14.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

70 gigapixel az új panoráma rekord | fototv.hu

A magyar 360world csapatnak sikerült egy 70 gigapixeles budapesti látképpel megdöntenie a legutóbb 45 gigapixellel Dubaiban felállított panoráma rekordot.    

A 70 gigapixeles magyar rekord panoráma a Jánoshegyi kilátóról készült. Egyik legfőbb különlegessége, hogy teljes körpanoráma, vagyis 360 fokban körülnézhetünk általa a Budai hegyekben. Megnézhetjük Buda és Pest innen látszó részeit, sőt a Rózsadombot és eltekinthetünk egészen Ferihegyig, de megnézhetjük a környék többi dombját és házait, vagy akár Budaörsöt is. 70 gigapixel az új panoráma rekordA képek elkészítése az előzetes tervek szerint hat órát vett volna igénybe. Hogy ezt az időigényt lerövidítsék, megduplázták a felhasznált Sony tükörreflexes fényképezőgépek és objektívek számát. Ez utóbbiakat a Sony kínálatából nem tudta a márka hazai forgalmazója biztosítani (új 500 mm-es teleobjektívjükből mindössze 10 darab létezik a világon, ebből 5 Amerikában, 5 pedig Japánban), így két természetfotós adta nekik kölcsön a felhaznált egy 1-1 Minolta teleobjektívet.

A panorámát egyes nyilatkozatok szerint hatezer, más hírek alapján csak négyezerötszáz kép alkotja (lényegében mindegy, elég sok), összesen 71 gigapixel felbontásst kiadva. A tervezett 60 gigapixelt az égbolt levágásával kapták volna, de végül úgy döntöttek, hogy inkább 70 gigapixelre hitelesítik a világrekordot, így a korábban feleslegesnek ítélt égboltot is megtartották. Az utómunkát a Microsoft támogatásával biztosított erőgépek 4 magos Xeon processzorokon, 24 GB memóriával és 6 TB háttértáron végezték. Mint a projekt honlapján is leírják, az utómunkálatokat jelentősen megnehezítette, hogy a Photoshop nem támogatja akkora fájlok kezelését, amivel itt boldogulni kellett volna.

A képet bemutató sajtótájékoztatón azt is megemlítették az alkotók, hogy egy 11-edik órában történt áramszünetnek köszönhetően módjuk volt a munkafolyamatok tökéletesítésére is: kezdhették előről, mert minden módosítás elveszett…

Környezet

A szinte korlátlanul nagyítható panorámakép megtekintéséhez Microsoft Silverlight plugin telepítése szükséges. Ezt sokan – különösen Apple gépet használók körében – nem szívlelik, és sajnos iPad-en kifejezetten lehetlen is a telepítése, és így a kép megtekintése is. Ugyanakkor a Silverlightról érdemes tudni, hogy a Microsoft Labs többi fejlesztéséhez hasonlóan olyan fejlesztői megoldás, ami nagyon sokféle érdekes és praktikus megoldás kivitelezését támogatja. A gigapanorámát például azon képessége miatt így jelenítik meg, mert rendkívül gyorsan és folyamatosan lehet vele a kép különböző részeit nagyítani, anélkül, hogy akár a kép nézegetése előtt, akár közben különösebben várni kellene a képrészletek betöltésére.

Kritika

Tartok tőle, hogy erről a képről sosem lehet majd lemosni a “kreatív felbontás növelés” vádját, vagyis azt, hogy mégsem vágták le az égboltot a végeredményről. Már a dubaji képpel szemben is épp az volt az egyik fő kritika, hogy a kép túlnyomó részét az égbolt teszi ki, amit viszont mégis indokolt, hogy csak így fért el rajta a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa. A magyar fotón erre ilyen ok nincs.

A dubaji képet érő másik gyakori kritika, hogy nagyon zavarosak a távoli képelemek a légköri pára miatt. Ez sajnos szintén joggal merül fel a budapesti fotó kapcsán is. Bár egy hűvösebb délelőtt készült, még így sem volt kellően alacsony a páratartalom, és a léghőmérséklet, hogy kellően tiszta és makulátlan legyen minden a totál képen igencsak végtelennek tűnő távolban.

Azért ne legyünk túl kritikusak, mégis csak a miénk, mégis csak világrekorder, és az égbolt nélkül épp úgy vezetné a felbontási rangsort.

Forrás:http://blog.volgyiattila.hu

A gigapanoráma hivatalos weboldala:http://70gigapixel.cloudapp.net/

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles