2016-os SWPA magyar győztese | fototv.hu

0
0

A 2016-os Sony World Photography Awards magyar nemzeti díj nyertese Potyó Imre "Tánc a csillagokkal" című képe. A kép a dunavirág kérészek rajzását örökítette meg a Rába folyó mentén. A nyertes kép megtekinthető a londoni Somerset House falai között 2016. április 22- május 8-ig, de aki nem akar Londonba utazni, látogasson el a www.worldphoto.org-ra.

Potyó Imre - 1. helyzet

Sajtóbejelentés:

Bejelentették a magyar nemzeti díj nyertesét a világ legnagyobb fotópályázatán, a 2016-os Sony World Photography Awards versenyén:

  • A legjobb képet magyar fotós készítette a 2016-os Sony World Photography Awards versenyén
  • A nyertes képet a londoni Somerset House falai között állítják ki április 22. és május 8. között.
  • A képek elérhetőek a press.worldphoto.org oldalon

A magyar fotóst, a 34 éves Potyó Imrét tegnap tüntették ki a magyar nemzeti díj nyerteseként, a világ legnagyobb fotópályázatán, a Sony World Photography Awards versenyen.

Potyó a "Tánc a csillagokkal" című győztes képét választották a legjobb, magyar fotós által készített felvételnek a tíz Nyílt kategória nevezői közül.

Potyó, aki tudományos kutatóként tevékenykedik Gödön, egy Sony ILCE-7M2K készüléket nyert. Ezen kívül a 2016-os Sony World Photography Awards kiállítás résztvevője is lesz a nyertes kép, amelynek a londoni Somerset House ad otthont április 22. és május 8. között, továbbá a Sony World Photography Awards könyv éves kiadásában is közzéteszik. A kiállításon az érdeklődők találkozhatnak még a győztes és a továbbjutott képekkel is a Professzionális, Nyílt és Ifjúsági kategóriákban, emellettpedig megtekinthető lesz a japán származású Rongrong & inri képzőművészeti- és fényképművészeti alkotópáros első nagy európai bemutatója is, akik a "Kiemelkedő Munka a Fotózásért2 díját kapják meg idén.

A nyertes kép a"Tánc a csillagokkal" nevet viseli, mely egy csodálatos fotó, amely a dunavirágok rajzását örökítette meg a Rába folyó (a Duna egyik mellékága) mentén, Nyugat-Magyarországon.

Potyó a remekmű elkészítéséről így beszélt: "A dunavirág kérészek (Ephoron virgo) évtizedekig tartó hiánya után végre ismét visszatértek a Dunába, a vízminőség javulásának köszönhetően. A dunavirág rajzása számomra rendkívül izgalmas jelenség. A képemet a Rába folyó partjának egy sötét, majdnem érintetlen részén készítettem, hosszú expozíciós idővel és vakuval. Sajnos a kivilágított hidak rossz hatással vannak a dunavirágok természetes, csapatos viselkedésére."

Potyó nyilatkozott a győzelmével kapcsolatban is: "A magyar nemzeti díj nyerteseként fel tudom hívni a figyelmet ezekre a csodálatos vízi rovarokra, és nagyon boldog vagyok, hogy sok ember csodálja majd meg ezeket a zsibongó dunavirágokat a természetes, csillagfényes élőhelyükön."

A magyar nemzeti díj dobogójának másik két helyezettje:

Galamb Tibor 2. helyezet

II. helyezett – Galamb Tibor

Balogh Attila 3. helyezet

III. helyezett – Balogh Attila

A nemzeti díj program hatvan országban működik Argentínától Ausztráliáig, és a legjobb, helyi fotós által készített képet díjazza. A verseny nyitva áll minden fotós számára, bármilyen képességgel és tehetséggel rendelkezzenek.

Ma jelentették be a nemzeti díj nyerteseit mind a hatvan országban. A nyertes képek itt tekinthetők meg: www.worldphoto.org

A Sony World Photography Awards az elmúlt év legjobb kortárs képeit értékeli, és jutalmazza, szerte a világon. A versenyt négy kategóriában hirdetik meg, így különféle képességekkel és tehetséggel rendelkező fotósokat is elérnek. A négy kategória: Professzionális, Nyílt, Ifjúsági és Diák.

További információk a versennyel kapcsolatban itt találhatók: www.worldphoto.org