19.1 C
Budapest
Tuesday, September 26, 2023

Ebben az évben Pályi Zsófia kapta a Hemző Károly-díjat

Pályi Zsófia fotográfus kaphatta meg az ez évi Hemző Károly-díjat hétfő este a fővárosi Capa Központban.

Korniss Péter, a zsűri elnöke hangoztatta, hogy Pályi Zsófia a Balaton, továbbá a Kis öregjeim című sorozatával érdemelte ki a díjat.

Pályi Zsófia kiforrott, örökösen magas színvonalon dolgozó alkotó, aki a fotográfia több területén figyelemre méltó munkákat alkot – nyomatékosította méltatásában a zsűri elnöke.

Pályi Zsófia kapta a Hemző Károly-díjat

Pályi Zsófia kapta a Hemző Károly-díjat

Felhívta a figyelmet arra, hogy a két díjnyertes széria mind témája, mind megvalósítását nézve roppantul különbözik egymástól. A Balaton terjedelmes gonddal elkészített konceptuális széria, amely mögött komoly technikai felkészültség áll. A Kis öregjeim képei sokarcú, érett fotográfus munkájáról tanúskodnak, ahol az alkotó egy időseket gondozó nő tevékenységét örökítette meg. „A saját és megérintő sorozatban érezhető, hogy Pályi Zsófi magáénak érzi és közel kerül mindazokhoz az idősekhez, akiket ez a gondozónő ápol” – mutatott rá Korniss Péter.

Kijelentette még: olyan humanista fotográfiákat gyártott, amelyek finom érzékkel járják körbe ezt a témát.

Az elismerést Lajos Mari, a művész özvegye, az alapítvány elnöke nyújtotta át a díjazottnak.

Szarka Klára, a Hemző Károly Alapítvány titkára felidézte azt, hogy az elismerést 2014 óta nyújtják át, akkor Hajdú D. András lett a győztes. Hangoztatta, hogy kezdetektől olyan sok remek pályamunka érkezett, hogy a kuratórium elhatározta, nemcsak a győztest, hanem finalistákat is választanak.

Az idén a finalisták közé választotta a kuratórium Kállai Márton, Kaszás Tamás, Pályi Zsófia, Sivák Zsófia és Végh László fotográfust.

A díjátadó után a tavalyi győztes, Mohai BalázsEgyütt szép című, Down-kóros fiatal pár életét bemutató díjnyertes sorozatából nyílt prezentáció a Mai Manó Házban. Keleti Éva fotográfus a tárlat megnyitóján elmondta: Mohai Balázs győztes munkája külön világot ismertet részleteiben. „Képei érzelemmel telítődöttek, ugyanakkor távolságtartók” – tette hozzá.

Mohai Balázs fotókiállítás a Mai Manó Házban

Mohai Balázs fotókiállítás a Mai Manó Házban

Mohai Balázs sorozatában olyan pillanatokat ragadott meg, amelyek annyira jellemzőek a szereplőkre, hogy elmondják az egész történetüket. Képekből kiderül, hogy a pár női tagja irányítja a fiút, aki alárendeli magát a lány akaratának – mondta.

„Ritka dolog az, hogy egy kép szöveg nélkül elmondja azt, ami az élet. Mohai Balázs képei a valós életet mutatják be” – emelte ki Keleti Éva.

MTI, Fotó: Balogh Zoltán

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,470RajongókTetszik
195KövetőKövetés
629FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles