-1.1 C
Budapest
Thursday, November 30, 2023

Canon PowerShot G1 X | fototv.hu

Woow… Úgy tűnik, a Canonnak megtetszet a X jelölés az új 1D váz után, de ha ilyen hasznos újításokat kapunk végre ráncfelvarrás helyett, akkor legyen minden termék mögött egy X. Majdnem APS-C méretű CMOS szenzor, 3”-os VGA kijelző, ISO 12 800 és Full HD videó…  


A Canon PowerShot G szériája mindig a is a kompaktok elitjébe tartozott, gyakorlatilag a nagytudási zsebgépek alappilléreit a gyártó már 2000-2001-ben lerakta a G1 és G2 készülékekkel. Lássuk akkor a 10 éves szülinapi fejlesztést, a G1 X-et. Régóta vártuk, hogy a kompakt készülékekbe végre megfelelő méretű érzékelők kerüljenek és úgy tűnt a MILC készülékek megjelenése sem sarkalta erre a gyártókat. A többször, inkább csak ráncfelvarráson áteső Canon G család, mely azonban mindig saját szegmensének egyik legkiemelkedőbb képminőségét garantálta, most lette a névjegyét 18.7x14mm – es CMOS szenzorával, mely majdnem eléri az APS-C méretet. Ez bőségesen elegendő, ráadásul ”csak” 14.3 millió képpontot raktak rá. Így érhető el az ISO 100-12 800-ig állítható ISO skála. A 4x átfogású optikai zoom 28-112mm-es, f2.8-as fényerővel indul nagylátószögben és persze stabilizált. Talán az optikát fejleszthették volna még a mérnökök, milyen jó volna egy 24-25mm-es nagylátószög és egy f2-es fényerő… De ne legyünk elégedetlenek, a váz kialakítása megszokottan robosztus, kéreálló és fémből készült. Tudunk nyers RAW formátumban fotózni, a hátsó LCD kijelző kihajtható és forgatható, 3” átmérője mellé 920 000 képpont társul. Nem maradhatott ki PowerShot G1 X-ből a Full HD videó rögzítés sem sztereó hanggal, 24 kép/mp frissítéssel.A PowerShot G1 X legfontosabb jellemzői

•    Nagyméretű, 14,3 MP-es CMOS érzékelő, DIGIC 5 processzor, HS System rendszer

•    Kompakt 4-szeres zoom, Intelligens képstabilizáló rendszer

•    7,5 cm (3,0”) képátlójú, kihajtható és elforgatható LCD kijelző, OVF

•    Teljesen manuális üzemmód, RAW, DPP

•    Full HD, HDMI

•    Nagy sebességű, kiváló minőségű sorozatfelvétel

•    Integrált Smart Auto technológia

•    Kiegészítők széles választéka

•    HDR üzemmód és ND szűrő

•    Külön megvásárolható, 40 m mélységig vízálló tok

Sajtóbejelentés:

A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bemutatta az új PowerShot G1 X modellt. A kompakt fényképezőgép nagy CMOS érzékelőjének köszönhetően egy rendkívül könnyen hordozható fémvázban biztosít DSLR-szintű képminőséget és vezérlést a hivatásos és komoly fényképészek számára. A PowerShot G1 X a Canon sikeres G sorozatának legújabb tagjaként egy kiemelkedő, új kategóriát teremt, és újradefiniálja a kompakt fényképezőgépekkel elérhető teljesítményt.

Az EOS érzékelők technológiáját a DIGIC 5 processzor teljesítményével, új precíziós Canon objektívvel és átfogó kézi vezérléssel ötvöző PowerShot G1 X modell önmagában is kiváló minőséget nyújt a felhasználók számára, de akár egy professzionális DSLR kiegészítőjeként is használható. A fényképezőgép a fémvázba visszahúzódó zoom objektívnek köszönhetően diszkréten használható, valamint magas minőségű képeket és rendkívüli kezelhetőséget biztosít.

Professzionális szintű képminőség

Az EOS 600D modellel azonos pixelméretnek és szerkezetnek, valamint a közkedvelt PowerShot G12 érzékelőjénél körülbelül 6,3-szer nagyobb felületnek köszönhetően a fényképezőgép elsőként biztosítja a felhasználók számára a korábban csak DSLR gépekkel elérhető képminőséget. A modell a Canon első olyan kompakt fényképezőgépe, amely nagy, 18,7 mm x 14 mm-es, 4:3 képarányú, 14,3 megapixeles CMOS érzékelőt tartalmaz, melynek magassága az EOS DSLR modellekben használt APS-C érzékelőkéhez hasonló.

forrás: dpreview.com

 A nagyobb méretű érzékelő segítségével a fényképészek könnyebben szabályozhatják a mélységélességet, valamint több lehetőség nyílik számukra a témák háttértől való kreatív és művészi elkülönítésére. A továbbfejlesztett dinamikatartománynak köszönhetően ugyanazon a képen pontosan rögzíthetik az árnyékokat és a világos részeket. A 14,3 megapixeles felbontásnak köszönhetően pedig nagyméretű nyomatokat, vagy a képek körülvágásával hatásosabb kompozíciókat készíthetnek.

A PowerShot G1 X a Canon EOS termékcsaládjához kifejlesztett CMOS érzékelő-technológiának köszönhetően számos előnyt kínál a felhasználók számára. A lapkára épített zajcsökkentő technológia nagy ISO érzékenység esetén is biztosítja a képek tisztaságát, a 4 csatornás kiolvasási technológia pedig minden körülmény között gyors működést tesz lehetővé.

A fényképezőgép HS System rendszere – a nagy érzékelőnek és a DIGIC 5 processzor nyújtotta előnyöknek köszönhetően – a kompakt fényképezőgépekben elsőként biztosítja a 100–12 800, teljes felbontású ISO tartományt. Ennek köszönhetően a fényképészek a legsötétebb körülmények között is a környezeti fény felhasználásával fényképezhetnek, valamint nagy részletességgel és alacsony zajszinttel készíthetnek természetes felvételeket.

Precíziós objektívtechnológia

A PowerShot G1 X az EF objektív-technológiával azonos tervezési, gyártási és minőségbiztosítási eljárásokkal készült objektíve professzionális szintű képminőséget biztosít a felhasználók számára. Az ultramagas törési mutatójú aszferikus (UA) elemeknek, és precíziós üvegöntési technológiának köszönhetően a kompakt objektívvel készített felvételek még a legigényesebb fényképészek elvárásainak is megfelelnek. A 4-szeres optikai zoomtartományt kínáló, 28–112 mm-es objektív teljesen visszahúzódik a fényképezőgép házába, így a fényképészek kreatívan használhatják a zoomot, módosíthatják a felvételük kompozícióját és perspektíváját. A 6 lamellás rekesz a nagyméretű érzékelővel kombinálva gyönyörű elmosódó hátterek készítésére alkalmas.

A képek és Full HD minőségű videók optimális tisztasága érdekében az objektív 4 fokozatú optikai képstabilizátorral (IS) rendelkezik, így a fényképészek sötétebb körülmények között és akár négy fokozattal hosszabb zársebességgel fényképezhetnek, mint képstabilizátor nélkül. Az optikai képstabilizátort kiegészítő Intelligens képstabilizáló rendszer elemzi a fókusztávolságot, a fókuszhosszt, valamint a fényképezőgép elmozdulásának típusát, és a képstabilizátor legmegfelelőbb üzemmódját alkalmazza1. Ha például a gép oldalirányú elmozdulást érzékel, bekapcsol a Mozgásos képstabilizátor, és csak egy irányban stabilizál, így művészibb módon rögzíthető a képen látható mozgás. A Hybrid képstabilizátor technológiával a közeli témák a gép bemozdulása miatti elmosódás nélkül fényképezhetők.

Az objektívbe beépített 3 fokozatú természetes színsűrűséget biztosító (ND) szűrővel a felhasználók a kisebb mélységélesség érdekében, erős fényben nagyobb rekesznyílást használhatnak, vagy hosszabb zársebesség használatával szándékosan elmosódottá tehetik a mozgó témákat.

Átfogó vezérlés

A PowerShot G1 X a felvételi üzemmódot és az expozíció-kompenzációt szabályozó tárcsákkal teljes kézi vezérlést kínál a felhasználók számára. Segítségükkel számos beállítás gyorsan és intuitív módon érhető el. A végleges kép maximális mértékű szabályozhatósága érdekében a PowerShot G1 X tökéletesen illeszkedik az EOS fényképészek munkafolyamatába. Támogatja a 14 bites RAW rögzítést az egyenletes színátmenetek és természetes színek ábrázolása érdekében, amelyek ezután a mellékelt Digital Photo Professional (DPP) szoftverrel finomíthatók.

A kiváló minőségű, Nagysebességű sorozatfelvétel módnak köszönhetően a fényképészek könnyedén rögzíthetik a másodperc törtrésze alatt lezajló eseményeket is. Az üzemmódban hat képből álló, másodpercenként 4,5 kép/mp sebességű, teljes felbontású sorozatfelvétellel rögzíthetők a gyorsan mozgó témák. A felhasználók emellett folyamatosan – a memóriakártya kapacitásának megfelelően – 1,9 kép/mp sebességgel JPEG formátumú felvételeket készíthetnek, így hosszabb eseménysorokat is megörökíthetnek.

Kiváló minőségű, Full HD filmek

A PowerShot G1 X egy külön, a videók rögzítésére szolgáló gombbal segíti a Full HD (1080p) minőségű videók azonnali, 24 kép/mp sebességű felvételét. A fényképezőgép nagy CMOS érzékelőjének köszönhetően a felhasználók – a nagyobb érzékelővel járó kis mélységélességgel – még gyenge fényviszonyok között is kiváló minőségű videókat készíthetnek. A 4-szeres optikai zoom filmkészítés közben is használható, mialatt sztereó hangot is rögzíthetünk.

Professzionális kezelés

A rozsdamentes acélból készült váznak és a kompakt kialakításnak köszönhetően a PowerShot G1 X professzionálisan kezelhető. A nagyméretű, változtatható szögű, 7,5 cm (3,0”) képátlójú PureColor II VA LCD kijelzővel a fényképészek szinte bármilyen szögből vagy helyzetből megörökíthetik a kívánt témát. A nagy fényerejű és felbontású, 920 000 képpontos LCD éles és részletes felületet biztosít a képek megalkotásához és megtekintéséhez. A dioptriabeállítóval rendelkező optikai kereső (OVF) használatával pedig a felhasználók az egyéni stílusuknak megfelelő képeket készíthetnek. Az újonnan beépített kézi felugró vaku biztosítja a jelenetek további megvilágítását, a vakupapucsnak köszönhetően pedig külső Canon Speedlite vaku is használható.Speciális felvételi módok


A kihívást jelentő jelenetek és helyzetek megörökítésében számos speciális felvételi mód segíti a fényképészeket. A sötétedés utáni, állvány nélküli fényképezést támogató Kézi éjszakai üzemmód nagy sebességű felvételsorozatot készít, majd a képadatok egyesítésével egyetlen, jól exponált, kevéssé elmosódott képet állít elő. A Magas dinamikatartomány (HDR) üzemmód kiválóan alkalmas a különösen világos és sötét színárnyalatokat felvonultató jelenetek rögzítéséhez: több expozíciót készít, majd azok egyesítésével biztosítja az árnyékos és világos területek részletességét.

Kiegészítők gazdag tárháza

Az EOS DSLR felhasználók számára ideális választást jelentő PowerShot G1 X modell az EOS rendszer számos kiegészítőjével kompatibilis. A Canon EX Speedlite vakui kreatív megvilágításra használhatóak, a WP-DC44 vízálló tok pedig akár 40 méteres mélységig védelmet és hozzáférést biztosít az összes vezérlőhöz, így ideális erős esőben vagy a víz alatti fényképezéshez.

A külön megvásárolható FA-DC58C objektívszűrő-adapterrel a fényképészek számos szűrőt használhatnak, például körkörös polarizálóval javíthatják fel az ég kékjét vagy távolíthatják el a tükröződéseket. A nagyon közeli témák egyenletesebb megvilágításának érdekében a Macro Ring Lite adapter (MLA-DC1) lehetővé teszi a Canon Macro Ring Lite vagy az EOS rendszerű Twin Lite vakuk használatát.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles