21.9 C
Budapest
Sunday, July 21, 2024

A Canon is beszáll a MILC piacra? | fototv.hu

Egyre több jel utal arra, hogy mégsem szeretne kimaradni a Canon az egyre növekvő MILC szegmensből és minden bizonnyal előkészületi fázisban van saját cserélhető objektíves rendszere. Szabadalmak, fantázia ihlette képek és az új STM lencsék konstrukciója erősíti a találgatások esetleges igazság tartalmát.

 

Korábban a Canon erőteljesen cáfolta, hogy a MILC vagy EVIL néven emlegetett rendszerekhez ő is csatlakozna. Mondván nincs szükségük rá, a PowerShot G széria kielégíti a prémium kompaktokra vágyók igényeit, és valljuk be a G1X új 1,5”-os érzékelője igen jól vizsgázott képzaj tekintetében. Nem akarják kinyírni a belépő DSLR szegmenst sem, jól megy az 1100D. De a piaci trendek egyértelműen azt mutatják szükség van a cserélhető objektíves kompaktokra, ráadásul Japánban hihetetlen népszerűségnek örvendenek ezek a masinák. Nem feltétlenül lenne szükség APS-C képérzékelőre, akár megfelelő lehet a G1X érzékelője is.

Miből gondolhatjuk akkor, hogy a Canon sem akar kimaradni a buliból? Először is itt van a nemrégiben bemutatott 40mm-es kompakt prime lens, azaz egy STM motoros majdnem teljesen”palacsinta” optika kiváló képminőséggel, melyet további gyújtótávolságokban új lencsék követhetnek. Megújult továbbá a 24mm és 28mm –es EF lencsesor, ezek is potenciálisan használhatóak lennének egy MILC vázon.

Ez még igazából nem jelentene túl sok konkrétumot, de azt érdemes megfigyelni, hogy a Canon EF 40mm STM optika tökéletesen beleillik a gyártó 2011-ben bejelentett szabadalma által EF-adapternek saccolt szerkezetbe. Továbbá láthatunk olyan szabadalmakat is, melyek akár egy cserélhető objektíves rendszer adapterének tökéletesítésére szolgálnak és igyekeznek kordában tartani az elcsúszó fénysugarakat, fals fényeket.

Egy másik igen erős trend és érv nem más, mint a retró láz. Jól látszik például a Fujifilm és Olympus termékein, hogy igenis kelendőek az évtizedekkel ezelőtti népszerű gépvázak újratervezett digitális változatai. Egyrészt eladja a terméknév és a kialakítás, másrészt egyre többen látnak perspektívát az EVIL rendszerekben.

Arról egyelőre nem szólnak a pletykák csak EF vagy EF-S objektívek fogadására is alkalmas volna-e rendszer, de reméljük hamarosan mindenre fény derül. Ha a találgatások igazak, a szeptemberi Photokina-n biztosan találkozhatunk a Canon első MILC készülékével.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,502RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles