10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Canon EOS 1D Mark IV | fototv.hu

A Canon frissítette professzionális DSLR családjának 1D szériáját, az új 1D Mark IV-re keresztelt készülék APS-H méretű szenzorral, gyors sorozatfelvétellel na és persze Full HD videó móddal rendelkezik.

Az új 1D Mark IV természetesen ízig-vérig profi munkára termett, gyorsasága és felépítése ideálissá teszi sport, riport és természet fotózáshoz. A váz kialakítása nagy vonalakban változatlan maradt, a masszív időjárás álló magnézium vázra csak jobban "nyomható" gombok kerültek, melyek megkönnyítik pl. a kesztyűben való fényképezést.

A készülék a szériához hűen APS-H szenzorméretet kapott (27.9mm x 18.6mm), így 1.3x gyújtótáv szórzóval kell számolnunk. A nagy érzékenységű 16.1 megapixeles érzékelőt a Dual DIGIC IV-es képfeldolgozó processzor egészíti ki, mely nagyban hozzájárul az új 1D 10 kép/mp-es teljes felbontású sorozatfelvételéhez (121 full JPG vagy 28 RAW). A képérzékelőből, hopgy azt már az EOS 7D-nél is láthattuk nyolc csatornán történik az adatkiolvasás, és persze 14bit-es színmélységgel is számolhatunk.


És akkor lássuk mit tartogat az 1D Mark IV videó fronton. A masina 1080p Full HD felbontásra képes 30, 25 és 24 kép/mp-es frissítésekkel. Érdekesség, hogy 720p HD felbontás mellett elérhető 60 és 50 kép/mp is, így a készülék lehet nem csak a fotósok körében fog sikert aratni.

Ebbe a csúcsmodellben is nagy precizitású automatikus élességállítás működik, az új AF rendszer 45 pontos, melyek közül 39 f2.8-as érzékenységű és keresztszenzoros. Az összes fókuszpont manuálisan is kiválasztható, valamint a képszélig tartó lefedettség miatt ideális a mozgó témák követésére is. A gyors mozgások lekövetéséért az AI Servo II AF mikroprocesszora a felelős. Több új élességállító mód és funkció is került a gépvázba, hasznos megoldás még az összekapcsolt-csoportos AF, mely használatakor a fényképezőgép automatikusan változtatja a fókuszpontok elhelyezkedését, ha vízszintesből függőleges helyzetbe váltunk.


Az érzékenység alaphelyzetben ISO 100 és 12 800 között állítható, ám a kiterjesztésnek köszönhetően a legalacsonyabb ISO érték az 50-es, a legmagasabb pedig a 102 400 mely megegyezik az új Nikon D3s legnagyobb érzékenységével. Érdekes módon ebbe a felsőkategóriás vázba is kerültek új Picture Styles képmódok, az egy újdonság az Auto Lighting Optimizer megvilágítás kiegyenlítés.


Az masina hátuljára egy 3"-os 920 000 képpontos Clear View II VGA kijelző került, mely szntén a 7D.hez hasonló új hézagtömítést kapott.

Memória slot-ból az 1D Mark IV-ben is kettőt találunk, az egyikbe a jó öreg CF (UDMA 6 kártyáért kiált), a másikba SD/ SDHC memóriák kerülhetnek.

Videó előzetes a Canon EOS 1D Mark IV-ről a FotoTV-n

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles