm. Természetesen Éder a vezető. Kolléganőjével, próbálnak segíteni egy kiváló táncos kollégának, aki a harmonikus színpadi mozgását, az utcán nem igazán tudja koordinálni. De a feladatot megoldják célba érnek. Hát ez sem volt kis munka.

Ja, Éder Vera fotografál is.

Mindegy hogy ezt fekete-fehérben, vagy színesben teszi. Számára csak a formák, a harmónia a mozgás érdekesek. Fontos számára a pillanat, amivel az egészet kifejezi.

A dramaturgia, mindig a darab lényegét ragadja meg és sűríti, nem önmagáért való „szép” képeket készít. (Éder Vera kiállításának nyitóbeszéde, 2005. április 2, Bethlen Galéria)

A tárlat 2009. noveber 20. és december 18. között tekinthető meg.

A kiállítás helyszíne: Bethlen Galéria, 1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles