29.7 C
Budapest
vasárnap, július 3, 2022
Kezdőlap!frissítveA Fujifilm és a Panasonic közösen egy új organikus szenzort fejleszt |...

A Fujifilm és a Panasonic közösen egy új organikus szenzort fejleszt | fototv.hu

Jó pár évvel ezelőtt már felreppentek hírek a Fujifilm által fejlesztett organikus képérzékelőről, de azóta is nagy csend honolt a téma körül. Egészen mostanáig, mivel a japán cég együttműködési megállapodást írt alá a Panasonickal organikus CMOS szenzorok fejlesztésére.

Organikus CMOS képérzékelő

A két cég a Fujifilm organikus szenzor ötletét és fejlesztéseit ötvözi a Panasonic félvezető technológiájával.

Ezek a szenzorok hagyományos társaikkal ellentétben nem szilikon fotodiódát, hanem a pixel teljes felületét kitöltő organikus fotoelektronikus átalakító réteget használnak fényérzékelőként, melynek magasabb az abszorpciós együtthatója. Konyhanyelven ez az eddig elért legnagyobb képdinamikát (88dB, 14,5 fényérték), és a megszokotthoz képest 1,2x jobb érzékenységet jelenthet.

Az organikus fényérzékelő réteg ráadásul nagyobb felületű, és hatszor vékonyabb, mint a fotodióda (azonos pixelméret mellett), hiszen nincs útban a huzalozás, így még tovább javulhat az érzékenység és a fénygyűjtő képesség, ami a kompakt fényképezőgépeknél is jelentős képminőség javulást hozhat.

Sajnos arról újfent nem közöltek adatot a cégek, hogy mindezt mikor kapjuk meg valódi fényképezőgépekbe építve, így egyelőre ismét csak érdekes elméletként/fejlesztésként tekinthetünk rá.

Kutatási eredményeiket mindenesetre a napokban több nemzetközi, szenzortechnológiával foglalkozó konferencián is közzéteszik.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Budapest
tiszta égbolt
29.7 ° C
31.3 °
28.4 °
39 %
5.1kmh
0 %
vas
31 °
hét
36 °
ked
31 °
sze
31 °
csü
29 °

További friss hírek