0.3 C
Budapest
Sunday, December 10, 2023

Capture NX-D, mostantól ingyenes lesz a Nikon szoftvere | fototv.hu

A Nikon bejelentette, hogy a Nikon digitális fényképezőgépekkel készített, RAW formátumú képek feldolgozására és módosítására szolgáló Capture NX-D (béta verziójú) alkalmazás mától ingyenesen elérhető.

Nikon Capture NX-D

Sajtóbejelentés:

A Capture NX-D ingyenes alkalmazás, amely a jövőben felváltja a jelenlegi Capture NX 2 programot. Az alkalmazás képes betölteni Nikon digitális tükörreflexes, cserélhető objektíves Nikon 1, illetve Nikon COOLPIX kompakt digitális fényképezőgéppel készített (NEF vagy NRW kiterjesztésű) RAW-képeket, majd képfeldolgozási és módosítási műveletekkel csúcsminőségű utómunkálatokat képes végrehajtani. Az alkalmazás a RAW-képek mellett JPEG- és TIFF-fájlok szerkesztésére is alkalmas.

Amíg a Capture NX-D (béta verzió) elérhető, a Nikon figyelemmel kíséri az alkalmazással kapcsolatos összes olyan visszajelzést, kérést és ötletet, amely az alkalmazást a Nikon webhelyén keresztül használó ügyfelektől érkezik. A Nikon ezeket a kéréseket és ötleteket felhasználva fejleszti tovább az alkalmazást a hivatalos verzió ? 2014-ben esedékes ? megjelenése előtt.

A Nikon továbbra is frissíti és támogatja a jelenlegi Capture NX 2 alkalmazást, amíg a Capture NX-D béta verziója elérhető. A Capture NX-D hivatalos verziójának megjelenése után azonban a Nikon beszünteti a Capture NX 2 frissítését.

A Nikon tájékoztatja a Capture NX 2 felhasználóit az alkalmazás támogatásának befejező dátumáról.

A Nikon nagy várakozással tekint a Capture NX-D béta fázisának lezárása elé.

Áttekintés

Capture NX-D (béta verzió)

Megjelenés dátuma:         2014. február 25.

URL-cím:    http://beta.nikonimglib.com/

Nikon Capture NX-D

Fejlesztési háttér

A Nikon mostanáig a (külön megvásárolható) Capture NX szoftveralkalmazásokon keresztül támogatta a Nikon digitális fényképezőgépekkel készített RAW-képek csúcsminőségű utómunkálatait ? azaz a képek feldolgozását és szerkesztését.

Habár a Nikon fényképezőgépekhez mellékelt ViewNX képtallózó és -szerkesztő szoftver is kínál néhány funkciót a RAW-képek módosításához, számos felhasználó fejlettebb funkciókat igényelt a RAW-képek szerkesztéséhez.

Ezért a Nikon új szoftveralkalmazást fejlesztett, amely a Capture NX által kínáltakkal azonos képfeldolgozó és képszerkesztő funkciókat nyújt a RAW-képekhez. Ez az új alkalmazás ingyen letölthető lesz a Nikon webhelyéről.

A Capture NX-D kimondottan a Nikon fényképezőgépekhez kifejlesztett szoftveralkalmazás, amely a fényképezőgéppel készített felvételek módosításával lehetővé teszi azok csúcsminőségű utómunkálatait.

Nikon Capture NX-D

Fő funkciók

1.  RAW-képek feldolgozását végző képszerkesztési funkciók, amelyek azonosak a Capture NX alkalmazásban elérhetőkkel

Az alkalmazás a Nikon digitális fényképezőgéppel készített (NEF vagy NRW fájlkiterjesztésű) RAW-képek egyes beállításainak (például a fehéregyensúly vagy expozíciókompenzáció) utólagos módosítására szolgál. A képek finombeállítása a számítógépre történő átvitel után azonnal lehetséges.

Az alkalmazás támogatja a Nikon exkluzív, a képjellemzők beállítására szolgáló Picture Control funkcióját is.

2.  JPEG- és TIFF-képfájlok egyszerű módosításának támogatása

Az alkalmazás a RAW-képek feldolgozása és módosítása mellett a Capture NX 2 által is kínált ? például a tónusgörbék, a fényerő vagy a kontraszt módosítására szolgáló ? képbeállítás-módosítási funkciókat is tartalmaz, amelyekkel korrigálható a JPEG-, illetve TIFF-képeken az objektívek hatására jelentkező oldalirányú színeltérés és vignettálás.

3.  Többképernyős megjelenítésnél könnyen használható lebegő paletták

Két vagy több monitor egyidejű használata esetén a képmegjelenítési terület az egyes módosító funkciók lebegő palettáinak mozgatásával növelhető. Még kényelmesebbé teszi a használatot az, hogy két vagy több lebegő paletta akár össze is kapcsolható, és azután együtt mozgatható.

4. Többféle megjelenítési mód ? például több kép összehasonlítása és előtte-utána állapot megjelenítése képmódosításkor

Az alkalmazásablak megjelenítése a nagyobb kényelem érdekében módosítható. A választható megjelenítési módok: kisképes megjelenítés, filmszalagos megjelenítés, egyképes megjelenítés, valamint teljes képernyős megjelenítés. Filmszalagos megjelenítési módban a kisképek a képmegjelenítési terület fölé, alá, illetve attól balra vagy jobbra helyezhetők.

Lehetséges továbbá több kép egyidejű megjelenítése összehasonlítás céljából: összehasonlítható több kép, illetve egy adott kép módosítás előtti és utáni állapota. Képek összehasonlításakor az egyik kép valamely részletének felnagyítása esetén a másik kép ugyanazon részletét automatikusan felnagyítja a szoftver, így a párhuzamosan megjelenített elsődleges képen könnyebben követhető a módosítások hatása.

5. Új kiegészítőfájl-formátum bevezetése, amely az eredeti adatokat non-destruktív fájlként menti

Olyan új kiegészítőfájl-formátumot vezettünk be, amely a módosítandó képek mentésére eddig szolgáló formátumtól eltérően a módosítások adatait külön fájlba menti.

Az eredeti képadatok non-destruktív fájlba történő mentésének köszönhetően a felhasználók a már eszközölt módosítások visszavonása nélkül kezdhetik a képek módosítását elölről, a kép készítéskori állapotától.

6. Egyéb funkciók

Az alkalmazás keresési szűrőfunkciókat is kínál, így a felhasználók könnyen megtalálhatják a keresett képeket címkeadatot tartalmazó szűrési feltételek (például a fényképezőgép neve vagy az objektív gyújtótávolsága) alapján is. Emellett a kötegelt feldolgozással egyszerűsíthető a módosítások több képen történő végrehajtása, a RAW-feldolgozást követően pedig a képeket 16 bites TIFF-fájlként lehet továbbítani más alkalmazásoknak.

Capture NX-D (béta verzió) ? rendszerkövetelmények

Windows

Operációs rendszer:  32 vagy 64 bites verziójú Windows 7, 64 bites verziójú Windows 8.1

Processzor:          Pentium-kompatibilis CPU (Core i5 vagy jobb ajánlott)

RAM (memória):  Legalább 2 GB szükséges (legalább 4 GB ajánlott)

Merevlemez-terület:  A telepítéshez legalább 800 MB szabad hely szükséges (legalább 2 GB ajánlott)

Képernyőfelbontás:   Legalább 1280 × 768 képpont

Egyéb:                 A béta verzió csak letöltés útján érhető el, ezért internetkapcsolat szükséges.

Macintosh

Operációs rendszer: 64 bites OS X 10.8 vagy 10.9

Processzor:                                       Core 2 Duo vagy jobb CPU (Core i5 vagy jobb ajánlott)

RAM (memória):                               Legalább 4 GB

Merevlemez-terület:              A telepítéshez legalább 800 MB szabad hely szükséges (legalább 2 GB ajánlott)

Képernyőfelbontás:               Legalább 1280 × 768 képpont

Egyéb:                                              A béta verzió csak letöltés útján érhető el, ami internet-kapcsolatot igényel.

Az alkalmazás végleges verziójának műszaki adatait azok véglegesítése után közöljük.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles