Az első kompakt, konzumer 3D digitális fényképezőgép | fototv.hu

0
0

A Fuji már a tavalyi Photokinán is kiállította 3D fényképezőgép koncepciójának prototípusát, és most, 10 hónappal később itt a hivatalos bejelentés, lássuk a FinePix 3D W1-et.    

A három dimenziós képekkel és filmekkel az a legnagyobb probléma, hogy valamilyen szemüvegre mindenképpen szükségünk van ahhoz, hogy a térhatást megláthassuk. A gyártó azonban nem nyugodott ebbe bele és gyakorlatilag egy 3D rendszert dob piacra, melynek része a W1-es fényképezőgép, a 3D V1 LCD kijelző és a 3D printek, melyeket laborjaikban készítenek majd.

3D W1 modell teljes fém házat kapott, melyben két darab, 3x zoomátfogású Fujinon optika (35-105mm) helyezkedik el. A legnagyobb nehézséget a képek összeszinkronizálása okozza, ugyanis nemcsak két objektívet, hanem két CCD-t is tartalmaz a készülék. A Real Photo 3D Processzor hivatott a két állomány „összerakására”. Az érzékelő lapkák ½.3” méretűek és 10 millió effektív képpontot tartalmaznak. A masina hátuljára egy speciális, 2,8”-os és 230 000 pixeles 2D/3D LCD panel került, melyen külön szemüveg nélkül is három dimenzióban nézhetjük vissza felvételeinket. Az érzékenység a többi friss modellhez hasonlóan ISO 100 és 1600 között állítható. Az elkészült fotók MPO+JPEG vagy MPO (Multi Picture Format) kiterjesztésűek lehetnek, a videó 3D-AVI (két képcsatornás sztereo avi) vagy sima két dimenzós motion JPEG AVI lehet.

A tervezők alaposan körbejárták a 3D fotózás problematikáit és igyekeztek minél kreatívabb megoldásokkal segíteni a W1 használóit. Amikor a fotós mozgásban van, pl vonaton utazik, két nézőpontból rögzít a kamera folyamatosan és ebből áll össze majd a 3D kép.


A két objektívet külön-külön is lehet használni, ha hagyományos 2D fotókat szeretnénk készíteni. Így elérhető pl., hogy egyetlen exponálással egy nagylátószögű és egy tele állású fényképet is készíthetünk ugyan arról a témáról, egy pillanatban. A Fuji film effektjeit is alkalmazhatjuk párhuzamosan, elérhető, hogy az egyik kép normál képmódban, a másik pedig élénk Velvia módban készüljön, de ott van még pl. a bemozdulás mentes kép / részlet gazdag fotó párosítás is.

 

FinePix REAL 3D V1 kijelző

A fényképezőgéphez, ahogy azt már említettük egy megjelenítő eszköz is társul a FinePix REAL 3D V1 kijelző személyében. Ez a 8”-os LCD monitor képes a 2D és 3D képeket is szemüveg nélkül megmutatni. 4:3-as oldalaránya 800×600 pixelt tartalmaz (3D módban 2 csatornán 400×600 pixelt használ), fényereje 250 cd/m². 512 MB belső memóriáját xD, SD, SDHC kártyákkal bővíthetjük, támogatja a JPEG, MP (multi picture), AVI és 3D AVI formátumokat. A kábeles USB 2.0-ás kapcsolaton kívül gyors vezeték nélküli infra adatátvitelre is képes a V1-es kijelző.

A három dimenziós fényképeinket elméletileg a Fuji laborokban hívhatjuk majd elő, de amennyiben a technológia teret hódít magának, bizonyára kompakt otthoni fotónyomtatót is bejelent majd a gyártó. A pontos végfelhasználói árakról nem kaptunk információkat, ezeket minden bizonnyal a szeptemberi piacra dobás előtt néhány héttel fogja közölni a Fujifilm.