8.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Canon EOS 550D | fototv.hu

Bár sokan a nagyobb modellek frissítését várták február 8-ra, most mégis az 500D mellé érkezik az új EOS 550D.

     

18 megapixel, 1080p HD videók, ISO 6400: A Canon újrafogalmazza az általános felhasználói DSLR-t az EOS 550D fényképezőgéppel

A Canon ma mutatja be világszerte elismert és egyre bővülő, EOS digitális SLR fényképezőgépeinek legújabb tagját, az EOS 550D modellt.

Az EOS 550D újrafogalmazza a Canon általános felhasználói DSLR kínálatának kereteit, hiszen a félprofesszionális DSLR gépekben megtalálható technológiákat és funkciókat építettek a vásárlók által kedvelt kompakt, könnyű házba. Az új fejlesztésű, 18 megapixeles (MP) APS-C CMOS képérzékelő a Canon fejlett DIGIC 4 képfeldolgozójával és a Full HD videófelvételi lehetőséggel a fényképezés kedvelői számára lehetővé teszi, hogy a kreativitás új szintjére emelkedjenek.

Kreatív vezérlés megalkuvás nélküli minőségben

Az EOS 550D a Canon nagyteljesítményű képalkotási technológiáját elérhetőbbé teszi vásárlói számára. A Canon fejlett DIGIC 4 képfeldolgozója és a 18 megapixeles képérzékelő a 100 – 6400 közötti (12800-ra bővíthető) szabvány ISO értékekkel működik. A fényképezőgépben javított zajcsökkentő technológia segíti a minőség megtartását kevés fényben történő felvételkészítéskor. A rendszer 14-bites képfeldolgozása egyenletesebb színárnyalatokat és természetes színeket eredményez a minőségi nyomatokon és a képernyőn történő megjelenítés során is.

A gyors és precíz élességet az EOS 550D 9-pontos AF rendszerrel éri el, középen egy különösen érzékeny kereszt-típusú ponttal az f/2,8 vagy fényerősebb objektívekhez. Az EOS 550D a gyors, folyamatos felvételeket 3,7 képkocka/másodperc sebességgel készíti. Ezekkel a funkciókkal a felhasználó jobban ellenőrzése alatt tarthatja a képeket, a másodperc törtrésze alatt rögzítheti a fontos pillanatot egyszerűen és pontosan.

A Canon a fejlett és professzionális DSLR gépeiben alkalmazott új technológiákat hagyományosan alsóbb kategóriás modelljeibe is beépíti. Az EOS 550D esetében ilyen az iFCL mérőrendszer, amely először az EOS 7D-ben jelent meg. Az EOS sorozatban újdonság az automatikus ISO felső korlátjának beállítási lehetősége, amellyel a felhasználó vezérelheti a képeken megjelenő zaj felső szintjét. A belépő szintű EOS gépek esetében most először állítható be az expozíció kompenzálás plusz vagy mínusz öt fokozatra, illetve az expozíció sorozat két fokozatra, lehetővé téve, hogy ugyanabból a felvételből több verzió is készüljön különböző expozícióval, és jól exponált legyen a kép nehéz megvilágítási körülmények esetén is.

– A digitális SLR fényképezés világszerte megmozgatta a vásárlók fantáziáját – nyilatkozta Kieran Magee, a Canon Europe fogyasztói termékekért felelős terméktervezési igazgatója. Évről-évre egyre többen rögzítik életük fontos pillanatait a lehető legjobb minőségben, és egyre többen teszik próbára vagy fedezik fel kreativitásukat. Az EOS 550D átírja a belépő szintű DSLR kategória normáit, a fogyasztók kezébe olyan technológiákat és funkciókat ad, amelyeket korábban a professzionális gépekben alkalmaztak csak, így kiemelkedő eredményeket érhet el bárki. Az EOS 550D segítségével a vásárlók szabadon felfedezhetik kreatív elképzeléseik határait.

EOS videók: Full HD videók kreatív beállításokkal

Ahogy a Full HD videók felvétele egyre fontosabbá válik, a Canon továbbra is az ágazat legjobb DSLR technológiáját szolgáltatja multimédiás funkciókhoz. Az EOS 550D teljes 1920×1080 képpontos HD felbontással rögzíti a videót, a képfrekvencia 30, 25 és 24 képkocka/másodperc lehet, 720p esetén pedig 60 illetve 50 képkocka/másodperc. Az EOS 550D tartalmaz egy 3,5 mm-es sztereó mikrofon aljzatot is, amelybe a videó hangjának jobb minőségű felvételéhez külső mikrofon csatlakoztatható.

A fényképész a pontosabb felvételkészítés érdekében kézzel is beállíthatja az expozíciót, a mélységélességet és a mozgást érzékeltető elmosódás mértékét. A lehető legjobb videóminőség eléréséhez függetlenül állítható a világos területek prioritása (HTP) külön a videófelvételhez, anélkül, hogy az állóképek beállítása változna. Ha a téma távoli, az EOS 550D videó- kivágási funkciója a képérzékelő középső, 640×480 képpontos területét használja, amivel kb. hétszeres nagyítást ér el. Az EOS 550D az első EOS modell, amelyben a videó kivágás nagyobb rugalmasságot biztosít az egyébként túlságosan távoli események felvételéhez.

A világ tisztán látható

Az EOS 550D képernyőjén a képek és videók akadálytalan tisztaságban tekinthetők meg. A 7,7 cm (3,0”) képátlójú, 3:2 képarányú Clear View LCD képernyő 1 040 000 képpontos felbontással keret nélkül jeleníti meg a rögzített kép 100%-át. A tükröződésmentes, vízlepergető bevonat jól láthatóvá teszi a képernyőt nagy fényben és sokféle látószögből is.

EOS felépítés – Canon minőség

Az EOS 550D a vásárlók EOS DSLR készülékkel szembeni elvárásának megfelelően kitűnő műszaki adatokkal rendelkezik. Nagyobb méretű, egyszerűen kezelhető gombok találhatók rajta, amelyeket a felhasználók visszajelzései alapján terveztek újra. A visszajelzés alapján az EOS 550D egy további, új gombot is kapott az akkumulátoros markolaton, ennek segítségével a rekesz beállításai a gép elfordítása nélkül megváltoztathatók akkor is, ha a fényképezőgéppel éppen függőleges helyzetben készítenek felvételt.

Ossza meg a fontos pillanatokat barátaival és a családdal!

Az EOS 550D fényképészek számára a nagyszerű képek és videók rögzítése csak az első lépés. Az integrált HDMI csatlakozó kompatibilis a High-Definition Multimedia Interface – Consumer Electronics Control (HDMI-CEC) szabvánnyal, ezért az EOS 550D gépen tárolt videók és képek visszanézhetők HD-re alkalmas TV készüléken, és a vezérlés is történhet a TV távvezérlőjével.

Azok számára, akik a tartalmakat vezeték nélkül akarják továbbítani, az EOS 550D tartalmaz Eye-Fi connected funkciókat is. Az EOS 550D készüléken külön Eye-Fi rész található a kezelőfelületen ikonokkal, a gép automatikus kikapcsolás funkciója nem működik, ha Eye-Fi kártyát érzékel, így a tartalmak átvitelét megszakítás nélkül végezheti a felhasználó.*

Tartozékok

Az EOS 550D teljesen kompatibilis az összes Canon EF és EF-S objektívvel és EX sorozatú Speedlite vaku egységgel, többek között a kompakt Speedlite 270EX modellel. Az EOS 550D kompatibilis az új RC-6 távirányítóval is, amellyel a fényképész minőségi állóképeket és Full HD videókat készíthet a gép érintése nélkül. A karcsú infravörös vezérlő akár öt méterről is képes a zárkioldót működésbe hozni, a felhasználó választhat azonnali kioldást és két másodperces időzítést is a kényelmes felvételkészítéshez. Az EOS 550D mellett az RC-6 kompatibilis még az EOS 450D, 500D, 7D és 5D Mark II modellekkel is.

A funkciókról röviden:

  • 18 megapixeles APS-C CMOS képérzékelő
  • DIGIC 4 processzor, ISO 100-6400 (bővítési lehetőség 12800-ra)
  • Folyamatos sorozatfelvétel: 3,7 képkocka/másodperc
  • Full HD videófelvétel kézi vezérléssel és kiválasztható képfrekvenciával
  • 7,7 cm-es (3,0”) képátlójú, 3:2 képarányú Clear View LCD kijelző 1 040 000 képponttal
  • iFCL mérőrendszer, 63-zónás, kettős rétegű mérőérzékelő
  • Gyors vezérlési képernyő a felvételi beállítások változtatásához
  • Expozíció kompenzálás +/-5 fokozatban
  • Legnagyobb automatikus ISO érték megválasztása
  • Külső mikrofon aljzat
  • Videó kivágás funkció
  • Eye-Fi connected funkciókkal együttműködik

Felelősség kizárása

* Nem garantáljuk, hogy ez a termék képes Eye-Fi kártyával együttműködni (beleértve a vezeték nélküli átvitelt). Ha gond van az Eye-Fi kártyával, ellenőrizze a kártya gyártójánál.

Az Eye-Fi kártyák használatához sok országban jóváhagyás szükséges. Engedély nélkül a kártya használata tilos. Ha nem tudja, hogy a kártyák használata engedélyezve van-e, érdeklődjön a kártya gyártójánál.

Canon HD CMOS képérzékelő

A Canon CMOS érzékelőjét kifejezetten saját DIGIC képfeldolgozóival történő együttes alkalmazás céljából tervezte és gyártotta. A minden képpontnál működő fejlett zajcsökkentő áramkörök szinte zajmentes képet eredményeznek. A CCD technológiával összevetve Canon CMOS képérzékelője kisebb teljesítményt vesz fel, így az akkumulátor is tovább tart.

A Canon CMOS képérzékelőkben a jelátalakítást minden egyes képpontnál külön erősítő végzi. A szükségtelen töltésátviteli műveleteket kiküszöböli, így jelentősen felgyorsítja a jel képfeldolgozóhoz jutását. A zaj csökken, a teljesítményfelvétel kisebb, a képfrekvenciát növelni lehet.

DIGIC

A CMOS képérzékelővel rögzített képadatot a memóriakártyára írása előtt a Canon erre a célra épített DIGIC képfeldolgozói dolgozzák fel. A DIGIC technológia fejlett képfeldolgozási algoritmusokat alkalmaz a precíz, természetes színek, színárnyalatok, pontos fehéregyensúly és hatékony zajcsökkentés elérésére. Az ultragyors feldolgozó használata gyors működést és szinte azonnali indítást eredményez.

A DIGIC chipek a képadatot elég gyorsan olvassák, dolgozzák fel, tömörítik és írják ahhoz, hogy a gyors átmeneti tár hosszú, folyamatos felvételek során se teljen meg. Mivel a DIGIC az összes fontos feldolgozási funkciót integrálja, a teljesítményfelvétel is a lehető legkisebb.

iFCL mérőrendszer, 63-zónás, kettős rétegű mérőérzékelő

Az iFCL rendszer az élesség, szín és fényerő adatok felhasználásával határozza meg a konzekvens expozíciót a felvételeken. Minden élességi pont információval szolgál a mérőrendszer számára, melynek segítségével a tárgy távolságát meghatározza, és az algoritmus segítségével megfelelően súlyozza az expozíciót.

Az EOS 550D új mérőérzékelővel készül, amelynek 63 zónája mind a négy AF ponttal kompatibilis. Általában a mérőérzékelők érzékenyebbek a vörös tárgyakra, ami túlexponálást eredményezhet. Az EOS 550D ezt a kétrétegű érzékelővel előzi meg, melynek egyik rétege a vörös és a zöld fényre érzékeny, a másik pedig a kék és zöld fényre. A mérőalgoritmus ezután összehasonlítja a két réteg szintjét, és a beállítást ehhez igazítja.

EOS integrált tisztítórendszer

Az EOS integrált tisztítórendszere a porosodás ellen háromféle fontos módon lép fel: csökkentés, taszítás és eltávolítás

1. Csökkentés – A fényképezőgép belső mechanizmusai a minimális porképződést szem előtt tartva készülnek. Az újratervezett védősapka már magán a sapkán megakadályozza a porképződést.

2. Taszítás – A képérzékelő elejét fedő aluláteresztő szűrő különleges, antisztatikus, fluor bevonattal van ellátva, ez tehát nem vonzza a porszemcséket.

3. Eltávolítás – Az öntisztító érzékelőegység nagyfrekvenciás rezgésekkel rázza le a port az infravörös szűrőről minden bekapcsolásnál kb. egy másodpercen keresztül. Hogy bekapcsolás után azonnal lehessen felvételt készíteni, ez a funkció a kioldógomb megnyomásakor azonnal kikapcsolódik. A Canon kifejlesztett egy belső port eltávolító adatrendszert is, amely a képérzékelőn látható por helyzetét képes felmérni. Így a felvételkészítés után a porszem képe automatikusan törölhető a legújabb Digital Photo Professional szoftverrel.

Clear View LCD

Az EOS 550D képernyője 7,7 cm (3,0”) képátlójú, 3:2 képarányú Clear View LCD, kb. 720×480 képpontos felbontással, 1 040 000 képponttal. Ez a lejátszás során a képek minőségi megtekintését és ultra-precíz élességellenőrzést tesz lehetővé. A nagy, 160º-os látószögnek köszönhetően a Clear View LCD képernyőn a kép mindenféle körülmények között szellemkép és tükröződések nélkül látható, amit a Canon egyedi, kétrétegű, tükröződésmentes bevonata biztosít. Az említett funkciók azt eredményezik, hogy a fényképész furcsa szögből is készíthet jó képeket.

EOS videó

Az EOS videó funkciójával az EOS 550D felhasználók 1080p HD videókat rögzíthetnek kézi vezérléssel és kiválasztható képfrekvenciával.

A nagyméretű (22,3 x 14,9 mm) beépített CMOS képérzékelővel a mélységélesség jobban ellenőrizhető. A videó expozíció teljesen kézben tartható, a záridő és rekesznyílás kézi beállítása is lehetséges. A képfrekvencia a következő értékekből választható ki: 30 (29,97), 25, és 24 (23,976), 720p felbontás mellett pedig 60 (59,94), illetve 50. A program üzemmód segítségével egyszerűen készíthető HD videó anélkül is, hogy az expozíció beállításokkal kellene törődni, ami főleg akkor ideális megoldás, amikor pillanatokon belül kell az eseményt rögzíteni annak kibontakozása közben.

Ha a téma távoli, az EOS 550D videó kivágási funkciója a képérzékelő középső, 640×480 képpontos területét használja, amivel kb. hétszeres nagyítást ér el az objektív fókusztávolságához képest.

Képstílus

A képstílus beállítások egyszerűsítik a fényképezőgépen a képminőség vezérlést. A képstílus programok különböző filmtípusokhoz hasonlíthatók, mindegyik más színválaszt kínál. Az egyes választható programokon belül állítható a képélesség, a kontraszt, a színárnyalat és a telítettség. A fényképezőgép gyári alapbeállításai azonnal használható JPEG képeket eredményeznek további menübeállítások szükségessége nélkül. A RAW képen alkalmazott képstílus programok a Canon Digital Photo Professional szoftverrel később változtathatók.

A hatféle program:

1. Normál – ropogós, élénk képek, amelyeket nem kell utólag feldolgozni

2. Portré – optimalizálja a színtónust és telítettséget, gyengíti az élességet a vonzó bőrszín árnyalatok eléréséhez

3. Tájkép – átütőbb zöldek és kékek erősebb élességgel eredményeznek éles körvonalat a hegyek, fák és épületek képén

4. Semleges – utómunkákhoz ideális

5. Valósághű – a tárgy színének megfelelően módosítja a színeket 5200 K színhőmérsékleten készített felvételek esetén

6. Fekete-fehér – fekete-fehér felvételek egy sorszűrő effektussal (sárga, narancs, vörös és zöld) és árnyalat effektussal (szépia, kék, lila és zöld)

Szoftver

Digital Photo Professional szoftver

A Digital Photo Professional szoftver minőségveszteség nélkül, nagy sebességgel és kiváló minőségben dolgozza fel a RAW képeket. A Digital Photo Professional szoftverrel történő feldolgozás során a képbeállítások azonnal megjelennek és alkalmazhatók, megadható a RAW kép fehéregyensúlya, dinamikatartománya, expozíció kompenzálás, zajcsökkentés és színtónus, valamint megtekinthetők a képen az autofókusz pontok. Az objektív torzulás korrigálására alkalmas eszközzel a különböző torzulások precízen javíthatók. A képek a fényképezőgépen sRGB és Adobe RGB színtérben rögzíthetők. A képek el is forgathatók és körülvághatók, így a felhasználó a RAW feldolgozás részeként igazíthat a képkivágáson és a horizontvonalon.

A Digital Photo Professional együttműködik az sRGB, Adobe RGB, ColorMatch RGB, Apple RGB és Wide Gamut RGB színterekkel. ICC (International Colour Consortium) profilok is hozzáadhatók a TIFF és JPEG képekhez RAW formátumból történő konvertálás során. Így színhűen megjeleníthetők a képek az ICC profilokat ismerő szoftver alkalmazásokban, mint amilyen pl. az Adobe Photoshop. A hatékonyság növelése érdekében a képbeállítások menthetők receptként, és később alkalmazhatók.

EOS Utility

Az EOS Utility legújabb verziója alapvető támogatást biztosít a Live View távoli felvételi funkcióhoz (képes kép rávetítésére, hogy segítse az egymást követő felvételek elkészítését termék-fényképek esetén), fényképezőgép konfigurációhoz és a képátvitelhez. A Digital Photo Professional szoftverrel szorosan integrált EOS Utility konfigurálható úgy, hogy a forró mappákat figyelje, a bejövő képeket automatikusan átnevezze és áthelyezze a fájlrendszer szerkezetének megfelelően. A felhasználó EXIF adattal fel is címkézheti képeit, pl. szerzői jogi adatokkal.

Picture Style Editor

A Picture Style Editor szoftverrel egyéni igényeknek megfelelő képstílusok hozhatók létre. A képstílusok mindegyike részletes információt tartalmaz arról, hogy adott színek hogyan jelenjenek meg a képen. Az új képstílus közvetlenül a fényképezőgépre tölthető, és alkalmazható JPEG és RAW képekre. A DPP-ben a RAW fájlok esetében az egyéni képstílusok és az előre programozott képstílusok is módosíthatók.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles