12.6 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

A Rode mikrofonok új generációja | fototv.hu

Két új mikrofon érkezik a Rode-tól a közeljövőben, kifejezetten DSLR-ekhez és videókamerákhoz. A leginkább iránymikrofon karakterisztikájú csodák közül az SVM Pro, azaz a korábban általunk is tesztelt Stereo VideoMic frissített Pro változata már februárban a boltokba kerülhet.

Az SVM Pro a korábban már megújuló VideoMic Pro dizájn vonalát viszi tovább, az új Pro mikrofonok lényegesen kompaktabbak és jelen esetben fém tokozásról is beszélhetünk. Az SVMP sztereó X/Y konfigurálású kondenzátor videómikrofon, mely valós sztereó hangot rögzít iránymikrofonként, de az atmoszférikus hátsó-külső hangokból is kapunk valamit. A broadcast minőségű mikrofon gumi felfüggesztéseken nyugszik a rezgések kiküszöbölése érdekében. Három állású szintszabályzóval rendelkezik (-10 dB, 0, +20dB) és kapunk felüláteresztő szűrőt lapos, valamint 75Hz-es állással magas háttérhangok, mint pl. duruzsoló klímaberendezés zajának kiszűréséhez.

A tápellátásról 9V-os elem vagy akkumulátor gondoskodhat, a specifikáció szerint alkáli elemről is képes 100 órán keresztül működni az SVM Pro. 3.5mm stereo mini-jack csatlakozóval rendelkezik, fém vakusarut és állványmenetet is kapott a könnyebb rögzítés érdekében.

A szélvédő szivacsozás és a 10 éves garancia az ausztrál mikrofongyártól pedig már megszokott, remélhetőleg a korábbi SVM-hez képest nem sokkal drágában kerül majd forgalomba február-március környékén.

Igazi újdonság a Rode-tól a VideoMic HD, mely egyelőre még csak a fejlesztési fázisban jár, de minden bizonnyal még az év közepére megvásárolható termék lesz belőle. Különlegessége, hogy beépített digitális hangrögzítési lehetőséget kínál, méghozzá kiváló minőségben. A VMHD több tulajdonságát az etalonnak számító NTG3 professzionális puskamikrofontól kapta, így egy kimagasló hangzásvilágú, azonnal kamerára szerelhető kondenzátoros szuperkardioid puskamikrofont kapunk. A kifejezetten DSLR-ekehez és nagy érzékelős profi videókamerákhoz szánt VideoMic HD microSD-re rögzíti a hangadatokat. Miközben a mikrofonba épített felvevővel rögzítünk, a jelet tovább tudjuk küldeni a kamerába, ez lehet egyszerűen referencia hang élő visszahallgatáshoz vagy párhuzamos rögzítéshez. A DSLR-ek általában nem rendelkeznek hang kimenettel, ezen is segít a Rode VMHD. Az fejhallgató jack bemenetén keresztül könnyedén monitorozhatóvá válik a rögzítendő hang, a jelszinteket vizuálisan is visszajelzi a készülék az LCD kijelzőjén keresztül. Háromállású felüláteresztő szűrőt került a Rode legújabb üdvöskéjébe (0, 75Hz, 150Hz).

A mikrofon duál mono hangot rögzít alaphelyzetben, de elérhető nem egyelő jobb-bal arányú felvételezés és külön hangmód XLR csatlakozóra való átalakításhoz, ugyanis alapból 3.5mm jack csatlakozót kapott a készülék. Kialakítás tekintetében erős de könnyű alumínium vázat kapott a szerkezet, a mikrofon körüli struktúra pedig hatékony szélvédőként és zajszűrőként is funkcionál. A gumis felfüggesztés a VideoMic HD-nál is megtalálható.

A mikrofonon elhelyezett microUSB porton keresztül könnyedén lementhetőek az adatok és még szoftverfrissítésre is lehetőséget nyújt az usb-s adatkapcsolat.

Az árról és megjelenés dátumáról még nem tudni semmi biztosat, de legnagyobb valószínűség szerint őszig meg kell érkezni a VideoMic HD-nak.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles