Neil Aldridge: Tíz tipp vadon élő állatok fotózásához

0
137

A Sony Mobile felkérte a parkőröket, hogy készítsenek fényképeket a vadonban élő állatokról mozgás közben. Az állatokhoz fűződő különleges kapcsolatuknak hála, sok érdekes, vicces és érzelmes pillanatot láthatnak mindennapi munkájuk során, melyek a nagyközönség elől sokszor rejtve maradnak. Éppen ezért tökéletes helyzetben vannak, hogy lenyűgöző fényképeket készítsenek az Xperia X 23 megapixeles kamerájával.

A fényképezést megelőzően az elismert természetfotós, Neil Aldridge (Az Év Európai Természetfotósa 2014) tartott kurzust a parkőröknek, megosztotta velük tapasztalatait, melyekre vadon élő állatokkal való munkája során tett szert. Neil az Xperia X funkcióit is átvette velük, hogy a lehető legérdekesebb módon örökíthessék meg az állatokat.

1. A SZEM A LÉLEK TÜKRE

A magával ragadó fotók első szabálya, hogy a kamerát az alany szemére kell fókuszálni. A szikra vagy „catch light”, mely az fotó alanyának szemében megjelenik, odavonzza a néző tekintetét és a fénykép legfontosabb kapcsolódási pontjává válik. A közvetlen szemkontaktus rendkívül magával ragadó fényképeket eredményez.

2. KERÜLJ SZEMMAGASSÁGBA AZ ALANNYAL

Mindig légy kész lehajolni, vagy inkább letérdelni. Alacsony helyzetben jobban elkülönítheted az alanyt a fókuszon kívül eső háttértől és előtértől. Ez a kamera prediktív hibrid autofókuszának is segít a mozgásban lévő alanyok követésében

A legtöbb állat alacsonyabb nálunk, ezért az alacsony elhelyezkedés segít szemmagasságba kerülni az alannyal. Sőt, a magasabb állatokat így még lenyűgözőbbé és impozánssá tehetjük.

3. A HARMADOLÁS SZABÁLYA

Segít kiegyenlíteni a képet, ha az alanyt vagy a fókuszpontot, mint az alany szemét a középponttól kicsit eltolva, a kép szélétől egy harmadnyi távolságra helyezzük. A képek természetes módon legerőteljesebb pontja a kép szélétől egy harmadra és a kép tetejétől vagy aljától egy harmadnyira meghúzott egyenesek metszéspontja.

Ez a fénykép megkomponálásának első szabálya: így a közönség még természetesebben tudja feldolgozni a képet. A magyarázat az, hogy az emberek természetükből kifolyóan először inkább egy ilyen félreeső pontra irányítják a tekintetüket, mint a kép közepére.

A mozgó alanyok esetében ennek a szabálynak a használata azt az érzetet kelti, mintha teret adnánk az alanynak, ahová futhat/repülhet.

4. EMBERI TÉNYEZŐ

Az emberek és állatok találkozásai, interakciói mindig emlékezetes pillanatokat teremtenek, főleg gondozáskor vagy játék közben. Az ilyen helyzetek mindig erős érzelmeket közvetíthetnek, így könnyedén megragadják a néző figyelmét. Érdemes ezért a gondozókat is lefotózni, amikor etetik vagy gondozzák az állatokat, vagy a látogatókat, akik őket nézik.

5. LÉPJ TÁVOLABB A KAMERÁTÓL

Az állatok természetes viselkedése sokszor lenyűgöző. Ha kilépsz a szituációból és csak hagyod, hogy forogjon a kamera elkaphatod ezeket a pillanatokat. Érdemes olyan helyek közelébe tenni, ahová az állatok inni járnak, vagy ahol egy madár megpihenhet, akár csak hagyd, hogy egy rakás famászó kisállat felfedezze. Teremts olyan helyzetet, hogy az állatok természetesen viselkedhessenek.

Így biztonságon fényképezhetünk akár veszélyes állatokat is.

6. SOROZATFELVÉTELRE FEL

Ne csak egy képet lőj. Állítsd a kamerát sorozatfényképező módba, így biztosan nem maradsz le a kritikus pillanatról az akció hevében.

Fókuszálj az alanyra és csak kövesd – mindegy, hogy az egy elröppenő madár vagy egy prédáját üldöző oroszlán – a telefon nagy, színes és élettel teli kijelzőjén. A prediktív hibrid autofókusz fókuszban tartja az alanyt. Tartsd lenyomva a kioldó gombot és fotózz vagy videózz, amíg véget nem ér az akció. Utána visszanézheted a képeket és kiválaszthatod a legjobbakat.

7. ÜGYELJ A FÉNYFORRÁSOKRA

Próbáld meg a hátad mögött vagy az egyik oldaladon tartani a napot, az alanyt pedig magad előtt. Az alany így nemcsak jó megvilágításba kerül, de a prediktív hibrid autofókuszból is még többet kihozhatsz, ha nem árnyékok között kell megkeresnie a fókuszpontot.

8. HA NEM ELÉG JÓ, NEM VAGY ELÉG KÖZEL

Ez a mondás a fényképészet egyik mesterétől ered. Minél közelebb mész, annál közelebb érzi magát a közönséged az alanyhoz. A közeli kapcsolat az állatokkal segít megragadni a karakterüket is, legyen az egy kíváncsi madár, egy játékos majom vagy egy éhes oroszlánfóka.

9. ÁLLJ BIZTOS LÁBAKON

Minél biztosabban állsz, annál simább lesz a videód és élesek a képeid. Ha a videók rázkódnak, az emberek nem szívesen nézik végig. Ha a képeid elmosódottak, az emberek nem fogják tudni, mi folyik a képen. Sötétben vagy zoomolás közben nehezebb a kamerát stabilan és az alanyokat fókuszban tartani, ezért érdemes a karjaidat valamire ráfektetni, hogy a kezek szabadon dolgozhassanak a kamerával. Ezt kiválthatja egy telefontartó, amit egy háromlábú állványra szerelhetsz. Így biztos képeket lőhetsz, és nem kell tartanod a kamerát, nagyobb szabadsággal kezelheted a beállításokat, és könnyebben lekaphatod az akciót.

10. SZEGD MEG A SZABÁLYOKAT

Ezek a tippek jó kiindulási pontot adnak, de a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket. Nyugodtan próbálj ki új dolgokat. Próbáld az alanyaidat a fénykép közepére helyezni. Lépj egyet hátra, és kicsinyítsd le az alanyt a képben. Fotózz a nappal szemben. Fényképezz le egy állatot anélkül, hogy megmutatnád az arcát.