6.2 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

A Nikon felvásárolta a Pentax-ot | fototv.hu

Mára virradóra döbbenetes hírt kapott szerkesztőségünk a fotós világból. Újabb nagy múltú fotós márka volt kénytelen fejet hajtani egy még nagyobb fotós márka illetve a világválság előtt és volt kénytelen megválni részvényeitől, gyártósorától, technológiájától, szabadalmaitól és nem utolsó sorban dolgozóitól. A cég nem más mint a Pentax, azaz a Hoya corporation. Az új tulajdonos pedig a Nikon.

Úgy tűnik a Konica Minolta után már a második nagy múltú fényképezőgép-gyártó neve tűnik el abban a bizonyos süllyesztőben és immár a második fényképezőgép-gyártó lesz sokkal hatalmasabb, ütőképesebb konkurenciájának bekebelezése után. A Nikon kegyelmet nem ismerve nyújtotta be a számlát a Pentax-Hoya vezetőségének: vagy beolvadnak a cégbe, vagy lehúzhatják a rolót. Ilyenkor nincs választás.

A cég elnőke, Takashi Watanuki szerint a fúzió már elkerülhetetlen volt. A cég felhalmozott tartozásai már olyan szintre értek, hogy képtelenek voltak saját erőből kilábalni a gödörből. A Nikon volt az első jelentkező a csőd szélére jutott cég megmentésére jelentkező között, de Takashi szerint a jelentkezők között volt a Sony és a Canon is. Mint az ismeretes, a Sony vásárolta fel pár éve a Konica Minolta teljes fotós részlegét, emberestül, gyárastul, mindenestül. Meg is lett az eredménye, a Sony manapság a legnagyobb DSLR értékesítők közé lépett.

Idén a Nikon erősödhet meg egyik konkurense bekebelezésével, bár ez esetben egy, a szegmensben vezető szerepet játszó cégről van szó, hiszen a Nikon évek óta a fényképezőgép-gyártók képzeletbeli dobogójának állandó résztvevője. Hogy most mi történhet? A riválisok (Canon, Sony, Panasonic, Olympus) elkezdhetnek aggódni, hiszen a Nikon ezzel a lépésével már-már túl jó helyzetbe kerülhet.

A Nikon elnők-vezérigazgatója, Hidetoshi Mori elmondta: A Pentax KAF2 és KAF3 bajonett rendszere továbbra is életben marad, a Pentax gépeit még minimum 1 évig szállítani fogja a Nikon a boltokba. Jövőre vélhetően bemutatásra kerülnek az első Nikon feliratú KAF2/KAF3 bajonettel szerelt gépvázak is.

A mi tippünk: A Nikon olyan gyorsan fogja a KAF bajonettrendszert eltűntetni a piacról, amilyen gyorsan ez lehetséges.

Egy dolog biztos: a Pentax eltűnésével egy színes (szó szerint), és innovatív márka tűnik el a fotós gyártók palettájáról. Kár érte.

A cikk forrásáért kattintson ide!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles