A labdarúgás művészete | fototv.hu

0
0

Multimédiás kiállítás nyílik Kozák Lajos digitálisan felújított fotóhagyatékából, mely a magyar labdarúgás legendás időszakát mutatja be egyedülálló formában. Június 12-től a Millenáris ad otthont a felelevenedő Aranycsapat tagjainak.

Bozsik József képen látható technikai eleme: magas labda azonnali földre vitele, mozgásiránnyal elle

Képzeld el, hogyan közvetítené az Aranycsapat mérkőzését egy mai sportcsatorna! Vagy inkább nézd meg! A korábban sosem látott sportfotókból építkező kiállítás 2014. június 12-től augusztusig a magyar foci legnagyobb legendáit invitálja meg egy fordított időutazásra. Nem a kiállítás látogatói repülnek vissza a hazai labdarúgás legdicsőbb korszakába, hanem Puskásék érkeznek meg a legmodernebb vizuális technológiák varázslatos segítségével a jelenbe.

A labdarúgás művészete

Az ötvenes évek ismert sportfotográfusa, Kozák Lajos hagyatékából kerültek elő a korábban ilyen formában sehol sem bemutatott képek a kor legismertebb labdarúgóiról. A filmtekercsek elszáradt órarugóként, összecsavarodva várták talányos sorsukat, míg a hagyatékot feldolgozó művészek rájuk leltek. A digitális felújítás során derült ki: a képanyag csodálatos kincset képvisel. Kozák Lajos fázisfotói tanulmányszerűen, és elképesztő részletességgel mutatja be az Aranycsapat legnagyobb sztárjainak emblematikus trükkjeit. Puskás ballábas külső csüdrúgása, Kocsis fejelései vagy ollórúgása, Hidegkuti boszorkányos cselei, a ?fekete párduc? utánozhatatlan védései mozdulatról mozdulatra végigkövethetőek, miközben a fotók minősége szinte még a játékosok hajszálait is pontosan látni engedik. A fázisfotók és a huszonegyedik századi technológia találkozásának szerencsés folyományaként a képsorokból full HD minőségű videók, szuperlassított kisfilmek is készültek, így Puskásék játéka olyan élményt ad, mintha egy mai prémium sportcsatornán néznénk a vb sztárjait.

Kocsis Sándor képen látható technikája: mozgás közben egy lábról történő felugrás utáni fejelés a ho

”Kozák Lajos életművét a Sportmúzeumra hagyta, két doboz kivételével. Ezeket lányaira bízta, tudván, hogy egészen kivételes értéket képviselnek” ? mutat rá az életművet feldolgozó, és a képekre nemrégiben rálelő Kasza Gábor, fotográfus.

A megtalált negítívok. Kasza Gábor fotója

A kiállítás egyfelől fotótechnológiai különlegesség, másfelől futballszakmai kiállítás is, ahol a játékrendszerről, stílusokról is sokat meg lehet tudni. A kiállítás nem csak az Aranycsapattal, hanem az 1956-ig tartó hazai futball sikerekkel foglalkozik, az 1910-es évektől mutatja be a legendás időszakot, és szakmai szempontok szerint is végigveszi a sikeresség okait. A rendhagyó vizuális élményen túl, a látogatók megismerhetik a korszakhoz kapcsolódó sporttörténeti, játékelméleti és társadalmi hátteret is a látványos ?tudáspontok? segítségével.

Grosics Gyula képen látható technikája: keresztléc alá tartó lövés kapu fölé tolása egy kézzel

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!