3.4 C
Budapest
Monday, December 11, 2023

Ari Arirang- táncelőadás és kiállítás | fototv.hu

A Koreai Kulturális Központ a 2014-es évet egy eddig Magyarországon még nem látott előadással nyitja meg. Január 15-én 18 órakor az ?Ari Arirang? című program keretében a Jeongseon Színházi Társulat bemutatja a ?Yangbanjeon? című táncelőadást, továbbá megnyitja kapuit Kim Kyung Sang fotóművész kiállítása, mely szintén a leghíresebb koreai népdal az arirang témáját dolgozza fel.

Ari Arirang tánc és fotókiállítás

Helyszín: Magyarországi Koreai Kulturális Központ    

tel:+36-1/550-0240    

e-mail:koreaikultura@gmail.com

cím: 1124 Budapest,Csörsz utca 49-51., Hungary

Az előadásra a belépés díjtalan.

Január 17-én 16 órakor pedig a leghíresebb koreai népdal, az arirang témakörében tartunk interaktív workshopot.

Yeonam Park Ji-won regényét, a ? Yangbanjeon?-t ezidáig különböző feldolgozásban láthatták a nézők, de a Jeongseon Arirang Színházi Társulat ezt a darabot a Jeongseon Arirang-gal és a tradicionális koreai sámántánccal, a gut-tal ötvözte, így az arirang előadások új formáját hozták létre. Az Arirangok közül különösen a Jeongseon Arirangot értékelik nagyra a koreaiak, hisz az Arirangok forrásaként a koreai nép tradíciója és történelme jelenik meg benne. A gut-ról alig maradt fenn feljegyzés, nem tudjuk pontosan, hogy honnan ered, de történelme Kojoson (a legenda szerint az első koreai királyság) koráig vezethető vissza. Ennek a sámántáncnak a kialakulása az ősi törzsi államok betakarítási ünnepeihez köthető. A napjainkban látható gut és az eredeti tánc között rengeteg eltérést fedezhetünk fel. Az Arirang a koreai nép múltját, jelenét és jövőjét mutatja be, a sámánizmuson keresztül pedig egy új előadásformát hoz létre. A Jeongseon Arirang Színházi Társulat által most bemutatott Yangbanjeon darabon keresztül egymásba karolunk, és átkelünk az Arirang-hágón, hogy megkeressük a béke útját.

Az Arirang az egyik legkedveltebb és legismertebb koreai népdal, mely magában foglalja a koreai nép örömét és bánatát, az emberiség egyedülálló kulturális örökségeként pedig a jövő álmát és reménységét tükrözi. Ez a dal nem az elfeledett, hanem a még mai napig megborzongató szerelem dala. Kim Gyeong-sang művész 25 olyan alkotást mutat be, melyek az ?Arirang hangulatát? hívják elő, Korea természeti háttere segítségével.

A január 17-i workshop keretében Kim Jin-sook professzor az ?Arirang? népdal kialakulásáról, történelmi hátteréről tart előadást. Kim Gyeong-sang fotográfus bemutatja fotókiállítását, Choi Jin-sil előadóművész pedig megtanítja az ?Arirang? népdalt a közönségnek.

Az esemény ingyenes, előzetes regisztrációs szükséges akoreaikultura@koreaikultura.hu e-mail címen.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles