4.7 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

Dusa Gábor fotókiállítása az FMK-ban | fototv.hu

A magyar táncfotó egyik legkiemelkedőbb fotóművésze rendszeresen állítja ki műveit országszerte. Most a Ferencvárosi Művelődési Központban lesznek megtekinthtők fényképei, melyek a mozgás fantasztikus világát mutatják be.

 

A kiállított- ritkán látható- nagyméretű képeken a fényképezőgép segítségével megállított pillanatok felnagyítódnak és ezáltal táncelőadásokon soha nem látható, furcsa, izgalmas, felfedezni váró közelségbe kerülnek a nézővel. A nagy méret lehetőség apró részletekre rácsodálkozni.Van idő arra, hogy a néző a számára megfelelő ideig tanulmányozhatja, élvezheti azt a pillanatot, amit a művész a szemével, idegrendszerével, kezével és fényképezőgépével mozdulatlan képpé varázsolt a mozgó, lélegző előadásból. Szubjektív válogatás az elmúlt öt évben Magyarországon fellépett külföldi és magyar tánc és színházi társulatok előadásaiból.

androgyn_small

"Az elmúlt néhány évtizedben a tánc színházi életben elfoglalt helye jelentősen megváltozott. Már nincs alárendelt helyzetben, és nem is csak kiegészítő szerepet szánnak neki. Egy mozdulat ugyanazt a rangot képviseli, mint egy kimondott szó. Ez az egyik jelentős változás. A másik pedig, hogy a tánc már nem csak a harmonikus mozdulatok világa. A táncos személyisége ugyanolyan fontos a darab szempontjából, mint a technikai tudása. Egy őszinte gesztus többet nyom a latban, mint egy tökéletes spicc. Ezért, a mai táncfotó sem ugyanaz, amihez eddig hozzászokhattunk. A képeken ugyanakkora súllyal bír a táncművész személyisége, mint az, hogy elkapjunk egy tökéletes mozdulatot. Már nem a szépelgésen van a hangsúly. A mai darabokban szembesülünk a tökéletlenségeinkkel is. Ezeken a képeken az is megjelenik, amikor a táncosok a porba hullanak, nem pedig a magasba törnek."

Dusa Gábor

A megnyitóra 2009. június 5-én péntek 18 órakor kerül sor, a kiállítást Bánkuti András nyitja meg.

Ferencvárosi Művelődési Központ

Címe: 1096 Budapest, Haller utca 27.


A kiállítás 2009. június 30-ig tekinthető meg.

Információ: www.ferencvarosimuvkp.hu

Telefon: 216-1300, 476-3410

Mindenkit szeretettel vár a Kontakt Táncért Alapítvány!

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles