30.8 C
Budapest
szerda, augusztus 10, 2022
Kezdőlap!frissítveAtomreaktor üzemelt a Kodak központjában | fototv.hu

Atomreaktor üzemelt a Kodak központjában | fototv.hu

Mini atomreaktor működött az Eastman Kodak rochesteri központjában, mely New-York megyében található. A több mint 30 évig működő reaktort bár biztonságos helyen tárolták, igazi meglepetést okozott meglétének híre, mivel a benne található uránium mennyisége elegendő lett volna terroristák számára egy atombomba elkészítéséhez.

 


Igazi bombaként robbant a hír, miszerint dúsított urániumot használó kisméretű atomreaktort használt a Kodak Amerika szívében 1974 és 2006 között. A földalatti labirintusban eszközt a cég emberei soha sem illeték ”reaktor” néven, számukra ez csak egy mérőműszer volt.

A californium neutron flux multiplier (CFX) berendezés feladata az volt, hogy kémiai vegyületek és egyéb anyagok szennyeződéstartalmát vizsgálja. A Rochester Campus 82-es számú épületében két méteres betonbunker alatt működött a reaktor, melyben 3.5lbs, azaz kicsit több mint másfél kg-ot nyomó dúsított urániumot használtak fel a készülék üzemeletetéséhez.

Szerencsére baleset vagy visszaélés nem történt az évtizedek alatt, de az amerikaiakat igencsak ledöbbentette a hír. Hiszen 9/11 óta rendkívüli terrorista kockázatot jelent egy ilyen berendezés.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Budapest
tiszta égbolt
30.8 ° C
31.6 °
29.3 °
25 %
4.1kmh
0 %
sze
30 °
csü
29 °
pén
29 °
szo
27 °
vas
33 °

További friss hírek