Canon EOS 5D Mark IV – mit hoz az új generáció? | fototv.hu

0
1

Megérkezett a Canon EOS 5D széria legújabb tagja, az 5D Mark IV, mely igyekszik ötvözni a komoly fotós képességeket a kornak megfelelő videós elvárásokkal. Nézzük mennyire sikerül ez a nagy japán gyártónak. Pár fontos kulcs tulajdonság már most. 30.4 megapixeles CMOS érzékelő 61 pontos Dual Pixel AF rendszerrel, mely minden eddiginél gyorsabb témakövetést tesz lehetővé, 7 kép/mp-es sorozatfelvétel és 4K 30fps mozgókép rögzítés.

Canon EOS 5D Mark IV

A Canon 5D szériája 11 éve meghatározó DSLR váza a fotós, majd később a videós szakmának. Amikor először kezembe vettem az 5D Mark II-t, majd sikerült megvennem úgy éreztem a világ minden jóságát megkaptam egy fényképezőgépen belül. Aztán jöttek az utódok, fogyatkoztak a valós fejlesztések és lassan kezdet leülni a Canon DSLR ?hype? ebben a kategóriában, mert jött a Sony-Panasonic páros, akik valljuk be lényegesen innovatívabb MILC-eket kínáltak elérhető áron. Most nem az APS-C modellekről vagy az 1D szériáról beszélek, kizárólag az 5D kihívóiról, főként videó téren. Hiszen azt még a Canon is beismerte, fotózáshoz kb. ugyan annyira megfelelő a 6D, ami lényegesen olcsóbb full fram váz házon belül.

Canon EOS 5D Mark IV

De lássuk akkor a Canon EOS 5D Mark IV tulajdonságait. A gépváz nem változott viszont még jobb szigetelést kapott az illesztéseknél, tehát időjárásállósága javult. Új CMOS szenzort kapott 30.4 megapixeles felbontással és ISO 100-32.000 alap érzékenységi skálával. Tehát a natív maximum egészen kiváló, maximum 102.400-ig boostolható.

Az egyik legfontosabb megoldás a Dual Pixel CMOS AF rendszer, mely segítségével minden mérőmezős pixel képes fáziseltolású mérésre! Mindezt ráadásul a képmező 80%-os lefedésével. Szóval gyors és okos 61 pontos, keresztszenzoros automatikus élességállító rendszert kapunk. Ezt remekül egészíti ki a 3.2" átmérőjű érintőképes kijelző, mely így touch AF vezérlést is biztosít. Ez videóban is használható. Az LCD 1.62 millió képpontos, minden bizonnyal szép képet biztosít.

Canon EOS 5D Mark IV

A Canon 7 kép/mp sorozatfelvételt ígér teljes felbontásban AF működés mellett. Az élességállítás érdekessége hogy közép mező -3EV-nél is működik és mind a 61 AF pont f8-as értéknél és optikákkal is maximálisan működik. Azaz a kétszerező konverterekkel sem lesz baj a természetfotósok legnagyobb örömére (gyári extenderek MK III).

Az igazán különleges megoldás a Dual Pixel RAW fotó mód. Ez lehetőséget biztosít a fotós számára utólagos élesség állításra, bokeh eltolásra és ghosting csökkentésre, mindezek csak a Canon gyári szoftverével, a Digital Photo Professional-lal érhetőek el. Nézzétek meg a videót a részletekről:

Van beépített WiFi, NFC és GPS, juhhhu mindenki örül, amúgy 2016 van és 1 millió forint feletti váz árról beszélünk, tehát ez kb alap elvárás.

És most jön a videós rész. Az 5D Mark II igazi újdonság volt és rengeteg kezdő videósnak teret nyitott és lehetőséget teremtett. Azóta úgy érzem, a Canonnak nem sikerült nagyot lépnie és az is bebizonyosodott, kevés hozni éveken keresztül csak a kötelezőt. Leginkább a Sony A7 vázak, de akár a Panasonic GH3/ GH4 is bebizonyította, könnyen oda lehet verni a Canon-Nikon párosnak videó képminőségben a kis tükörnélküli gépekkel.

Canon EOS 5D Mark IV

A Mark IV-ben bejelentett 4K videóval a Canon csak 2 év lemaradásban van, ráadásul nem a teljes érzékelőt használja hozzá, hanem crop módban rögzít. 4096×2160 pixelben 30kép/mp a maximum, míg 1080p-ben elérhető dupla képkocka max. 60 fps-ben, 720p esetén 120 képet is kaphatunk.

A rögzítés Motion JPG 500Mbps-mal, ami egészen tetemes adatmennyiség, de nincs semmi nyers formátum és képprofil, no c-log. 8bit mellett kapunk 4:2:2 reprodukciót. A Dual pixel CMOS AF megoldás videó közben is működtethető és normális AF követést ígér, egészen használható arckövetéssel kombinálva.

A képminőséget mindenki döntse el magában.

Konklúzió:

Véleményünk szerint a Canon 5D Mark IV az egyik élő és legújabb bizonyíték arra, hogy a DSLR videózás kora leáldozóban van. A gyártó továbbra is csak a kötelezőt hozza videó fronton, míg a fotós funkciókra alaposabban rágyúrt. De hisz ez egy fényképezőgép, nem kamera, miről beszélünk? És valóban, úgy tűnik, kezd ismét elválni egymástól a két terület és akinek Canon-on belül épkézláb 4K képminőségre és nyers videóra van szüksége, nézelődjön a C-osztály kamerái között.

A kezdő 3500 dolláros váz ár nem kevés. Teljesen privát vélemény és talán illúzió, de inkább a mostani 6D ára környékén várhatna el a fotós társadalom hasonló tudású fényképezőgépet. Ugyan ez igaz pl. a Nikon D500 vázára. Kicsit túlárazott termékeknek tűnnek, bár tudások megkérdőjelezhetetlen.

Sajtóbejelentés az új objektívekkel:

A Canon bemutatja a 11 éves ikonikus EOS 5D sorozat legújabb tagját, az EOS 5D Mark IV-et.  Az EOS 5D fényképezőgépek a 21. századi világtörténelem legfontosabb pillanatainak voltak a szemtanúi. Az EOS 5D Mark III utódját a fotóstársadalomtól érkező közvetlen visszajelzések alapján tervezték meg, így ez a Canon eddigi legsokoldalúbb EOS-modellje.

Canon EOS 5D Mark IV

Az EOS 5D Mark IV széles expozíciós tartományt kínál, CMOS érzékelője 30,4 megapixeles, sorozatfelvételi sebessége másodpercenként 7 képkocka, 4K-s videorögzítésre képes, valamint beépített Wi-Fi-vel és GPS-szel kerül forgalomba. Az új modell tehát egyszerre gyors, gyenge fényviszonyok között is alkalmas nagyszerű teljesítményre és kiemelkedő felbontásban tud videót rögzíteni.

Az EOS 5D Mark IV az első olyan EOS-fényképezőgép, amely az újdonságnak számító Dual Pixel RAW fájlformátumot használja, lehetővé téve, hogy a képek utómunkája során korrigálni lehessen az élességet, el lehessen tolni a háttérhomályosítást, vagy csökkenteni a szellemképet.

A fényképezőgéppel együtt a Canon két új nagy teljesítményű, L-sorozatú objektívet, az EF 24-105mm f/4L IS II USM-et és az EF 16-35mm f/2.8L III USM-et is ma mutatja be.

Az ördög a részletekben rejlik

A Canon vadonatúj, 30,4 megapixeles, full-frame CMOS érzékelője lehetővé teszi, hogy az új EOS 5D Mark IV-gyel részletgazdag képeket készítsünk a legvakítóbb napsütésben, vagy a legárnyékosabb helyeken is. A 100-tól 32 000-ig terjedő ISO tartománnyal – amely 50-től 102 400-ig terjeszthető ki – rendkívül változatos fényviszonyok között is remekül lehet fotózni. A továbbfejlesztett zajcsökkentő algoritmus még tovább javítja a gyenge fényviszonyok közötti fotózás lehetőségét, ami ideális az olyan fotóriporterek számára, akik a megvilágítástól függetlenül kénytelenek tudósítani a legfrissebb eseményekről.

Az arcok érzékelése és a gyorsan mozgó témák színének lekövetése is könnyebbé válik az EOS 5D Mark IV 61 pontos, széles mezős, retikuláris (hálózatos elrendezésű) AF rendszerével. A 61 pontos / 41 kereszttípusú AF pont még nagyobb érzékelési mezőt fog át, és még akár holdfény mellett is -3-as EV értékig (normál képrögzítési módban), illetve -4-es EV értékig (Live View módban) képes fókuszálni. Az EOS 5D Mark IV lehetővé teszi, hogy konvertereket és teleobjektíveket használjunk f/8-as AF mellett mind a 61 pontra vonatkozóan. A nagy felbontású, 3,2?-os, érintőpaneles, a teljes menürendszert kezelő LCD kijelző mellé új AF ?területkiválasztó? gomb is társul, amellyel gyorsabban ki lehet választani az autofókusz pontokat. Ezen kívül a fényképezőgépnél egy továbbfejlesztett 150 K RGB+IR fénymérőt is találunk, amely a hozzá rendelt DIGIC 6 processzornak köszönhetően pontos expozíciót és hibátlan témaérzékelést, témakövetést biztosít.

Canon EOS 5D Mark IV

Akiknek a sebesség a fontos

A pillanat töredéke alatt is reagálni képes EOS 5D Mark IV nagysebességű kiolvasási technológiájának és DIGIC 6+ processzorának köszönhetően másodpercenként 7 teljes felbontású képet tud rögzíteni teljes AF / AE követés mellett. A fényképezőgéppel szinte lehetetlen lemaradni egy fontos pillanatról, hiszen akár 21 RAW és korlátlan számú JPEG fotót tud készíteni egy sorozaton belül. Amikor fontos, hogy nagyon halkan dolgozzunk – például a legfrissebb hírek dokumentálásakor vagy állatok saját élőhelyükön történő fotózásakor -, a fényképezőgép ?silent high?, ?silent low? és ?silent single? módjai biztosítják a minimális zajjal történő fotózás élményét.

Ugrás a 4K videózás világába

Ahogyan az EOS 5D Mark II annak idején megnyitotta a Full HD videózás lehetőségét egy a korábbinál sokkal szélesebb felhasználói kör számára, az EOS 5D Mark IV most rengeteg ember számára teszi elérhetővé a 4K videórögzítést. A fényképezőgéppel DCI 4K felbontású (4096 x 2160), 30/25/24 kép/mp sebességű videókat készíthetünk, valamint 8,8 MP-es JPEG képeket vághatunk ki a 4K videókból, aminek köszönhetően tökéletes társa lesz azoknak, akik egyszerűen kívánnak a videó és az állókép között váltani. A jó minőségű filmek készítése még soha sem volt ennyire fontos, mivel a videó streamelő szolgáltatások egyre inkább megkövetelik, hogy a tartalmakat a piacon kapható legújabb technológiával készítsék. Az EOS 5D Mark IV ezt egy belső 4K, 120p HD felbontású, Dual Pixel CMOS AF-el rendelkező, time lapse és új HDR videó móddal rendelkező videó DSLR fényképezőgép formájában biztosítja.

Még egyszerűbb működés és csatlakoztathatóság

A Canon professzionális fotóközössége által kért új és továbbfejlesztett funkciókkal telepakolt EOS 5D Mark IV rengeteg csatlakozási lehetőséget biztosít. A beépített Wi-Fi lehetővé teszi a készülék távvezérlését, valamint garantálja az okos eszközökre történő biztonságos fájlátvitelt (FTPS/FTP) a Canon Camera Connect alkalmazással, az NFC technológia pedig biztosítja a kompatibilis készülékek közötti azonnali csatlakozást. A GPS geotag információkat rögzít az egyes képek EXIF adatainál automatikus időfrissítés mellett, s ezzel elősegíti a fotók rendszerezését, és most először automatikusan beágyazza az IPTC metaadatokat, így például a képrögzítéssel kapcsolatos részleteket.

A még jobb víz- és porállóságnak köszönhetően az EOS 5D Mark IV fényképezőgép ideális eszköz az olyan utazó fotósok és fotóriporterek számára, akik mostoha terepviszonyok között kénytelenek dolgozni.

A páratlan képminőség és új dimenziók

A Canon híres a világon a leggazdagabb objektívválasztékáról, ami 2 modellel bővül: az EF 24-105mm f/4L IS II USM-mel és az EF 16-35mm f/2.8L III USM-mel. Előbbi egy rendkívül rugalmas és masszív, napi használatra tervezett objektív, ami biztosítja, hogy a kép minden egyes részlete lenyűgöző élességű legyen a teljes zoomtartományon belül. A 24-105 mm-es fókusztávolság és az f/4-es rekesz ideális a legtöbb fotózási helyzetben, míg a továbbfejlesztett 4 fokozatú képstabilizátor és az új EDM kialakítás csendes rekeszműködést biztosít videókészítés közben is.

Az EF 16-35mm f/2.8L III USM tökéletes összhangban működik a nagy felbontású érzékelőkkel – például az EOS 5D Mark IV-ben található szenzorral. A széles tartományban változtatható fókusztávolság (16-35mm) le fogja nyűgözni a sokszor közeli témákat megörökítő fotósokat, miközben a nagy, állandó, maximum f/2.8-as rekesz miatt jó választás azok számára is, akik gyenge fényviszonyok között használják fényképezőgépüket.

Az EOS 1DX Mark II funkcióinak kibővítése

A vásárlói visszajelzésekre reagálva a Canon bemutatja az EOS-1D X Mark II új firmware-frissítését is. Az EOS 5D Mark IV-nél meglévő IPTC-támogatás és az LCD színtónus hozzáadása mellett ez a frissítés tovább javítja a hálózati és a GPS funkciókat is. Az új firmware szeptemberben lesz elérhető.

AzEOS 5D Mark IVlegfontosabb jellemzői

 • Széles expozíciós tartománnyal rendelkező, 30,4 megapixeles CMOS érzékelő
 • Új Dual Pixel RAW rögzítés
 • Mozi minőségű 4K videórögzítés (akár 30 kép/mp DCI 4K)
 • Beépített Wi-Fi, NFC és GPS az állandó internet kapcsolathoz

AzEF 24-105mm f/4L IS II USMlegfontosabb jellemzői

 • Széles zoomtartomány: 24-105mm
 • Állandó, f/4-es maximális rekesz
 • L-sorozatú, időjárásálló konstrukció
 • 4 fokozatú képstabilizátor
 • Továbbfejlesztett optikai felépítés

AzEF 16-35mm f/2.8L III USMlegfontosabb jellemzői

 • Széles tartományban változtatható fókusztávolság
 • Felső kategóriás képminőség
 • Nagy, fix, f/2.8-as rekesz
 • Masszív, L-sorozatú konstrukció
 • Továbbfejlesztett autófókusz