0.3 C
Budapest
Sunday, December 10, 2023

Canon EOS C300 Mark II | fototv.hu

A Canon múlt hét végén bejelentette új 4K-s videókameráját az EOS C300 Mark II-t. Ez a cserélhető objektíves professzionális videókamera több mint 90 forgalomban lévő EF és EF Cinema objektívvel kompatibilis. A készülék akár 410 Mbps sebességgel képes 10 bites 4K felbontású fájlokat, vagy 10/12 bites 2K/Full HD felbontású fájlokat rögzíteni. 2015 szeptemberében kerül a boltokba, 20.000 dollár áron.

Canon EOS C300 Mark II gépre EF bajonettes objektívvel használható.Sajtóbejelentés:

EOS C300 Mark II ? Lenyűgöző 4K minőség, kreativitás éssokoldalúság

Canon EOS C300 Mark II cserélhető objektíves 4k videófelvételre alkalmas kamera.

Budapest, 2014. április 9. ? A Canon bemutatta 4K felbontású EOS C300 Mark II videokameráját, amelynek segítségével a filmkészítők és a televíziós operatőrök elképesztő részletességgel valósíthatják meg elképzeléseiket. A nagy népszerűségnek örvendő EOS C300 sikerére építő, még strapabíróbb EOS C300 Mark II fejlett képfeldolgozó alrendszere a két DIGIC DV5 processzorral, az új professzionális kodekekkel és a kiemelkedő dinamikatartománnyal a jelenleg kapható legrugalmasabb Cinema EOS videokamera.

Kimagasló 4K képminőség és sokoldalúság

A készülék akár 410 Mbps sebességgel képes 10 bites (4:2:2-es) 4K felbontású fájlokat, vagy 10/12 bites (4:4:4-es) 2K/Full HD felbontású fájlokat rögzíteni, mindezt ráadásul akár 15 lépéses dinamikatartománnyal.  Így az EOS C300 Mark II-vel olyan felvételek készíthetők, amelyek az utómunkálatok során is tág határok között kezelhetők. A teljes színspektrumban élesebb lesz a kép, ami kevésbé hajlamos a színátszűrődésre (colour bleeding). A 4K felbontású anyagok felvehetők közvetítésre alkalmas (3840 x 2160-as), illetve DCI szabványú (4096 x 2160-as) felbontásban is, melyeket az EOS C300 Mark II két CFast 2.0 belső adathordozóra ment úgy, hogy közben 4K RAW fájlokat is tárol egy külső felvevőre. Azzal, hogy ezzel egyidőben egy belső SD kártyára 2K/Full HD Proxy fájlokat is tud rögzíteni, tovább egyszerűsíti a produkciós munkafolyamatot.

Az új Canon-tervezésű Super 35mm CMOS szenzor és a kibővített (akár ISO 102 400-as) ISO tartomány különleges teljesítményre képes alacsony megvilágítás mellett is. Az EOS C300 Mark II teljes kézivezérléssel is használható, ami különösen a mozifilmes produkcióknál hasznos, de automata módokkal is rendelkezik. Ezek közé tartozik a Dual Pixel CMOS AF funkció (ami mostanra a képterület kb. 80%-át lefedi), az automatikus fehéregyensúly-állítás vagy az arcfelismerő autofókusz ? melyek különösen a híradósok és a dokumentumfilmesek számára lehet hasznos, mert sokkal könnyebbé teszi a mozgás közbeni felvételeket.

Canon EOS C300 Mark II gépre EF bajonettes objektívvel használható.

Azonnal beépül a professzionális munkafolyamatokba

A Canon új XF-AVC H.264 kodekjei úgy készültek, hogy kompatibilisek legyenek az iparágban szabványos nemlineáris vágórendszerekkel (NLE), ezért a 4K, de a 2K/Full HD felvételek is zökkenőmentesen beépíthetők a munkafolyamatokba úgy, hogy közben a képminőség nem romlik. A lehetőségek között megtalálható az XF?AVC intra a 4K felbontáshoz, illetve az XF?AVC Long GOP és Proxy a 2K/Full HD felvételhez. Mindkettő H.264-es kodeket használ, ezáltal rugalmasabb utómunkálati lehetőségeket és kényelmesebb használatot biztosít. A film készítői megválaszthatják, hogy a produkció igényeinek melyik felbontás és kodektípus felel meg leginkább: az EOS C300 Mark II képes akár 30p sebességgel 4K felbontást, de akár 120p sebességgel 2K/Full HD felbontást is rögzíteni.

A készülék sokféle színteret kezel, használható például a BT.2020, a Canon Cinema Gamut és a DCI-P3 is. A kamera egyben az első olyan Cinema EOS modell is, amelyben a vadonatúj Canon Log2 technológia is megtalálható, amellyel 15 fokozatú ? a korábbi Cinema EOS kamerákénál jóval szélesebb ? dinamikatartomány érhető el. A kamera újfajta rugalmasságot kínál a hangfelvétel terén is: támogatja a négycsatornás audiorögzítést, 16 vagy 24 biten, 48 kHz-es mintavételezéssel.

Az EOS C300 Mark II az ikonikussá vált Cinema EOS formajegyeket hordozza ?moduláris váza a sokféle kiegészítővel jól alkalmazkodik az egyes operatőrök stílusához és a különféle forgatási helyzetekhez. A belső felépítést tekintve fontosak a beépített, elektronikusan szabályozható, üvegből készült ND- (semleges denzitású) szűrők, amelyekkel kiterjesztett módban akár 10 lépésben szabályozható az érzékelőre jutó fény mennyisége. Mivel az RC-V100 távvezérlővel és opcionálisan Wi-Fi-s vezérléssel is használható, bármilyen helyszínen könnyedén használható.  A kamera érzékelőjének kiolvasási sebessége kétszerese az eredeti EOS C300-énak, ami tovább csökkenti a gördülőzár-hatást (rolling shutter distortion), és lehetőséget ad arra, hogy mozgó környezetben, akár egy akciójelenetnél is kristálytiszta képet rögzítsen a felhasználó.

A Canon EOS C300 Mark II több mint 90 forgalomban lévő EF és EF Cinema objektívvel kompatibilis, így az operatőrök tovább használhatják a meglévő EF-foglalatos objektívjeiket. Az EOS C300 Mark II emellett a Canon Cine Servo objektívjeit is támogatja. Az operatőrök a foglalatot ki is cserélhetik: az alapértelmezett EF helyett választhatnak Cinema Lock funkcióval kibővített EF foglalatot, vagy az ipari szabványnak számító PL foglalatot is, szervizopcióként1.

EOS C300 Mark II ? legfontosabb jellemzők:

  • ? Magas bitsebességű belső 4K-s felvétel, valamint külső eszközös RAW
  • ? Nagy dinamikatartományú fájlok, ami ideális az utófeldolgozás szempontjából
  • ? Zökkenőmentes illeszkedés a professzionális munkafolyamatokba
  • ? Automatikus funkciók a független forgatások megkönnyítésére
  • ? Magabiztos felvételkészítés alacsony fényerőnél is, kevés zajjal

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles