-1.1 C
Budapest
Thursday, November 30, 2023

2 új kamerával bővül a Cinema EOS család | fototv.hu

A Canon ma hivatalosan is bejelentette professzionális Cinema EOS rendszerének új tagjait. Az EOS 1DC premierjekor már mi is hírt adtunk a készülő 4K-s felbontású C500 gépvázról és vele együtt érkező két prémium CN-E zoom objektívről. Ezek most valósággá váltak, ráadásul egy ?belépő? (10x idézőjelben) modell is gazdagítja a Cinema Super 35mm családot a C100 személyében.

Két kiváló full frame szenzoros, azaz Super 35mm-es videókamerát mutat be a Canon, melyek EF bajonettel is rendelhetőek, így igen széles optikakínálattal lehet majd használni őket. Persze a 4K felbontásra egy L-es zoomoptika szinte kizárt, h elegendő lenne, erre ott vannak a PL optikák és Canon saját cinema optikái. A C300-hoz képest 15%-kal kisebb C100 viszont érdekes alternatívát jelenthet a közepesen drága filmes produkciók számára.

A Canon ma tovább bővítette a Cinema EOS System termékcsaládot a cég várva várt 4K mozifilmes kamerájával és négy kompakt EF Cinema objektívvel. Az eredetileg áprilisban bejelentett, akkor még fejlesztés alatt álló EOS C500, a CN-E15.5-47mm T2.8 L S/SP és a CN-E30-105mm T2.8 L S/SP az új EOS C100 és az úttörő EOS C300 mellé társulva a Canon eddigi legerősebb terméksorát alkotják, nemcsak kiemelkedő minőséget, de hihetetlen teljesítményt is kínálva a legkülönfélébb konfigurációkban.

A Canon Cinema EOS rendszer a vállalat DSLR-, video, tévés és objektívkészítő részlegének összes tapasztalatát összefogva kínál kivételes minőséget és kreatív szabadságot minden profi szakember számára. Az új, belépő szintű EOS C100 és a 4K EOS C500 megjelenésével a rendszer úgy bővült ki, hogy a legkülönbözőbb szintű felhasználók produkciós igényeit is kielégíthesse. A kamerák mellé a Canon új filmes zoom objektívjei társulnak, amelyek EF- és PL-változatban is kiemelkedő értéket és teljesítményt kínálnak ? és gyakorlatilag a ma gyártott összes kamerával kompatibilisek. Az összes termék bemutatkozik majd az IBC 2012 rendezvényen, amely az első alkalom lesz Európában, amikor a teljes Cinema EOS rendszer együtt látható.

? Ez a valaha készült legerősebb professzionális videós terméksorunk ? árulta el Kieran Magee, a Canon Europe professzionális marketing részlegének igazgatója. ? Az összes új termékünket a profik igényeire figyelve fejlesztettük, arra bátorítva a vásárlóinkat, hogy legyenek még kreatívabbak. Az EOS C500-zal és az új filmes zoom objektívekkel, valamint az új EOS C100 kamerával úgy bővítettük ki a választékot, hogy a lehető legtöbb felhasználót kiszolgálhassuk vele ? a független felhasználóktól kezdve egészen a mozifilmesekig.

EOS C500 ? forradalmi 4K videofelvételek

A fejlesztés 2012 áprilisában történt bejelentése után a Canon ma megerősítette az EOS C500 európai megjelenését: egy új digitális filmes kameráról van szó, amely 4K felbontású (4096 x 2160 pixeles) videofelvétel készítésére képes. A mozgófilmes és nagyfelbontású digitális produkciós ágazat számára készült EOS C500 lehetőséget ad arra, hogy a 4K felbontású képek RAW adatokként kerüljenek rögzítésre egy külső eszközön. A kamera tömörítetlen 4K kimenete remekül kihasználhatóvá teszi a Canon 4K felbontáshoz készült, egyre növekvő számú objektívjének lehetőségeit, míg a Cinema Lock funkcióval bővített EF foglalat megkönnyíti az operatőrök számára az objektívek cseréjét a felvételek során.

A tömörítetlen 4K-s felvételek mellett az EOS500 12 vagy 10 bites RGB 4:4:4-es kimeneti jelet is leadhat  2K (2048 x 1080 pixeles) felbontással, vagy Full HD off-board (külső) rögzítéssel, pazar színeket eredményezve és nagyfokú kompatibilitással segítve az olyan képfeldolgozási eljárásokat, mint a chroma key (bluebox, greenbox) pozicionálás. A kamera 4K és 2K módban is támogatja az akár 120p-s képfrekvenciát is, még nagyobb teret engedve ezzel a kreativitásnak a nagysebességű (lassított) videofelvételek esetében. A Canon Log Gamma használata pedig gondoskodik a profi filmesek által megkövetelt kiváló videoképminőségről és széles expozíciós tartományról.

Az EOS C300-zal megegyező fejlett platformra épülő EOS C500 kivételes teljesítményt, remek hordozhatóságot és fantasztikus bővíthetőséget kínál. A PL foglalatos változattal a szabványos objektívek használhatók, az EF foglalatos változat pedig az első olyan Cinema EOS kamera, amelyet egy módosított, Cinema Lock funkciót is biztosító EF foglalattal szereltek fel. A felhasználói visszajelzések alapján tervezett Cinema Lock  EF foglalat leegyszerűsíti az objektívcserét a felvétel közben. Ahelyett, hogy az objektívet a felhasználónak kellene becsavarnia, az új foglalat maga rögzíti a helyükre azokat ? így kényelmesebben használható a műtermi és a külső felvételeknél is.

Canon C500 Reveal from Canon Pro on Vimeo

Új filmes zoom objektívek ? rugalmasság, teljesítmény, érték

A négy új EF Cinema objektív tovább bővíti a Cinema EOS rendszert: mindegyik felsőkategóriás  teljesítményt, remek hordozhatóságot és versenyképes árat kínál. A két széles látószögű filmes zoom objektív, a CN-E15.5-47mm T2.8 L S (EF foglalatos) és CN-E15.5-47mm T2.8 L SP (PL foglalatos) mellett két filmes zoomolható teleobjektív, a CN-E30-105mm T2.8 L S (EF) és CN-E30-105mm T2.8 L SP (PL) megjelenésére is sor kerül. Mind a négy objektív megfelelő felbontást kínál a 4K-s produkciókhoz, így ideálisan használhatók a Canon EOS C500 és EOS-1D C filmes kameráival is ? mivel mind a kettő támogatja a 4K-s videók készítését.

Mind a négy objektív kompatibilis az iparág szabványos, Super 35 mm-egyenértékű gépeivel, csúcskategóriás optikai felépítésük pedig kivételes rugalmasságot kínál a helyzetek sokaságának megoldásához. Minden objektív kompakt és könnyű, rugalmas fókusztartományban használható, így a kézikamerás felvételekhez is jól alkalmazkodnak. A tervezés során figyelembe vették a különféle felhasználási módokat, így kerültek kialakításra az olyan jellemzők, mint az egységes elülső átmérők, a szabványos osztásközök és a 300 fokos fókuszálási elfordulás a precíz élességállítás érdekében. A Canon meglévő Top-End Cinema zoom objektívjeit és EF Cinema fix objektívjeit tökéletesen kiegészítő új lencsék még tágabb kreatív lehetőségeket tárnak fel minden filmes és videoszakember előtt ? akár a stúdióban, akár külső helyszínen.

A EOS C100, amelynek lelke a Canon Super 35 mm-es, 8,3 megapixeles, Bayer-szűrős CMOS-érzékelője, a kivételes képminőséget a speciális EOS C300-nál mintegy 15 százalékkal kisebb kialakítással ötvözi. A kamera nagyteljesítményű képfeldolgozó rendszere ugyanazt a feldolgozást kínálja, mint a háromlapkás RGB-rendszerek: kivételes színek, széles dinamikatartomány, és igazolt teljesítmény alacsony megvilágításnál is. Az NLE-rendszerek széleskörű támogatása pedig alkalmassá teszi felhasználók és gyártási feladatok széles körének kiszolgálására. A Canon EF foglalat révén azonnal felhasználható 60, kategóriájában élenjáró EF objektív, valamint lehet kísérletezeni a cég egyre bővülő EF Cinema objektívcsaládjával is.

Canon EOS C100 ? a legfontosabb jellemzők

  • 8,3 megapixeles, Super 35 mm-es CMOS érzékelő; Full HD
  • Nagy érzékenység, alacsony zaj
  • 24 Mb/s AVCHD felvétel SD-kártyákra
  • Automatikus felvételi funkciók
  • Cserélhető EF objektívek
  • Canon Log Gamma
  • Kompakt, moduláris, könnyű
  • Professzionális audio beállítások
  • Zökkenőmentesen beilleszthető a munkafolyamatokba
  • CPS video támogatása

Elsőosztályú kamerarendszer

Az élenjáró minőséget és hordozhatóságot szem előtt tartva fejlesztett EOS C100 funkcióit az önálló operatőrök igényeihez hangolták. A speciális képalkotó rendszer a széles körben elterjedt AVCHD kodeket használja, a CMOS-érzékelő pedig 1920×1080 (Full HD) felbontásban rögzít SD-kártyákra, 24 Mb/s sebességgel, 4:2:0 színmintavételezéssel ? az eredmény pedig éles, élénk, professzionális minőségű videofelvétel. A tömörítetlen videojelek külső felvevőkre is kiküldhetők a beépített HDMI-csatlakozón keresztül, a beágyazott időkódolási adatokkal együtt.

A kivételes teljesítményhez tervezett EOS C100-zal kiváló minőségű képek készíthetők számos különféle kreatív feladat megoldásához. A 24/25/30p és 50/60i képfrekvenciák kezelése nagy rugalmasságot nyújt, a 320 ? 20 000 ISO-tartomány pedig bőséges teret hagy az expozíció megválasztásához, illetve az alacsony zajszint eléréséhez mindenféle megvilágítási helyzetben. Az új, ?széles dinamikatartomány? gamma-beállítással nehéz, kontrasztos helyzetekben is lehet felvételeket készíteni ? és akár 800 százalékos dinamikatartomány is elérhető kimerítő fényelési utómunkálatok nélkül. A Canon Log Gamma funkcióval pedig kiváló minőségű videók rögzíthetők bőséges expozíciós térrel és dinamikatartománnyal, garantálva, hogy az anyagok megjelenése egységes legyen a több Cinema EOS kamerával egyszerre készített felvételeknél.

Egy ember által is egyszerűen kezelhető

A teljes manuális vezérlésen túl az EOS C100 egy sor új, automatikus funkciót is tartalmaz, amelyek segítik a független operatőrök, például a dokumentumfilmesek és híroperatőrök munkáját. Az új Egyképes AF gombbal azonnal ellenőrizhető az élesség: a rendszer automatikusan ellenőrzi a kép központi részét a felvétel előtt. A Gombnyomásra automatikus rekesz funkció felvétel előtt kiértékeli az expozíciót és elvégzi a szükséges módosításokat, az új Automatikus fehéregyensúly-beállítás funkció pedig a pedig Canon DIGIC DV III képfeldolgozó processzor teljesítményét használja ki a színinformációk megállapítására és kiegyensúlyozára ? hogy az operatőrnek csak az előtte lévő történetre kelljen koncentrálnia.

Az új, grafikus felhasználói felülettel kényelmesen módosíthatók a kamera beállításai az LCD-képernyőn. Finomhangolhatók a gamma-beállítások: a kamera kijelzi az ?előtte? és ?utána? görbéket a képernyőn; a fehéregyensúly-beállítások pedig a kamera joystick-gombjával állíthatók; a művelet során egy szín/sík grafikon jelzi ki valós időben az alkalmazott kompenzáció mértékét. A folyamatos, automatikus fókusz- és íriszállítást a 2013-ban megjelenő firmware fogja támogatni, gyors, sima működést biztosítva a Canon EF Stepper Motor (STM) objektívcsaládjának meghatározott modelljeivel.

Az EOS C100 ezenfelül igen rugalmas adattárolásra képes: egyszerre két SD-kártyára is képes menteni. A Két kártyára rögzítés funkcióval egyidejűleg készíthető felvétel mindkét kártyára, a Memóriaváltásos rögzítés funkcióval pedig automatikusan váltani lehet a két memóriakártya között, ha az egyik megtelik. A kamerán belüli konvertálással az egyik kártyán tárolt HD-anyagok SD felbontásúvá alakíthatók a másikon ? ami különösen az olyan operatőrök számára nagy segítség, akik elküldés vagy a webre feltöltés előtt csökkenteni kívánják az anyag felbontását.

Professzionális kialakítás, professzionális audio

Az EOS C100 ugyanarra a moduláris elvre épül, amely oly népszerűvé tette az EOS C300-at. A mobil és tartós kialakítású, robusztus, mégis könnyű felépítésű kamera számos helyzetben ideálisan használható. Magnéziumötvözet váza erős és merev, ugyanakkor minimális súlyú, így a felhasználók egyszerre élvezhetik a sokoldalúságot és a kényelmet ? még az egész napos használat során is.

A kamera hátulján található a nagy, kiváló képminőségű, 8,8 cm-es (3,5?), állítható dőlésszögű LCD-kijelző, amelyet kihajtva hozzáférhetők a kijelző mögött található funkciógombok. Az állítható markolat DSLR-szerű ergonómiát biztosít a kézi felvételek során, de teljesen le is vehető a szűk térben készült, vagy többkamerás felvételekhez. A kamera gombkiosztását szintén a felhasználók visszajelzéseit figyelembe véve alakították ki: most már az összes felvevőgombon vörös jelzés látható, ezzel is növelve a kényelmet felvétel közben. Az akár 15 kiosztható gomb nagyfokú testre szabást tesz lehetővé: a felhasználók saját igényeiknek megfelelően hangolhatják a kamera működését.

Az EOS C100 professzionálisan optimalizált hangfeldolgozást és audiocsatlako­zásokat kínál: lehetővé teszi akár Dolby Digital AC3, akár 16 bites, lineáris PCM hang felvételét 48 kHz mintavételi frekvenciával ? azzal a kiváló minőséggel, amit a professzionális műsorokba szánt tartalom megkövetel. A kamera levehető fogantyújába sztereo mikrofonpár került, valamint két XLR-csatlakozó, amellyel külső mikrofonok és más hangforrások csatlakoztathatók. Található a kamerában egy új, rögzíthető HDMI-csatlakozó is, amely gondoskodik arról, hogy a vezetékek biztonságosan rögzítve maradjanak a felvétel teljes ideje alatt.

EF és EF Cinema objektívek ? az alkotás hatalma

Az EOS termékcsalád részeként az EOS C100 kompatibilis több mint 60 EF objektívvel és a Canon EF Cinema objektívek családjával, és két új, könnyű, kompakt filmes zoom objektívvel ? CN-E15.5-47mm T2.8 L S és CN-E30-105mm T2.8 L S ? együtt érkezik. Mindkét új objektív kiemelkedő mobilitást és minőséget, a teljesítmény és érték nagyszerű együttesét kínálja, így mindkettő kiváló választás független szakemberek és produkciós cégek számára is.

A Canon DSLR gépekhez készített, rendkívül népszerű EF sorozatú objektívjei gyakorlatilag korlátlan kreatív szabadságot kínálnak, bőséges választási lehetőséggel mindenféle költségvetéshez. Az EF-S sorozat egy sor kompakt, könnyű zoom objektívből áll, amelyek a kiváló képminőséget elérhető árakon kínálják; az EF objektívcsalád pedig kiemelkedő minőséget és rugalmasságot kínál ? luxusminőségű, kategóriájukban élenjáró optikai megoldásokkal, 8-tól 800 mm-es fókusztávolságig. Az EOS rendszer 1987-es elindítása óta több mint 70 millió EF objektív készült ? a szám jól jelzi a rendszer páratlan minőségét, népszerűségét és hogy milyen remekül elégíti ki a legkülönbözőbb fotós és videofilmes felhasználók igényeit.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,481RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles