80 éves a Canon első kamerája | fototv.hu

0
0

A Canon ma ünnepli első fényképezőgépének, a Kwanonnak a 80. születésnapját. Az első, 1934-ben készült fényképezőgép Kwanonról, a könyörület buddhista istennőjéről kaptam a nevét.

Canon AE-1 1976

Sajtóbejelentés:

A Canon ma ünnepli első kamerája, a Kwanon megjelenésének 80. évfordulóját

  • 1934-ben készült el az első Canon fényképezőgép
  • A vállalat azóta is folyamatosan a technológiai újítások élvonalában maradt: a Canontól származik például az autofókusz és a világ első beépített mikroszámítógéppel felszerelt tükörreflexes fényképezőgépe

London, 2014. szeptember 2. ? A Canon ma ünnepli az első Canon fényképezőgép, a Kwanon megjelenésének 80. évfordulóját. Az első, japán 35 mm-es redőnyzáras kamera, a Kwanon prototípusa 1934-ben készült el a kor fényképezőgép-gyártásában élenjáró Európát utolérni kívánó mérnökök munkájának eredményeként.

A készüléket megépítő mérnökök úgy döntöttek, hogy Kwanonról (más átírásban: Kannon vagy Kan-on), a könyörület buddhista istennőjéről kapja a nevét, remélve, hogy az istenség jóindulata segíti majd őket abban, hogy a világ legjobb kameráját tudják előállítani. A kamera objektívjének neve Kasyapa lett ? Mahakasyapa, Buddha tanítványa után ?, ami ugyancsak a buddhizmusból merített név. A kameraváz felső részét egy vésettel díszítették, amely az ezerkarú Kwanont ábrázolja.

Canonflex 1959

1936-ban, két évvel a Kwanon születése után, több zsákutca és új kísérlet után, a vállalat megjelentette a Hansa Canon készüléket,1 az első kereskedelmi forgalomba kerülő 35 mm-es redőnyzáras fényképezőgépet, és ezzel a vállalat belépett a fényképezőgép-gyártók körébe.

1959-ben a Canon bemutatta az első tükörreflexes (SLR-) gépét, a Canonflexet, amelyet 1961-ben a Canonet követett. Ez utóbbi egy rendkívül népszerű, távolságmérős gép volt, amely zajos sikert aratott; egy hétnyi raktárkészletet mindössze két óra alatt árusítottak ki. Ezeket a sikereket követően a cég iparágvezető szerepét több népszerű kameramodellel erősítette meg. Ilyen volt például az F-1, az 1971-ben bemutatott csúcskategóriás SLR-gép, vagy az 1976-ban bemutatkozó AE-1, amely a világ első beépített mikroszámítógéppel felszerelt tükörreflexes fényképezőgépe volt.

1987-ben a folyamatos technológiai újítások eredményeképpen a Canon piacra dobta az EOS-t, a világ első autofókuszos (AF) SLR-kameráját, amelynek teljesen elektronikus a foglalata (elektronikus objektívcsatlakozóval rendelkezik). 1995-ben az EOS belépett a digitális korszakba, és a termékcsalád azóta is folyamatosan fejlődik. 2012-ben a vállalat útjára indította a Cinema EOS System modelleket: ez a név olyan professzionális, digitális mozikamerákat és objektíveket jelöl, amelyek a Canon alapítása óta kifejlesztett változatos optikai megoldások legjobbjait egyesítik. A Cinema EOS System a bemutatkozása óta folyamatosan tágítja a vizuális kifejezési lehetőségek horizontját.

Masaya Maeda, a Canon Inc. Image Communication Products Operations részlegének vezér igazgatója a következőket mondta: ?Immár 80 éve – a Kwanon kamera-prototípus születése óta – a Canon folyamatosan újít, és mindig egy cél vezeti: hogy megépítse a világ legjobb fényképezőgépeit. A hosszú idő alatt kidolgozott technológiáira és összegyűjtött tapasztalataira támaszkodva a vállalat a jövőben is szeretne hozzájárulni a fotó és videorögzítés fejlődéséhez, és ezáltal megfelelni a vásárlók igényeinek.