2.7 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

A természet csodái a legjobb képeken | fototv.hu

Immár tizenhetedik alkalommal rendezte meg a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége hazánk, s egyben a kelet-közép-európai régió legjelentsebb természetfotós pályázatát.

   

foto: Loki Csaba

Az elmúlt több mint másfél évtized során a pályázat évről évre újabb és újabb rekordokat produkált, és ez ebben az esztendőben sem volt másként. Az idén is a tavalyinál több, mintegy 200 amatőr és profi természetfotós mérte össze technikai tudását, kreativitását a többiekkel, így a zsűrinek végül több mint 4000 fotográfia közül kellett kiválasztania a legjobbnak ítélt pályaműveket. A hazai fotósélet s a természetfotózás rangos szakembereiből álló zsűri (Eifert János fotóművész, a zsűri elnöke; Dombovári Tibor fotóművész; Kármán Balázs fotóművész; Lóránt Attila fotográfus, író; Markovics Ferenc fotóművész; Radisics Milán természetfotós, riporter, a naturArt elnöke; ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője) tizenkét kategóriában hirdetett győzteseket és helyezetteket, s emellett tíz különdíjat is odaítélt, nem szólva a legnagyobb, legfontosabb elismerésekről: Az év természetfotója, Az év természetfotósa és Az év ifjú természetfotósa díjról. A pályázat rangját jelzi, hogy évről évre gyarapodik a támogatók száma is.

A főtámogatók (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Dunapack Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Természettudományi Múzeum), valamint a támogatók egész sora mellett számos médiatámogató is a kezdeményezés mellé állt, a két legfontosabb díjat – Az Év Természetfotósa és Az Év Természetfotója – pedig a Canon Hungária Kft. ajánlotta fel.

 

A tavalyi első, kísérleti elektronikus zsűrizés sikerére építve a pályázat második fordulóját az idén is online figyelemmel kísérhették az interneten az érdeklődők. A döntő azonban ezúttal is zárt ajtók mellett zajlott, és a végeredmények is titkosak, egészen a 2009. november 3-án megrendezendő ünnepélyes díjátadóig.

foto: Kiss Ágnes

A naturArt – Az Év Természetfotósa pályázat méltán vívta ki nemcsak a magyarországi, de a nemzetközi fotós világ elismerését is. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az elmúlt években alig akadt olyan nemzetközi természetfotós seregszemle, amely kiállításán ne bukkanhattunk volna magyar fotográfusok képeire. A világ alighanem legjelentősebb nemzetközi természetfotós pályázatán, a brit BBC Wildlife Magazine által kiírt Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year megmérettetésen három magyar fotós is elismerésben részesült. Az „Egyéb állatok viselkedése” kategóriában Mészáros András Frissítő esőcsepp című képe győzött (a fotó a naturArt pályázatának kiállításán is a „falra került”), míg Szabó Dániel és Selmeczi Dániel (a naturArt tagjelöltje) pályaművei Highly commended elismerésben részesült, s így a díjnyertes képekkel együtt látható a londoni Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon.


„A gyarapodó számú résztvevő, a növekvő érdeklődés nemcsak számokat jelent, hanem újabb és újabb neveket is. Évről évre egyre többen mennek a természetbe azért, hogy megörökítsék a csodáit, és az újsütetű természetfotósok egyre értékesebb alkotásokkal rukkolnak elő. Hisszük, hogy ebben része van a naturArt munkájának is. Különösen nagy öröm pedig számunkra, hogy egyre több kiváló fiatal fotós hívja fel magára a figyelmet – ez a tény pedig azt jelzi: van utánpótlás, így a jövőben is éppoly megkerülhetetlen lesz a világon a magyar természetfotográfia, mint ma” – foglalja össze az idei pályázat biztató tanulságait Radisics Milán, a natur Art – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke.

A pályázat hagyományaihoz híven a zsűri által legjobbnak ítélt pályaművekből – a díjnyertes fotográfiákkal együtt ezúttal összesen 115 képből – kiállítást rendeznek

foto: Haarberg Orsolya

a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjátadóra a tárlat megnyitóján kerül sor. Ám a lebilincselő természetfotókat a nagyközönség nemcsak a múzeumban csodálhatja meg, a kiállítás ugyanis jövőre útnak indul az országban, s több hazai városban is megtekinthető lesz. Ugyancsak a megnyitón mutatják be az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent fotóalbumot, amely a naturArt – Az Év Természetfotósa 2009 pályázat legjobb képeit gyűjti egybe.

További információk:

naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége

www.naturart.hu

A kiállítás megtekinthető: 2009. november 4.–30.


Magyar Természettudományi Múzeum, Kiállítási csarnok

1083 Budapest, Ludovika tér 2–6.

Telefon: +36 (1) 210 1085

termesztettudomanyi.budapest@museum.hu

mtminfo@mttm.hu

Nyitva tartás:

Kedd–Vasárnap 10–18

(Hétfőn zárva)

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles