3.4 C
Budapest
Monday, December 11, 2023

Canon EOS 650D | fototv.hu

Ma bejelentették a Canon legújabb haladó-belépő szegmensű gépét az EOS 600D utódját, mely hosszú idő után végre érintőképes kijelzőt kapott és a videózás szerelmeseinek is használható automatikus élességállítást kínál. 18 megapixeles Hybrid CMOS szenzor, 5 kép/mp sorozatfelvétel, 9 pontos AF rendszer, vezeték nélküli vakuvezérlés, ez mind az új 650D.

 

Forradalmi változásokat hozott a Canon legújabb üdvöskéje, hiszen az EOS 650D a felsőbb kategória tudását ötvözi egy kisméretű, de valóban komfortos fogást biztosító gépvázzal. Sőt a gyártó legfrissebb technológiái jelen pillanatban kizárólag ebben a modellben találhatóak meg. A Canon a trendeknek megfelelően nagy hangsúlyt fektetett a videó funkcióra, így valószínű ezen felhasználási területen is komoly eredményeket fog majd felmutatni. De akkor lássuk a konkrétumokat.

A készülék egy új fejlesztésű 18 megapixeles Hybrid CMOS képérzékelőt kapott, mely a gyors és precíz DIGIC 5 processzornak köszönhetően rendkívül zajmentes felvételeket kínál akár 5 teljes kép/mp sorozatfelvétel mellett. Az érzékenységet ISO 100 és 12 800 között állíthatjuk, kiterjesztéssel elérhető a 25 600-as maximum ISO érték is. (szerk. jegyzet: Volt szerencsénk a készüléket kézbe fogni és kipróbálni, bár felvételeket nem közölhetünk, az ISO 3200 és 6400-as felvételek rendkívüli részletességgel bírnak, miközben a zaj nagyon kellemesen kordában van tartva. A színzaj szinte csak 6400-nál jelenik meg, a luminancia zaj pedig maximálisan elfogadható. A készüléken több zajszűrési szintet is beállíthatunk, még erősebb zajcsökkentés esetén sem lesz ”elkent” a zajszűrésből adódó digitális szűrés!)

A már említett DIGIC 5 processzor a legutóbbi EOS modellekben már szerepelt és bizonyított, az EOS 650D-ben is hatékonyan végzi munkáját, 14bit-es színmélységet garantál. Az élességállító rendszer is teljes egészében megújult. A 9 pontos AF rendszer mindegyik mérőmezője keresztszenzoros, mely még gyorsabb élességállítást és követő fókuszt jelent, így már sportfelvételek készítése is gyerekjáték az inkább belépő szintűnek mondható Canon tükrössel. A autofókusz rendszer is Hybrid jelzőt kapott, ami gyakorlatban live view módban és videózás közben is folyamatos automatikus élességállítást biztosít. Szebb átmenetekre képes a két téma közötti élesség áthúzáskor, ugyanakkor lényegesen gyorsabb a hagyományos kontrasztérzékelésen alapuló AF szolgáltatásnál.

Azt kell mondjuk VÉGRE érintőkijelző került egy DSLR készülékbe. Igen végre, ugyanis a kipróbálás után azt mondhatjuk, ez legalább működik. Sikerült a Canonnak olyan 3” átmérőjű kihajtható és forgatható Clear View II touch-screent beleraknia a 650D-be, ami kijelenthetjük iPhone szintű precíziós vezérlést nyújt. Azonnal reagál, nem nyom az ember félre véletlenül és végezetül rendkívül hasznos. Bár lényegesen több funkciót meg lehetne oldani ilyesfajta vezérléssel, de a későbbiekben minden bizonnyal erre is sor kerül. Az 1 millió + 40 ezer képpontból álló LCD kijelző részlet gazdag és a legkülönfélébb felvételezési szituációban is maximális láthatóságot biztosít tükröződés mentesítésének és mozgathatóságának köszönhetően.

A készülék 1920 x 1080 Full HD mozgóképet rögzít progresszív módban, HD felbontásban akár 50 képkockával is dolgozhatunk. A már említett Hybrid AF folyamatos élességállítást biztosít, a gépváz tetején pedig sztereó mikrofon kapott helyet. A szokásos HDMI kimenet mellett találunk külső mikrofon fogadására alkalmas bejáratot is, így valóban biztosított a sokrétű felhasználás. A videómód szerencsére külön állást kapott a ki- és bekapcsoló karnál, nem kell a programtárcsát tekergetni végre.

Az újonnan bejelentett EF-S 18-135mm f3.5-5.6 IS STM és EF 40mm f2.8 STM objektívek az új fókuszmechanizmusnak köszönhetően (Stepping Motor) tökéletes élesség átmeneteket garantálnak témaváltáskor filmezés közben.

A Canon EOS 650D teljes értékű kézi vezérlést kínál, de megtalálható benne minden olyan szoftveres újítás, ami a problémamentes képalkotás érdekében szükséges lehet. A Scene Intelligent Auto képmód intelligens jelenetválasztásával és témafelismerésével garantálja a tökéletes felvételeket. Kapunk HDR módot, mely nem a ”giccs” hatásra koncentrál, hanem ellenfényes szituációkban egyenlíti ki a képet multiexpozíció segítségével. A készülék több képből állítja össze továbbá a Hadheld Night Scene, azaz kézből történő esti fotómódban készült felvételeket, így nagyon alacsony zajszintű esti fotókat kapunk. Az érintőkijelző hathatós segítséget nyújt a képeffektek alkalmazásakor is, egyszerűen beállíthatunk miniatűr hatást, vízfesték effektet és megannyi kreatív szűrőt.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles