3.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

A Petzval portréobjektív újra a polcokra kerül | fototv.hu

 

21. századi fotósok és filmesek újratervezték Petzvál József portrébojektívét. A Lomography az orosz Zenit gyártóval közösen modern, Canon és Nikon bajonettre illeszkedő verzióval készül.

Petzvál József 1840-ben a kéttagú, részben ragasztott portréobjektív kiszámításával magára vonta a tudományos világ figyelmét. Első kiszámított lencserendszerének viszonylagos nyílása ? az akkori időben bámulatra méltó teljesítménynek számító – 1/3,5 volt, amelyet 1841-ben a Voigtländer cég Petzval útmutatásai alapján készített el.

Petzval objektív régen és most

Az új objektív az eredetitől nem csak abban tér el, hogy kisfilmes SLR/DSLR rendszerekhez szabták át, hanem képes az f/2.2 rekeszértékre is. Ezt a 170 éve megjelent objektív még nem tudta. Amit viszont tudott akkor is és most is a híres Petzval hatást, szuperéles központ és a háttérben megjelenő csodálatos bokeh effekt.

A tervek megvalósításához a Lomography sikeresen pénzt gyűjt a Kickstarteren keresztül. A gyártáshoz szükséges összeg már most beérkezett, pedig a kampány még egy hónapig tart.

A Petzval objektív kereskedelmi ára várhatóan 500 dollár körül lesz.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles