15.7 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

CHECK IN BUDAPEST | fototv.hu

A Check in Budapest vizitorprogram középpontjában az elkövetkezendő hónapokban a fotográfia áll.

 

A program keretében Peter Pfrunder, a Swiss Foundation for Photography, Winterthur igazgatója és kurátora látogat Budapestre és tart előadást kurátori tevékenységéről.


Időpont: 2009. december 9. (szerda) 18.00

Helyszín: Ernst Múzeum (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)

Peter Pfrunder előadásában a Swiss Foundation for Photography/Fotostftung Schweiz példáján keresztül arra keresi a választ, hogyan működhetnek együtt hatékonyan a fotográfia iránt elkötelezettintézmények, valamint arra, hogy a fotográfiai profilú múzeumoknak mennyiben kell más gyakorlatot követniük, mint a nem szakosodottintézményeknek. Pfrunder nemcsak kortárs fotográfiával foglalkozik, de nagy hangsúlyt fektet a történeti és a kortárs fotográfia közötti kapcsolódási pontok kutatására és bemutatására is. Peter Pfrunder 1959-ben született, tanulmányait Zürichben, Berlinben és Montpellierben végezte. Újságíróként és kurátorként dolgozott, 1995 és 1998 között a Forum der Schweizer Geschichte igazgatója volt. 1998 óta a Swiss Foundation for Photography igazgatója és kurátora. Az alapítvány nemzetközileg is jegyzett gyűjteménye 2003-ban került át Zürichből Winterthurba. Peter Pfrunder a Ludwig Múzeum 2009-es Válságjelek című kiállításának egyik kurátora vot. Számos – elsősorban a svájci – fotótörténettel kapcsolatos publikáció és kiállítás köthető a nevéhez. Az Albert Steiner: The Photographic Work, a Photosuisse, a Guido Baselgia: Hochland című kötetek szerzője, legutóbbi munkái a Swiss Foundation for Photography kiállításaihoz kapcsolódó Theo Frey: Fotografien és Gotthard Schuh: A Kind of Infatuation című könyvek.

Check in Budapest

2008 őszétől az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda nagyszabású programsorozatot indított, melynek keretében eddig már több mint negyven külföldi kurátor és kritikus kapott meghívást néhány napos budapesti tanulmányútra. A program célja, hogy műterem-látogatások és találkozók során minél több nemzetközi szakember ismerkedjen meg a hazai képzőművészeti közeggel és annak szereplőivel. A meghívott résztvevők nyilvános előadásokon és panelbeszélgetéseken mutatják be az érdeklődőknek tevékenységüket, szakmai elképzeléseiket és saját szcénájuk aktuális helyzetét.


A Check in Budapest eseményei különböző tematikai fókuszpontok köré szerveződnek. A meghívott vendégek olyan, az érintett témákban

járatos nemzetközi szakemberek, akiket eddigi szakmai teljesítményük és terveik tesznek izgalmassá a magyar közönség számára. A Check in Budapest fotográfiai fókuszú szakmai programjai 2009 decembere és 2010 februárja között kerülnek megrendezésre, a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakmai Kollégiumának támogatásával.

Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda a Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeum szervezeti keretében működik.

Kapcsolat:

ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda

ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange

1065 Budapest, Nagymező utca 8. (kaputelefon 101, bejárat a társasház lépcsőháza felől)

Tel: + 36 1 501 4111

Fax: + 36 1 501 4112

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles