-1.1 C
Budapest
Thursday, November 30, 2023

Canon EOS 1D X ? A trónkövetelő | fototv.hu

A Canon ma hivatalosan is bejelentette 10. generációs profi EOS vázát, ezért nem véletlen a Mark jelölés elhagyása és X-típusjel kiválasztása. Az új fenevad 18.1 megapixeles CMOS képérzékelőt kapott és két Digic 5+ processzor garantálja a gyors feldolgozást és működést, ez azonnal tetten érhető az akár 14 teljes felbontású kép/mp sorozat felvételi sebességen.

Lássuk akkor a legfontosabb specifikációkat:

  • 18.1 MP teljes méretű CMOS érzékelő
  • Akár 12 kép/mp vagy 14 kép/mp sebességű sorozatfelvétel
  • 100–51 200 ISO, akár H:204 800 értékig
  • 61 pontos autofókusz rendszer
  • 100 000 képpontos RGB AE fénymérés DIGIC 4 technológiával
  • Full HD felbontású 1080p EOS videó
  • 720p HD felbontásban 50 kép/mp
  • Két DIGIC 5+ processzor
  • 8,11 cm (3,2”) képátlójú Clear View II 1040k LCD
  • Ethernet port

 

 

A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bemutatta a professzionális digitális SLR fényképezőgépek következő generációját, az EOS-1D X modellt. Az új fényképezőgép a sebesség, a felbontás és a képminőség kiemelkedő kombinációját nyújtja a felhasználók számára, így a hivatásos fényképészek stúdiókban vagy sportpályákon egyaránt lenyűgöző felvételeket és Full HD minőségű videókat készítetnek. Az eddigi legfejlettebb EOS modell a Canon professzionális rendszerének 10. generációjához tartozik, és a Canon DSLR kínálatának vezérterméke.

Az EOS-1D Mark IV, és az EOS-1Ds Mark III modell teljesítményét felülmúló EOS-1D X fényképezőgép páratlan használhatóságot és képminőséget biztosít a felhasználók számára. A modellben található új, 18,1 megapixel felbontású, teljes méretű érzékelőnek, az átalakított autofókusz (AF) rendszernek valamint az új, két DIGIC 5+ processzort használó és a nagy teljesítményű fénymérési technológiának köszönhetően a fotósok a jeleneteket még pontosabban és gyorsabban rögzíthetik.

„Az EOS-1D X fényképezőgép a tökéletes megoldást jelenti a fényképészek számára, és a gyorsan változó helyzetekben is biztosítja a szükséges funkciókat és kiemelkedő teljesítményt. A hivatásos szakemberek igényeit figyelembe véve olyan sokoldalú, nagy teljesítményű fényképezőgépet készítettünk, amely minden eddiginél több fényképész igényeinek felel meg” – mondta Kieran Magee, a Canon Europe professzionális termékekért felelős marketingigazgatója.

A fényképezés etalonja

Az EOS-1D X számos új technológiát és továbbfejlesztett műszaki jellemzőket kínál a felhasználók számára. Az új fejlesztésű, teljes méretű, 18,1 megapixeles CMOS-érzékelővel a fényképeszek többféle jelenetet és témát fotózhatnak nagy felbontásban. Az átalakított architektúra 100–51 200 közötti, akár 204 800-ig bővíthető ISO tartományt kínál, míg a két fokozatos képzajcsökkentést biztosító két DIGIC 5+ processzorral még rendkívül gyenge fényviszonyok között is egyszerűbben készíthetők kiemelkedő minőségű, alacsony zajszintű képek.

A nagyobb érzékenységet biztosító új, 61 pontos, nagy látószögű autofókusz rendszer tovább növeli a pontosságot és a sebességet. A fényképezőgép 41 pontos (ebből 5 kettős), kereszt típusú autofókusz rendszere egyedülálló pontosságot biztosít a kép teljes területén. A kifejezetten nehéz témák felvételéhez kialakított új autofókusz előbeállításokkal pedig a fényképezőgép nehéz felvételi körülmények között is kivételesen megbízható teljesítményt nyújt a felhasználók számára.

Az EOS-1D X modellben található új tervezésű RGB fénymérő rendszer hihetetlen pontosságot eredményez. Az autofókusz rendszerhez saját DIGIC 4 processzorral rendelkező 100.000 képpontos RGB fénymérő érzékelő kapcsolódik. Az érzékelő az arcok és a színek felismerésével biztosítja a megfelelő expozíciós szinteket és a jobb autofókusz-követést, még a legnehezebb jelenetekben is.

Kiemelkedő teljesítmény

Az új generációs képfeldolgozási technológiára épülő EOS-1D X az első fényképezőgép, amelyben két DIGIC 5+ processzor található. A normál DIGIC 5 processzornál akár háromszor gyorsabb processzorok óriási mennyiségű képadat kezelésére alkalmasak, miközben csökkentik a kép zajszintjét is. A két processzor az érzékelő 16 csatornás kiírásával együtt – 14 bites A/D konverzióval és teljes körű fényképezőgép-beállítással – akár 12 kép/mp sebességű, teljes felbontású sorozatfelvételt tesznek lehetővé, amely a jelenleg forgalomban lévő DSLR fényképezőgépek közül a leggyorsabb.A Szupergyors üzemmóddal a felvételi sebesség akár 14 kép/mp sebességre növelhető az új zár- és tükörszerkezet pedig csökkenti a zár késését és a tükör elmozdulását, így nagy sebességű felvételkészítésekor is egyenletesen jó minőséget biztosít a felhasználók számára.

A filmkészítők DSLR gépe

Az EOS-1D X minden olyan hivatásos fényképész számára ideális választás, aki az állóképek vagy HD videók készítése során használni szeretné az EOS rendszer széles objektív- és kiegészítő kínálatát. A felhasználók a teljes méretű érzékelővel Full HD (1920x1080p) felbontású videókat készíthetnek, a kézi beállítások teljes kínálatával pedig szabályozhatják az expozíciót, a fókuszt és a képfrekvenciát. Az LCD kijelzőn megjeleníthetők és beállíthatók a hangszintek, így a felvétel minden szempontból teljes mértékben szabályozható.

A két DIGIC 5+ processzornak köszönhetően csökkenthető a moiré hatás is, az EOS mozgókép-rögzítési módja pedig hosszabb felvételt biztosít, és a fájlméret 4 GB-os határértékének elérésekor automatikusan új fájlt hoz létre. A lehető legjobb videó minőséget az új, képen belüli videocodec is biztosítja, amely korlátozza a képadatok tömörítését, így az utómunkálatok során végzett szerkesztéskor több információ áll a felhasználók rendelkezésére.

 Profiknak tervezve

Az EOS-1D X a klasszikus EOS-1 sorozat korábbi modelljeinél nagyobb, jobban kitapintható gombokat kínál a felhasználók számára, amelyek szélsőséges körülmények között – például kesztyű viselése esetén – megkönnyítik a beállítások vezérlését. Az érintésérzékeny vezérlőkeréknek és a két többfunkciós vezérlőnek köszönhetően könnyebben módosíthatók a beállítások, a testre szabható funkciógombok segítségével pedig egyéni igényeiknek megfelelően állítható be a fényképezőgép, illetve gyorsan elérhetők a leggyakrabban használt funkciók és előbeállítások.

A 100 százalékos méretű keresővel a jelenetek könnyedén megkomponálhatók, az intelligens kereső funkció pedig szükség esetén azonnal megjelenít egy hálót. A nagy méretű, 8,11 cm (3,2”) képátlójú Clear View II LCD kijelző 1014k képpontos felbontást biztosít a fotósok számára, a tükröződésgátló szerkezet pedig az erős fényben készített felvételeknél megakadályozza a fény tükröződését és a becsillogást. Az edzett üveg borításának köszönhetően a fényképezőgép ellenállóbb a menet közben készített felvételek készítésekor gyakran előforduló ütésekkel és karcolásokkal szemben.

A menürendszerben található átalakított felhasználói felület és súgófunkciók gyorsabbá, egyszerűbbé és könnyebbé teszik a fényképezőgép használatát. A fényképészek egy új, külön autofókusz lapon elérhetik és testre szabhatják a gyakori felvételi helyzetekhez és témákhoz használt autofókusz-előbeállításokat, így a felvételek rögzítésére összpontosíthatnak anélkül, hogy folyamatosan a fényképezőgép beállításait kellene módosítaniuk.

Tartós kialakítás

Az EOS-1D X kiváló minőségű magnézium ötvözetből készült tartós és könnyű váza védi a fényképezőgépet az időjárás viszontagságaitól és a mindennapi használat során szerezhető sérülésektől. A Canon EOS integrált tisztítási rendszerének legújabb változata a Canon objektívektől átvett technológiát használja, amely az ultrahangos motorokhoz hasonló hullámalapú rezgésekkel még hatékonyabban távolítja el az érzékelőről a port és a szennyeződéseket.

A továbbfejlesztett zárszerkezet jobb tartósságot és 400.000 zárciklust biztosít a fényképészek számára, így biztosak lehetnek abban, hogy a fényképezőgép készen áll az ismételt, nagy kihívást jelentő felvételekre. A vezérlők és a borítás illesztései körül található Canon védőtömítések por- és vízállóvá teszik az EOS-1D X fényképezőgépet a Canon időjárásálló EF objektívek használatakor, szélsőséges időjárási körülmény között is.

A széles körű csatlakoztatási lehetőségeknek köszönhetően a fényképészek gyorsan és biztonságosan küldhetik el az elkészült felvételeket a szerkesztőségnek vagy stúdiónak. Az integrált gigabites Ethernet port még adapter használata nélkül is gyors és megbízható képátvitelt biztosít a helyszíni eseményekről vagy stúdiókból.

Az EOS rendszer – korlátlan kreativitás

Az EOS-1D X modell kompatibilis a világ legnagyobb objektívkínálatával, a Speedlite EX vakukkal és kiegészítők széles választékával, valamint számos EOS kiegészítővel is, így az új váz tökéletesen használható a meglévő EOS-1 sorozatú felszerelésekkel. Az EOS-1D X fényképezőgéppel együtt megjelenő új WFT-E6 –, kis méretű WiFi jeladó –  segítségével akkor is továbbíthatók a felvételek, ha nem érhető el vezetékes kapcsolat. A WFT-E6 segítségével – amely támogatja a 802,11n WiFi szabványt és a külső GPS eszközökhöz való csatlakozáshoz használható Bluetooth kapcsolatot – a képek és videók biztonságosan feltölthetők egy FTP kiszolgálóra vagy DLNA kapcsolaton keresztül megjeleníthetők egy kompatibilis képernyőn.

Az EOS-1D X a GP-E1, új GPS-vevővel is kompatibilis, amellyel a felhasználók helyinformációkat adhatnak az EXIF-adatokhoz, és földrajzilag követhetik a különböző helyeken készült felvételeket. Ez főként a természetfotósok vagy a terepen dolgozó fényképészek számára hasznos, akik a későbbi használatra rögzíteni szeretnék a jelenet helyszínét.

A Canon kutatásai alapján. 2011. szeptemberi adatok

Csak JPEG formátum esetén

1920 x 1080: 30 (29,97), 25, 24 (23,976) képkocka/mp, 1280 x 720: 60 (59,94), 50 képkocka/mp, 640 x 480: 30 (29,97), 25 képkocka/mp

Digital Living Network Alliance

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles