1.9 C
Budapest
Wednesday, November 29, 2023

Budapest Bartóktól Banksy-ig | fototv.hu

Czabán György Budapest Bartóktól Banksy-ig című kiállítása a Mai Manó Ház George Eastman termében 2014. március 14-től tekinthető meg.

Czabán György Budapest Bartóktól Banksy-ig kiállítás képe

Helyszín:

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

1065 Budapest-Terézváros, Nagymez? utca 20.

Telefon: 473-2666

Fax: 473-2662

Időpont:

2014. március 14. ? április 13.

minden hétköznap 14-19 óra között, hétvégén 11-19 óra között.

Budapest – legalábbis eddig ? egyetlen példányban megjelent útikönyvének meglepetésekkel teli képeiből válogattunk a kiállításra. A város egy fotográfiákban megjelenített szubjektív térképén juthatunk el ?kisvakond? piros autójától a kizökkent világban is az égbemutató, egyirányú forgalmat jelentő tábláig.

A különös nézőpontokból megragadott városrészletek összefüggései egy jelekkel és jelentésekkel teli életteret mutatnak be. A város e fotográfiákon nem szép vagy csúnya, hanem önmaga. Az emberi jelenlét nyomait magán viselő hely, ahol békés egymás mellettiségben élnek a siető emberek a város rejtett jelrendszerével, például a zöld arcú manóval.

A különös fotógyűjteményben egyrészt a véletlenek egymás mellettiségének keretbe foglalásával született képeket, másrészt a közterekben elhelyezett másiknak, másoknak szóló ismeretlen feladójú üzeneteket találhatjuk, kiegészülve a városi lét poétikájával, az úttesten a sehovába vezető öt lépcsőfoktól a hatalmas tűzfal egében és felhői fölött lebegő színes léghajókig.

Némelyik lehet akár ismerős számunkra, másokat pedig már sosem lelhetünk, hisz csak éppen akkor és ott voltak időszakos installációk és konstellációk, de találhatunk olyat is, amelyet akár kereshetünk is ismert vagy eddig még sosem bejárt útjaink során.

Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora

Czabán György

1957-ben született Budapesten

1982-1989 elvégezte a Közgazdaságtudományi Egyetemet

Számos nagyszabású egyéni fotókiállítása volt Magyarországon. Néhány különösen jól sikerült fotójából hiperrealista festmény készült. Hat vaskos album készült válogatott fotóalkotásaival, ezek egyike a Budapest sorozatot mutatja be.

Hét nagyjátékfilmet rendezett, tizennégy televíziós filmet és számtalan dokumentumfilmet. A Közgáz Vizuális Brigád független filmstúdió megalapítója és vezetője. Az első magyar avantgárd jazzklub, a Közgáz megalapítója és hosszú éveken át vezetője. A független budapesti Tilos Rádió szerkesztője és műsorvezetője.

http://www.czaban.hu/index.php/bio

http://www.czaban.hu/index.php/publication/budapest-2012

http://www.kvb.huhttp://www.tilos.hu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100000020792770&fref=ts

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
644FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles