10.7 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Canon PowerShot G12 | fototv.hu

Egy év után trónfosztás történik a Canon prémium kompakt családjában. A G11-et leváltó PowerShot G12 megőrizte robusztusabb fém házát, nagyérzékenységű 10 megapixeles érzékelőt kapott és a gépben megjelent a gyártó által nemrég bemutatott Hybrid IS optikai képstabilizátor is.

 

A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bejelentette a számos díjat elnyert, profi fényképészek által világszerte használt PowerShot G termékcsalád legújabb tagját. Az új PowerShot G12 kategóriájának legrugalmasabb modellje:minden területen kiváló teljesítményt és könnyű kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára.

Az új PowerShot G12 esetében a Canon tervezői megtartották az előd modellekre jellemző klasszikus kezelési és vezérlési sémát, miközben a fényképezőgép új kialakításával és kimagasló teljesítményével egyaránt kielégíti a profik és a fényképezés szerelmeseinek igényeit. Az új szolgáltatások – mint például a Canon HS rendszer, a 720p HD videofelvételek, valamint a hibrid képstabilizátor – kiváló képminőséget garantálnak állóképek és videók rögzítése közben is. Az új elülső tárcsa pedig könnyebb kezelhetőséget és gyors manuális beállítási lehetőségeket biztosít a felhasználók számára. Az új fényképezőgép kompatibilis az új, külön megvásárolható szűrőlencse-adapterrel, amely zoomolás közben az objektívvel együtt mozog, így a teljes zoom tartományban használható.

A HS rendszer: Prémium Canon képminőség, rossz fényviszonyok mellett is

A PowerShot G12 nagyérzékenységű 10,0 megapixeles CCD érzékelőből és a DIGIC 4 processzor kombinációjából álló Canon HS rendszert tartalmaz, amely minden körülmények között – még rossz fényviszonyok esetén is – kiváló képminőséget biztosít.

A HS rendszer segítségével magasabb ISO érzékenységi értékek mellett is kiváló minőségű felvételek készíthetők. A kibővített ISO tartománynak köszönhetően a felhasználók a sötétebb beállításokról is vaku és állvány nélkül készíthetnek felvételeket, és csupán a rendelkezésre álló fénnyel megfelelően exponált képeket tudják rögzíteni. Ha elkerülhetetlen vaku használata, a magasabb ISO érzékenység lehetővé teszi a vaku hatótávolságának megnövelését, és a téma hatékonyabb megvilágítását.

Magasabb ISO érzékenység használatával a felhasználók nagyobb zársebességeket alkalmazhatnak, így könnyebben, elmosódás nélkül örökíthetnek meg mozgó tárgyakat.

A pontosabb beállítás érdekében az ISO érzékenység 1/3 fokozatonként külön ISO tárcsával állítható. Az új szolgáltatás lehetővé teszi az automatikus beállítást, így a felhasználók előre rögzíthetik, valamint előre megadhatják, hogy a fényképezőgép mi alapján válassza ki a felvételkészítéskor használni kívánt maximális ISO érzékenységet.

A sötétebb helyzetekben használható Kevés fény móddal az ISO érték akár 12800 érzékenységig növelhető, így a felhasználók az ISO és a fehéregyensúly megfelelő kombinációjának kiválasztásával pontosan megörökíthetik a homályos környezet hangulatát. A fényképészek a gyorsan mozgó témákat, akár 4,2 kép/másodperc sebességgel is rögzíthetnek.

Eredeti Canon objektív Hybrid IS technológiával

A PowerShot G12 nagy-látószögű objektíve 5x optikai zoom-ot biztosít, így a felhasználók közelebb kerülhetnek a távoli témákhoz, és elsuhanó tájakat is fényképezhetnek. Az objektív ugyanazokkal az eljárásokkal és minőségi szabványok szerint készült, mint a Canon EF objektívek, így – még a kompakt méret mellett is – minden esetben garantálja az éles, és részletgazdag felvételeket. Ha a fényképezőgép nincs használatban, az objektív teljesen visszahúzható.

A Canon optikai képstabilizátora (IS) ellensúlyozza a fényképezőgép elmozdulását, ezáltal csökkenti a kép életlenségét. Sötétebb környezetben is lehetővé teszi a felvételt, valamint a körülbelül 4 értékkel hosszabb zársebesség használatát, mint ami egyébként szükséges lenne egy éles kép készítéséhez. A Canon Hybrid IS technológia a makró felvételek készítése esetén tovább növeli az optikai képstabilizátor hatékonyságát, így a felhasználók a fényképezőgéppel akár 1 cm-ről is készíthetnek felvételeket. Ilyen közelről már a legkisebb bemozdulás is negatív hatással lehet a képminőségre, amely állvány használata nélkül megnehezíti éles képek készítését. A Hybrid IS rendszer viszont a nagyítás növelése esetén is kiküszöböli azokat a véletlenszerű oldalirányú mozgásokat és elforgatásokat, amelyek ronthatják a kép minőségét.

Rugalmas fényképezés

A fényképezőgép 7,0 cm (2,8”) képátlójú, nagyfelbontású, kihajtható PureColor II VA LCD kijelzője lehetővé teszi a rugalmas fényképezést és lejátszást. Az elforgatható kijelzővel a felhasználók számos szögből – például a talajhoz közel vagy fejmagasság felett is – könnyedén készíthetnek kiváló felvételeket a kiválasztott témáról. A fényképezőgép a fényképész látásához igazítható, állítható dioptriájú optikai keresővel is rendelkezik, így könnyedén kiválaszthatók a különböző felvételi stílusok. A lejátszási módban elérhető új RGB hisztogrammal a felhasználók a felvétel elkészítése után azonnal, részletesen ellenőrizhetik a képek expozícióját.

Teljes körű irányítás

A PowerShot G12 nem csupán egy teljesen manuális, és számos félautomata üzemmóddal rendelkezik, hanem egy új elülső tárcsával is, amellyel fényképezés közben is gyorsan és kényelmesen adhatók meg a beállítások. A felhasználók az elülső tárcsát vagy a többfunkciós tárcsát is kiválaszthatják a fényképezőgép funkcióinak vezérlésére, de akár egyszerre mindkettőt is használhatják. A fényképezőgép például úgy is használható, hogy az elülső tárcsa AV módban a blendét állítja be, a többfunkciós tárcsa pedig a fehéregyensúlyt vagy a felvétel oldalarányát. A felhasználók továbbá a tárcsákat beállíthatják akár úgy is, hogy csak az elülső tárcsa aktív, a többfunkcióst pedig letiltják annak érdekében, hogy véletlenül se tudják módosítani a beállításokat.

A haladó amatőrök és a profik RAW formátumban is készíthetnek képeket, a készülékhez tartozó Canon Digital Photo Professional (DPP) szoftverrel pedig a rögzítésük után is szerkeszthetik azokat. Mivel a PowerShot G12 ugyanazt az utólagos szerkesztési környezetet használja, mint az EOS rendszer, problémamentesen illeszkedik a fényképészek már kialakított munkafolyamataiba.

Elektronikus szintbeállítás és többféle oldalarányú felvétel

A pontosan vízszintes felvételek készítésének érdekében a PowerShot G12 egy új, elektronikus szintbeállítási funkcióval is rendelkezik. A kijelzőn fényképezéskor megjelenik a fényképezőgép gyorsulásérzékelőjétől érkező adatok alapján létrehozott „vízmérték”. Így a felhasználók ellenőrizhetik, hogy vízszintesen áll-e a készülék, és pontosan vízszintes vagy függőleges portrékat, tájképeket készíthetnek. A 3:2, 4:3, 1:1, 16:9 és 4:5 oldalarányú képek rögzítését biztosító funkció lehetővé teszi, hogy a fényképész a kompozícióhoz legjobban illő oldalarány kiválasztásával, a témának megfelelő felvételeket készítsen.

Lélegzetelállító képek és videók – HD videók sztereó hanggal

A készülék a G sorozat első modellje, amellyel 720p HD 24 kép/másodperc sebességgel, sztereó hanggal ellátott videó is rögzíthető. A Videó módban elérhető miniatűr effektussal a felhasználók alacsonyabb képkocka/másodperc beállítású videót is rögzíthetnek, így drámai, különleges, hosszú időközű felvételek is készíthetők. Az integrált, CEC-kompatibilis HDMI csatlakozónak köszönhetően a videók és állóképek megtekintése egyszerű, és egy kompatibilis HDTV és egy távirányító használatával közvetlenül beállítható.

Beállítások valósághű rögzítése

Magas dinamika tartomány módban a felhasználók magas kontrasztú jeleneteket rögzíthetnek hasonlóan ahhoz, ahogy az emberi szem látja azokat. A PowerShot G12 három különböző expozícióval készít felvételt, mielőtt elemzi és kombinálja a képeket, hogy a fényképezőgépen belül egyetlen képet alkosson belőlük. Az eredmény egy olyan kép, amely hasonlóan rögzíti a fény és az árnyék részleteit, mint ahogy a fényképész látja.

Az i-Contrast feldolgozás részeként a felhasználók beállíthatják, hogy a végső képen a készülék milyen mértékű dinamika tartomány korrekciót használjon a világos területek kiégésének, és az árnyékos területek részletvesztésének elkerülése érdekében. A felhasználók az árnyékkorrekció funkcióval világosabbá tehetik csak a kép árnyékos területeit, így megjeleníthetik az ezeken a területeken található, rejtett részleteket is.

A felhasználók a mozgó tárgyak követéséhez vagy kreatív kompozíciók összeállításának elősegítéséhez az új Követési AF módban kiválaszthatják a kép közepén található témákat, és követhetik őket, ha elmozdulnak, vagy amikor újra összeállítják a képet.

Kibővített lehetőségek

Az új PowerShot G12 számos különböző kiegészítővel használható, melyek bővítik a kreatív lehetőségeket, valamint bizonyos helyzetekben jobb eredményeket garantálnak. A közvetlenül az objektívgyűrűhöz csatlakozó, új FA-DC58B szűrőlencse-adapter lehetővé teszi az 58 mm átmérőjű Canon szűrők – például a körkörös polarizáló, a természetes színsűrűséget biztosító, védő és UV szűrők – használatát. Az FA-DC58B zoomolás közben együtt mozog az objektívvel, így a nagy látószögű beállításnál megakadályozza a peremsötétedést, valamint garantálja a szűrést az objektív teljes optikai zoom tartományában.

A vakupapucs biztosítja a kompatibilitást a Canon EX Speedlite vakucsalád tagjaival, így a fényképészek növelhetik a rendelkezésre álló vakuteljesítményt, valamint a vakupapucs-kábellel külső vakut is használhatnak (OC-E3). Ennek köszönhetően kreatív megvilágítási helyzeteket hozhatnak létre, valamint kísérletezhetnek a különböző megvilágítási technikákkal. A külön megvásárolható vízálló tok akár 40 m mélységig is védelmet nyújt, így a felhasználók nagy mélységekben is kiemelkedően részletgazdag felvételeket készíthetnek.

Az integrált Smart Auto technológia az intelligens témafelismerő technológia használatával felismeri a témát, és 28 változó alapján kiválasztja az optimális beállítást. Így a kezdő és a tapasztalt fényképészek egyaránt tökéletes felvételeket készíthetnek, és minden körülmények között a lehető legjobb eredményeket érhetik el.

Eye-Fi connected funkciók

A vezeték nélküli tartalomátvitelt a beépített Eye-Fi connected functions támogatja, mely lehetővé teszi a távoli feltöltést olyan képmegosztó webhelyekre, mint a CANON iMAGE GATEWAY. A fényképezőgép felhasználói felületén egy külön Eye-Fi részt alakítottak ki, mely letiltja az automatikus kikapcsolási funkciót, miközben az Eye-Fi kártya adatokat továbbít. Ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a tartalmakat egyszerűen, megszakítás nélkül továbbítsák

Az új PowerShot G12 a kitűnő minőség, a rugalmasság és a kezelhetőség kiváló kombinációját nyújtja a fényképészek számára, és tökéletes kiegészítője lehet egy nagyobb tükörreflexes fényképezőgépnek is. A PowerShot G12 a legjobb kompakt fényképezőgép a profik és a haladó amatőrök számára egyaránt, hiszen egy minden körülmények között könnyen használható kis vázban nyújt kiemelkedő minőséget.

Történetek megosztása a CANON iMAGE GATEWAY segítségével

A fotók és videók megosztásához a PowerShot G12 tulajdonosainak lehetősége nyílik a CANON iMAGE GATEWAY weboldalhoz is csatlakozni. A felhasználók így akár egy 2 GB kapacitású személyes tárhelyen őrizhetik a kiváló minőségű fényképek százait. A webhely támogatja a mobil böngészést is, mely a barátoknak és családtagoknak megkönnyíti a fotók utazás közbeni megtekintését.

Canon PowerShot G12 legfontosabb jellemzői:

  • HS rendszer
  • Nagyérzékenységű 10 megapixeles CCD érzékelő
  • 28 mm nagy-látószögű, 5x zoom objektív, Hybrid IS
  • 7,0 cm (2,8”) képátlójú, kihajtható LCD-kijelző, elektronikus szintbeállítás, optikai kereső
  • Elülső tárcsa, teljesen manuális üzemmód és RAW formátum
  • HD videók, HDMI
  • Magas dinamika tartomány üzemmód
  • Integrált Smart Auto technológia
  • Többféle oldalarányú felvétel
  • Kiegészítők széles választéka

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles